5 Şubat 2025 Çarşamba

15:29   VATANDAŞLARıN PAHALıLıK SITEMI: "ÇOCUKLARDAN BORÇ ALARAK IDARE EDIYORUZ. HER TARAF BATMıŞ, BIR ŞEY ALAMıYORUZ``   15:06   TOROSLAR’DA TARıMıN GELECEĞI KONUŞULDU   14:52   6 ŞUBAT DEPREMLERININ 2`NCI YıLı... CAN ATALAY: 53 BIN 537 INSANıN ÖLÜMÜNÜN ARDıNDAN NELER YAPıLDı? BU INSANLARıN ÖLÜMLERININ TÜM SORUMLULARı YARGıLANDı Mı   13:31   SıLA BEBEK DAVASı... CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ: "BU UTANÇ TÜRKIYE`NIN UTANCıDıR, SADECE SUÇLULARıN DEĞIL"   13:23   MEZITLI BELEDIYESI, 14 ŞUBAT SEVGILILER GÜNÜ DOLAYıSıYLA 1 HAFTALıK ETKINLIK PROGRAMı HAZıRLADı   12:57   TARSUS’TA HALK SAĞLıĞıNı TEHDIT EDEN BIN 500 KILOGRAM PEYNIR ELE GEÇIRILDI   12:52   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “DEPREMIN ÜZERINDEN İKI YıL GEÇTI, SÖZLER TUTULMADı, DEPREMZEDELER HÂLÂ MAĞDUR!”   11:52   CHP LIDERI ÖZGÜR ÖZEL ADıYAMAN`DA... ÖZEL: DEPREMIN ÖNCESINDE, SıRASıNDA VE SONRASıNDA SıNıFTA KALMıŞ BIR IKTIDARLA KARŞı KARŞıYAYıZ   11:11   CHP`DE GÜNDEM CUMHURBAŞKANı ADAYı ÖN SEÇIMI... ÖZEL, YAVAŞ ILE GÖRÜŞTÜ. PARTI KULISLERINDE ÜÇLÜ GÖRÜŞME BEKLENIYOR   09:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, GENÇLERE DESTEK OLMAYı SÜRDÜRÜYOR   09:56   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT: "ORTAK AKıL ILKESIYLE ÇALıŞMALARıMıZı ŞEKILLENDIRMEYE DEVAM EDIYORUZ"   09:31   MERSIN SU VE KANALIZASYON İDARESI`NE, AB DELEGASYONU, FRANSıZ KALKıNMA AJANSı VE İLBANK TEMSILCILERINDEN ZIYARET   09:21   MERSIN SINEMA OFISI, “SINEMA SÖYLEŞILERI”NIN ILKINDE YÖNETMEN TAYFUN PIRSELIMOĞLU`NU KONUK ETTI   01:39    HAKIM VE SAVCı ADAYLARıNıN ATAMA KARARNAMESI RESMI GAZETE`DE   16:27   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “ERKEN SEÇIMIN ADAYı ERKEN BELIRLENIR. ERKENDEN YOLA ÇıKACAĞıZ”   15:56   SILIFKE BELEDIYESI ŞUBAT AYı MECLIS TOPLANTıSıNDA 8 MADDE KARARA BAĞLANDı   15:43   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP GRUBU OLARAK TEĞMENLERIN ÇıKMıŞ VE ÇıKACAK TAZMINATLARıNı ÖDEYECEĞIZ"   14:50   ÖZGÜR ÖZEL: "KÜLTÜR VE TURIZM BAKANıNıN YARGıLANMASı IÇIN PARTILERLE GÖRÜŞECEĞIZ"   14:23   CHP GRUP TOPLANTıSı... DEMOKRAT PARTI`DEN ISTIFA EDEN MILLETVEKILLERI CEMAL ENGINYURT ILE SALIH UZUN CHP`YE KATıLDı   11:47   YENIŞEHIR BELEDIYESI, 9 BIN ÇOCUĞU TIYATRO OYUNLARıYLA BULUŞTURDU  
 
     
   

MDTO KÜLTÜR YAYINLARINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ


Mersin Deniz Ticaret Odası kültür yayınlarına bir yenisini daha ekledi. Selami Gedik’in kaleme aldığı “Cumhuriyet Aydınlanmasında Bir Eğitim Yuvası, Mersin İleri İlkokulu” adlı çalışma, Mersin Deniz Ticaret Odası tarafındanyayımlandı.

 

Tarih : 13 Nisan 2022 Çarşamba 11:40   Okunma : 1098

Mersin Deniz Ticaret Odası(MDTO), iş insanı Selamı Gedik’in kaleme aldığı ‘Mersin İleri İlkokulu” adlı kitabı yayımladı.Mersin’in köklü eğitim kurumlarından biri olan Mersin İleri İlkokulu’nunkuruluşuna ve öğrencilerinin anılarına yer verilen kitabın tanıtım toplantısı MDTO Konferans Salonu’ndagerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Oda Sekretaryasının yanı sıra   Yazar Selami Gedik, Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Editör Ziya Aykın, kitaba katkı sunan Mehmet Nasuhoğulları, Yazar Semihi Vural, Fazıl Tütüner ile basın mensupları katıldı.

