26 Haziran 2024 Çarşamba

14:57   ÖZGÜR ÖZEL`DEN BAHÇELI`YE GEÇMIŞ OLSUN MESAJı   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: "DEDAŞ`ıN ŞANLıURFA`YA ETTIĞINI KIMSE ETMIYOR"   14:16   AYLIN NAZLıAKA: "GEÇTIĞIMIZ ÜÇ GÜN IÇERISINDE SEKIZ ILDE DOKUZ KıZ KARDEŞIMIZ KATLEDILDI"   13:48   DEVLET BAHÇELI`DEN SINAN ATEŞ DAVASı AÇıKLAMASı...   13:41   BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ VAKFı`NDAN TREVOR TIMM JULIAN ASSANGE SERBET BıRAKıLMASı SONRASı AÇıKLAMA YAPTı   13:31   DEVLET BAHÇELI, GRUP TOPLANTıSı SONRASı RAHATSıZLANDı   13:18   MHP`LI SEMIH IŞıKVER`DEN ELAZıĞ`DAKI ÇIMENTO FABRIKASıYLA İLGILI AÇıKLAMA   10:58   WIKILEAKS`IN KURUCUSU JULIAN ASSANGE ABD`YLE ANLAŞMA SONRASı SERBEST KALıYOR   10:18   BAŞKAN AV. ULAŞ YıLMAZ’DAN KADıN KOLLARı GENEL KURUL SEÇIMI TEBRIK MESAJı   09:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, SıCAK HAVALARA KARŞı UYARDı   16:02   CHP HEYETINDEN MARDIN`DE ACıLı AILELERE TAZIYE ZIYARETI   15:53   EMO, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNLARı İNCELEDI   15:26   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT`TEN İKTIDARıN DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıN AÇıKLAMALARıNA TEPKI   15:23   TARSUS’TA 9 MAHALLEDE YOL BAKıM ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   15:18   TOROSLAR’DA YOLLAR TERTEMIZ   15:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN YINE BIR İLK: ‘TARSUS DAĞ KOŞUSU’   14:55   ÖZGÜR ÖZEL, AYŞE ATEŞ İLE GÖRÜŞTÜ   14:41   İMAMOĞLU`NDAN KıLıÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME AÇıKLAMASı   13:55   DEM PARTI, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNDA ZARAR GÖREN BÖLGELERIN AFET BÖLGESI İLAN EDILMESI İÇIN KANUN TEKLIFI VERDI   13:08   TÜRK TABIPLERI BIRLIĞI SEÇIME GIDIYOR....   
 
     
   

“Kadına Şiddetin Önlenmesi Ortak ve Kararlı Mücadele Gerektirir”


Mezitli Halk Eğitim Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen, ‘Şiddete Maruz Kalıyorsun, Farkında mısın?’ konulu seminerde, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından, ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Hukuksal Boyutu’ konusunda sunum yapıldı.

 

Tarih : 7 Mart 2018 Çarşamba 16:32   Okunma : 1216

Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, “Sadece şiddet uygulayanların cezalandırılması yetmiyor. Şiddetin gerçekleşmeden önlenmesi için de devletimize önemli sorumluluklar düşmektedir. Kadına şiddetin önlenmesi için toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirir"dedi. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Bşk. Av. Ayfer Baydar sunumunda, 6284 Sayılı Kanun’la getirilen yenilikler hakkında bilgiler vererek,  “Şiddet mağduru, şiddet uygulayan ailenin geçimini sağlıyor veya geçimine katkıda bulunuyorsa, şiddet mağdurunun yaşam standardı dikkate alınarak, talep etmese dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir. Ayrıca, ‘Elektronik Destek Buton Sistemi Projesi’ ile şiddet gören kadınla emniyet yetkilileri arasında iletişim için yöntem geliştirilmiştir” dedi.

Mezitli Halk Eğitim Merkezi’nde kadınların katılımıyla gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, Anayasa’nın, insanların yaşama hakkını ve bedensel bütünlüğünü koruma altına aldığını belirterek, “Kadınlarımıza yönelik her türlü şiddet, anayasal hakkımızın ve kadının insan haklarının ihlali demektir. Sadece şiddet uygulayanların cezalandırılması yetmiyor. Şiddetin gerçekleşmeden önlenmesi için de devletimize önemli sorumluluklar düşmektedir”şeklinde konuştu.

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının yer aldığını söyleyen Baro Bşk. Er, “6284 Sayılı Kanunun amacı, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kişileri ve en temel insan hakkı olan yaşam hakkını korumak, kadın cinayetlerinin son bulması için kurumlar arası iş birliğini sağlamak, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişileri rehabilite etmektir. Kadına yönelik şiddetle mücadele; çok yönlü, bütüncül bir yaklaşımı ve toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirir. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezim, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bu konuda kadınlarımızın da bilinçlenmesi için çalışmalarını kararlılıkla ve kapsamlı bir şekilde; çeşitli kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte işbirliği içerisinde sürdürmektedir. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor” ifadesini kullandı.

 

“ŞİDDET MAĞDURUNA TEDBİR NAFAKASI”

‘Kadına yönelik aile içi şiddetin hukuksal boyutu’ hakkında bilgiler veren Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ayfer Baydar, “6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 5. ve 17. maddesine göreşiddet mağduru, şiddet uygulayan ailenin geçimini sağlıyor veya geçimine katkıda bulunuyorsa, şiddet mağdurunun yaşam standardı dikkate alınarak, talep etmese dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir. Bu şekilde, nafaka ödemesine karar verilen kişinin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı ise, maaşından kesinti yapılarak ödeme yapılır” diye konuştu.

“ŞİDDET MAĞDURU KADIN İÇİN ELEKTRONİK DESTEK BUTON SİSTEMİ PROJESİ GELİŞTİRİLDİ”

6284 Sayılı Kanun’un ile daha önce yasal düzenlemelerde yer almayan; şiddet, ev içi şiddet ve kadına yönelik şiddet tanımlarının yapılması, ŞÖNİM’lerin kurulması, şiddetle mücadelede teknik araç ve yöntemlerin kullanılması gibi bazı yeniliklerin de kabul edildiğinin bilgisini veren Av. Ayfer Baydar, “Kanunla getirilen yeniliklerden bir diğeri de, tedbir kararlarının uygulanmasında hâkim kararıyla teknik araç ve yöntemler kullanılabilmesidir. Kanun’un 12. maddesinin 2. fıkrasında,‘teknik araç ve yöntemlerle takibe ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceği’ifadesine rağmen, yönetmeliğin 37. maddesi kanun hükmünü tekrarlamakla yetinmiştir. Bunun dışında, ‘Elektronik Destek Buton Sistemi’projesi çerçevesinde, şiddet gören kadın ile emniyet yetkilileri arasında iletişim için yöntem geliştirilmiştir. Buna göre, mağdur hakkında teknik yöntemlerle takip kararı verilirse, mağdur ŞÖNİM’e bu kararı iletir ve kendisine halk arasında panik butonu/güvenlik butonu olarak bilinen buton temin edilir. Buton aktif hale geldikten sonra şiddet mağduru, hayatî tehlike hissettiği anda butona basar. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün MOBESE kameralarından mağdurun konumu tespit edilir, hayatî tehlike olması halinde en yakın polis ekipleri mağdurun bulunduğu konuma ulaşır” şeklinde konuştu.

 

“HERKES ŞİDDETİ İHBAR ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜR”

Kanunla kabul edilen bir diğer yenilik ile‘ihbar yükümlülüğünün’herkese tanınmış olduğunun da bilgisini veren Av. Ayfer Baydar, “Kanun’un 7. Maddesi’ne göre, şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı hâlinde ‘herkes’ durumu resmî makam veya mercilere ihbar edebilir. İhbarı alan kamu görevlileri, görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür.Kadına karşı şiddete hayır diyoruz ve şiddetin olmadığı sevgi dolu bir dünya diliyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  mersin barosu, halk eğitim merkezi

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA