Haber: DİLAN KUTLU - Kamera: FATİH NAZIM EFE
Uluslararası Vestibüler Derneği, “Vertigo farkındalık haftası kapsamında” pandeminin stres ile oluşan baş dönmesi tipinde önemli bir artış görüldüğünü açıkladı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, vertigonun dünya nüfusunun yüzde 10`unu Türkiye`de ise önemli bir kısmını etkilediğini belirterek, baş dönmesi, denge bozukluklarının tetiklenmesinde stresin ve çalışma koşullarının etkili olduğunu söyledi.
Uluslararası Vestibüler Derneği, Vertigo farkındalık haftası kapsamında Uluslararası Vestibüler Derneği`nin düzenlediği “Vertigoda hayat yolunda” bilgilendirme toplantısı Ankara`da yapıldı. Toplantıya Dernek Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, Prof . Dr. Pınar Yalınay Dikmen ve Prof. Dr. Fuat Özgen katıldı.
Basın toplantısında vertigonun nedenleri ve tedavi yöntemlerine yönelik slayt gösterimi yapıldı. Konuşmaların ardından vertigo hastalarının ne hissettiğine yönelik sanal gerçeklik gözlüğüyle simülasyon etkinliği düzenlendi.
Vertigonun baş dönmesinin iç kulak ve beyni etkileyen hastalıklardan kaynaklanabileceğini ifade eden bilim insanları vertigonun iç kulak kaynaklı nedenler dışında epilepsi, migren, beyin tümörleri, psikolojik hastalıklardan da kaynaklanabileceğini söyledi.
Dernek Başkanı Prof. Dr. Özgirgin vertigonun dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10`unu etkilediğini, vertigonun baş dönmesi acil servise başvurmada ilk 10 gerekçe içerisinde yer aldığın bildirdi.
Vertigonun bir hastalık değil başka hastalıkların belirtisi olduğunu kaydeden Özgirgin bu hastalığın çocuklar dahil her yaşta görülebileceğini, sıklıkla orta ileri yaşların sorunu olduğunu belirtip yaşlı bireylerde daha yaygın görüldüğünün altını çizdi.
Pınar Yalınay Dikmen ise migrenin bir alt tipinde denge sisteminin de etkilendiğini bu hastaların vertigo şikayeti ile hekime başvurabileceklerini belirtti. Dikmen, vestibüler migreninin tekrar eden vertigonun önemli bir nedeni olduğu ve bu migren tipinin tanısının kolay konulamadığını söyledi.
Yalınay, Migren ve vertigonun toplumda bir arada görülme sıklığının yüzde 3 ve kadınlarda görülme olasılığının daha fazla olduğunu söyledi.
Fuat Özgen ise baş dönmesinin hastada korkuyu tetiklediğini ve devamında anksiyeteyi tetiklediğini söyledi. Hastaların vertigo tedavisi bitse bile anksiyete nedeniyle baş dönmesi hissinin devam ettiğini söyledi.
MUAYENEDE EN AZ YARIM SAAT LAZIM
Nuri Özgirgin, ANKA Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada da şunları söyledi:
“Baş dönmesi insanın yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyen bir faktör. İş koşullarını da etkiliyor inşaları işine gidemez oluyor. İçinde bulunduğumuz koşullarda bugün bir hastaya resmi hastane koşullarında verilebilen bir zaman çok kısa. Bir baş dönmesini anlamak için en az 20 dakika yarım saat hastaya zaman vermek lazım.”