MDTO Yayınlarından Çıkan 32. Kitap

Toplantının açış konuşmasını yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jozef Atat, İleri İlkokulu’nu konu alan kitabın; Odanın 2022 yılı itibariyle yayımladığı 2’inci, Mersin Deniz Ticaret Odası Yayınları’ndan çıkan 32’inci kitap olduğunu söyledi.

Okulların,Cumhuriyet modernleşmesinin önemli kurumlarından biri olduğunu hatırlatan Atat, “Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin başlattığı eğitim hamlesine katkı sunan, sosyal ve kültürel kalkınmayı destekleyen okullardan biri de İleri İlkokulu’dur. Değerli bir eğitimci kadrosuna ev sahipliği yapmış, kentimiz ve ülkemiz adına çok değerli insanlar yetiştirmiş bu okula ait bilgiler, belgeler ve anılar, kendisi de İleri İlkokulu mezunu olan Selami Gedik tarafından derlendi ve ortaya hem önemli hem de keyifle okunacak bir eser çıktı” diye konuştu.

Atat, “Yaşadığı kente sahip çıkma bilinci ile, kentlilerin belleğinde önemli yer edinmiş bu okula ait araştırmalarını ve anılarını yazılı kaynak haline dönüştüren başta Selami Gedik olmak üzere kitaba emek verenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Gedik: “Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı”

Daha sonra sözü alan Yazar Selami Gedik, çok uzun süredir kitabın hazırlığını yaptığını,gençlik yıllarından beri biriktirdiği belgelerle kitap yazmaya soyunduğunu söyledi.Okurların kitapta kentin tarihini, İleri İlkokulu’nun kuruluşunu, kentinekonomik ve kültürel gelişimini bulabileceklerini vurgulayan Gedik, kitaptaki fotoğrafların çoğunun bugüne dek basınla buluşmamış, gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar olduğunu ifade etti. Gedik kitabın, İleriİlkokulu’nun öğretmenlerinden biri olan babası İsmail Gedik’in göreve başladığı 1937 yılından itibaren çekilmiş, kentin ve o yıllarda okula devşirilen öğrencilerin o günkü hallerini gösteren pek çok fotoğraf içerdiğini, dolayısıyla Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı olduğunu söyledi.

Kitabında okulun kurulduğu 1937 yılı ile 1970 yılları arasındaki dönemi incelediğini söyleyen Gedik, konuşmasında ayrıca kentin oluşumuna, İleri İlkokulu’nun eğitim kadrosuna öğrencilerine, mezunlarının ülkeye katkılarına değindi.

“MDTO son 20 yılda kentte çok önemli açıkları kapattı”

Kitabın yayımlanmasına destek veren MDTO’ya teşekkür eden Gedik, “MDTO son 20 yılda kentte çok önemli açıkları kapattı. Deniz ticaretiyle ve kentle ilgili birçok yayının kentle ve okuyucuyla buluşmasına önayak oldu. Kaynaklarının bir kısmını kentin ileri götürülmesi konusunda kullandıkları için kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ise kitabı incelediğini ve Mersin tarihine ilişkin en doğru bilgilerin özet halinde bu kitapta verildiğini belirterek Mersin’i bu kadar doğru anlatan bir başka kitap görmediğini söyledi. Sağlar, kendisinin de mezun olduğu İleri İlkokulu’nun Atatürk Türkiyesi’nin en çağdaş eğitim kurumlarından biri olduğunu kaydetti.

Editör Ziya Aykında kitapta yazarın okulla kurduğu duygusal bağların değil, Cumhuriyet döneminde bir eğitim yuvasına dönüşen küçük bir Akdeniz şehrinin; Cumhuriyetin eğitimle ilgili kazanımlarının, eğitimin ve eğitimcinin felsefesinin anlatıldığını belirtti.

Yazar Semihi Vural, o dönemde Mersin’de lise bulunmadığı için öğrencilerin liseyi okuyabilmek üzere Adana’ya gittiğini anlattığı konuşmasında İleri İlkokulu’nun üniversiteye insan yetiştirmek için kurulmuş bir okul olduğunu vurguladı.

Mehmet Nasuhoğulları, Gedik’in bu kitap ile Mersin tarihine önemli bir belge bıraktığını ifade ederken, Fazıl Tütüner ise mutlu bir çocukluk geçirdikleri Mersin’in zamanla değiştiğini, kitaplarla, dergilerle, sanatla zamana direndiklerini söyledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA