14 Kasım 2024 Perşembe

16:09   İBB BAŞKANı EKREM İMAMOĞLU`NUN DANıŞMANı MURAT ONGUN, AK PARTI/CHP DÖNEMLERININ KıYASLAMALı ETKINLIK HARCAMALARı TABLOSUNU PAYLAŞTı   15:55   MURAT EMIR, DIYABET HASTASı ÇOCUKLAR VE AILELERIYLE TBMM`DE BASıN TOPLANTıSı DÜZENLEDI... DIYABET HASTASı ELIF NURDEDE: "PARMAK ACıLARıMıZı YÜREĞINIZDE HISSETMENIZI ISTIYORUM"   15:50   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: “HALKıN BÜTÇESINI, HALK IÇIN KULLANıYORUZ”   15:48   GÜLCAN KıŞ: “EMEKLILIKTE ADALET SAĞLANMALı, EMEKÇININ FERYADı DUYULMALı”   15:44   İZMIR`DE 2 KIŞININ ÖLDÜĞÜ DAVADA SAVCı MÜTALAASıNı AÇıKLADı   15:37   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ``INCELEME VE SORUŞTURMALARA`` TEPKI   14:01   CHP`NIN ESENYURT`TA ``DEMOKRASI NÖBETI`` SÜRÜYOR...   13:33   GENÇLERDEN BARıNMA EYLEMI: "ÖĞRENCILERE KIRA DESTEĞI SAĞLANSıN"   12:46   DEM PARTI HEYETI KAYYUMLARA KARŞı TBMM`DEN İÇIŞLERI BAKANLıĞı`NA YÜRÜDÜ   12:25   MERSIN YENIŞEHIR`DE SESSIZ ÇÖP TOPLAMA DÖNEMI BAŞLADı   12:24   ALI MAHIR BAŞARıR: “BU HAFTA SONU TÜRKIYE`NIN RÖNTGENINI ÇEKECEĞIZ”   10:07   SILIFKE BELEDIYESI, ILÇE GENELINDE BAŞLATıLAN YOL YAPıM VE ONARıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   09:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, GAZIMAĞUSA BELEDIYESI`NE 3 YOLCU OTOBÜSÜ VE YOL SÜPÜRME ARACı HIBE ETTI   09:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "GLÜTENSIZ KAFE VE MARKET"I HIZMETE AÇTı   16:28   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU`NDA CHP`LI TAŞCıER ILE AK PARTILI GÜNEŞ ARASıNDA `ALTıN HESABı` TARTıŞMASı   15:29   ÖZGÜR ÖZEL: “MECLIS ARITMETIĞI IÇINDE ITTIFAKLAR YAPıLABILIR”   14:43   İKTIDAR "ETKI AJANLıĞı" SUÇU GETIREN MADDEDE GERI ADıM ATTı, TEKLIF GERI ÇEKILIYOR   14:20   CHP`LI MILLETVEKILLERI, BAĞ-KUR PRIM GÜN SAYıSıNıN DÜŞÜRÜLMEMESINI PROTESTO ETTI   13:47   CHP MANISA İL BAŞKANı ÖZALPER`DEN SALIHLI DEVLET BAHÇELI KENT MEYDANı`NıN ADıNıN DEĞIŞTIRILMESI SONRASı YAŞANAN OLAYLARLA ILGILI AÇıKLAMA   13:17   CHP HEYETI ESENYURT BELEDIYESI`NDE...  
 
     
   

İSTAÇ, SANAYİDE KULLANILMAK ÜZERE FOSİL YAKITIN 5`TE BİRİ FİYATINA ALTERNATİF YAKIT ÜRETİYOR


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ); petrol, kömür ve doğal gaz fiyatlarının yükselmesiyle enerji maliyetlerini düşürmek isteyen sanayicilere fosil yakıtın 5`te biri fiyatına atıktan türetilmiş yakıt (ATY) temin ediyor. İSTAÇ Saha Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eyyup Demirhan, “24 bin ton alternatif yakıt üretiyoruz. Böylece fabrikaların ihtiyaç duyacağı fosil yakıt ihtiyacını azaltarak ülke ekonomisine katkı sunuyoruz” dedi. 

 

Tarih : 7 Nisan 2022 Perşembe 14:30   Okunma : 532

Haber: EDDA SÖNMEZ- Kamera: ANIL VEREL 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ); petrol, kömür ve doğal gaz fiyatlarının yükselmesiyle enerji maliyetlerini düşürmek isteyen sanayicilere fosil yakıtın 5`te biri fiyatına atıktan türetilmiş yakıt (ATY) temin ediyor. İSTAÇ Saha Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eyyup Demirhan, “24 bin ton alternatif yakıt üretiyoruz. Böylece fabrikaların ihtiyaç duyacağı fosil yakıt ihtiyacını azaltarak ülke ekonomisine katkı sunuyoruz” dedi. 

Son zamanlarda sanayide enerji kullanımına yapılan zamlar tesisleri; üretim için doğalgaz, linyit, kömür gibi fosil yakıtlar yerine alternatif yakıtlara yönlendirdi. Daha ucuz olduğu için tercih edilen atıktan türetilmiş yakıt, geri dönüşümü ekonomik olmayan, kâğıt-karton, kauçuk, plastik, tekstil gibi atıklardan oluşuyor.

İBB iştiraki İSTAÇ da petrol, kömür ve doğal gaz yapılan zamların arından enerji maliyetlerini düşürmek isteyen sanayicilere fosil yakıtın 5`te biri fiyatına atıktan türetilmiş yakıt temin ediyor. Son zamların ardından sanayicilerin atıktan türetilmiş yakıta olan talebinin de hızla attığı bildirildi.

İSTAÇ Saha Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eyyup Demirhan ve İSTAÇ Endüstriyel Atık Müdürü Bekir Tombul, Eyüpsultan Kemerburgaz`da bulunan ATY Tesisi`nde yaptıkları çalışmalar ile ilgili olarak ANKA Haber Ajansı`na konuştu.

Üretilen alternatif yakıt kalitesinin, atığın içeriğine bağlı olduğuna dikkat çeken Demirhan, “Ayrıca genelde yüksek hacim oranına sahip bu atıklardan ATY üreterek, evsel atıklara karıştırılmasının önüne geçiyoruz. Böylece düzenli depolama sahalarımızın kullanım süreleri artıyor, işletme maliyetlerinden de tasarruf sağlıyoruz” dedi. 

"SANAYİCİMİZE DESTEK AMAÇLI YILDA 24 BİN TON ATIKTAN YAKIT ÜRETİYORUZ" 

Eyyup Demirhan, ATY Tesisi ve tüm dünyanın giderek uzaklaştığı fosil yakıtlara alternatif nitelikteki yakıt üretimi ile ilgili şunları söyledi:

"Bulunduğumuz tesis Eyüp Kemerburgaz`da bulunan ATY tesisimiz. Bu tesisimiz müdürlüğümüz olarak endüstriyel atık müdürlüğüne bağlı olan bir tesistir. Buraya gelen ürünlerimiz geri dönüşümde ekonomik değerleri olmayan kâğıt, karton, plastik, kauçuk ve tekstil bazlı ürünlerdir. Gelen ürünler bu görmüş olduğunuz kırıcılardan geçerek 50 milim çapında bir hacme sahip olacak şekilde çıkar. Çıkan bu ürün de sanayide ve çimento fabrikalarında, kireç fabrikalarında ve termik santrallerde alternatif yakıt olarak kullanılmaktadır. Fosil yakıta göre yüzde 80 daha uygun olduğu için sanayicimizi desteklemek amaçlı bu ürünlerimizi onlarla paylaşıyoruz. Ürünümüzün kalorifik değerleri sanayideki üreticiler için uygun bir seviyededir. Yılda 24 bin ton yakıt üretiyoruz. Böylece fabrikaların ihtiyaç duyacağı fosil yakıt ihtiyacını azaltılarak ülke ekonomisine katkı sunuyoruz."

"ŞU AN ALTERNATİF YAKITA TALEP YAKLAŞIK 5 KAT ARTTI"

İSTAÇ Endüstriyel Atık Müdürü Bekir Tombul da alternatif yakıt talebinin 5 kat arttığına işaret ederek, tesisin çalışmalarıyla ilgili şu ilgileri paylaştı:

"Bu tesisimize sanayiden kaynaklanan, maddesel geri dönüşümü mümkün olmayan yani plastik, tekstil, kauçuk ve benzeri üretim atıkları gelmekte. Fakat bu tarz atıklarımızı kalorifik değeri var. Biz de bu tesiste iki kademeli kırma yapıp ilk kademede 15-20 santim boyutlarına düşünüyoruz. Daha sonra bunun içerisinden istenmeyen malzemeleri metal, taş toprak ve benzeri yakıtlarda istenmeyen maddeleri ayırıyoruz. İkinci aşamada bunu 50 milimin altına yani 5 santimin altında düşürerek sanayinin istediği alternatif yakıt haline getiriyoruz. Alternatif yakıtın kullanıcıları başta çimento fabrikaları, kireç fabrikaları ve termik santraller olabiliyor.  Biz daha çok çimento fabrikaları ile çalışıyoruz. Şu an alternatif yakıta talep yaklaşık 5 kat arttı. Biz de buna istinaden hem vardiya sayımızı hem de yeni yatırımlarımızı planladık. Şu an mevcut tesisimizde yıllık 24 bin tonluk bir üretimimiz var. Talep artışı nedeniyle kapasitemizi artırma gibi bir hedefimiz bulunmakta."

"SANAYİDEN GELEN ATIĞI SANAYİYE BİR DEĞER OLARAK GERİ GÖNDERMİŞ OLUYORUZ"

Bekir Tombul, alternatif yakıtın mevcut fosil yakıtlara göre yaklaşık yüzde 80 daha ucuz olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ürettiğimiz alternatif yakıt, fosil yakıttan yüzde 80 daha ucuz olduğu için gün geçtikçe talep artıyor. Bu da bize yeni dönemde hem yatırım alanı sağlayacak hem de atıklarımızı değerlendirmiş olacağız ve böylelikle bu atıklar diğer evsel atıklar ile karışıp çöp sahalarına gitmemiş olacak. Bunun bize şöyle de bir tasarrufu oluyor: Aynı zamanda hem atığımızı değerlendirmiş oluyoruz hem de çöple birlikte sahalara gitmediğinden dolayı çöp sahalarında alan tasarrufumuz oluyor. Yani elimizdeki bir değeri gömmemiş oluyoruz. Sanayiden gelen aslında atığı sanayiye bir değer olarak geri göndermiş oluyoruz. Ve böylece ülke ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz. Gördüğünüz gibi son aşaması bu şekilde. Bunları buradan araçlara yüklüyor ve sevkiyatını yapıyoruz. Alıcılar da bu şekilde alıp direk fırınlara gönderiyor."

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ  

- İSTAÇ SAHA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI EYYUP DEMİRHAN VE İSTAÇ ENDÜSTRİYEL ATIK MÜDÜRÜ BEKİR TOMBUL RÖPORTAJLARI 

- FABRİKA İÇERİSİ GENEL GÖRÜNTÜLER 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA