3 Temmuz 2025 Perşembe

09:40   KADıNLARı GÜÇLENDIREN ‘PAZARTESI BULUŞMALARı’ SÜRÜYOR    17:30   EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’NDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDı   16:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN EMEKLILER GÜNÜ’NE ANLAMLı ETKINLIK   15:58   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN TEMIZ KENT VE SAĞLıKLı ÇEVRE İÇIN KESINTISIZ HIZMET   15:55   KıRATLı: “TÜRKIYE’DE EN ÇOK YATıRıMı MERSIN ALıYOR”   15:45   BÜYÜKŞEHIR, MODACı DILEK HANIF İLE MERSINLI KADıNLARıN DOKUMALARıNı BULUŞTURDU   15:04   TARLADA ÇÜRÜYECEKTI, SOFRALARA ULAŞTı   13:54   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKANı TOPRAK ÇALıŞKAN’DAN 2 TEMMUZ SIVAS KATLIAMı ANMA MESAJı   13:48   TOROSLAR’DA EMEKLILERE SOHBET EVI GELIYOR   13:45   PARIS TRABZONLULAR DERNEĞINDEN BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’E TEŞEKKÜR ZIYARETI    10:25   GÜLCAN KıŞ’TAN YANGıN ÇıKıŞı: “ORMAN YOKSA HAYAT YOK, BU VURDUMDUYMAZLıĞA ARTıK YETER!”   09:02   MERSIN İLE ÇIN’IN XıNıNG KENTI ARASıNDA ‘KARDEŞ ŞEHIR PROTOKOLÜ’ İMZALANDı   08:55   ADANA VE MERSIN’DEN ADıYAMAN’A VEFA   22:29   MERSIN OSB’YE ÇINLI HEYETTEN ÖVGÜ    17:40   UYSAL: BU TOPRAKLAR SADECE ARSA DEĞIL, ALıN TERIDIR   16:33   TARSUS BELEDIYESI TEMMUZ AYı OLAĞAN MECLIS TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTI   14:20   OSMANGAZI KÖPRÜSÜ İLE 1,5 SAATLIK KÖRFEZ GEÇIŞI 6 DAKIKAYA DÜŞTÜ   13:34   MEZITLI TOKİ’DE HAK SAHIPLERI EVLERINE KAVUŞTU   12:45   MERSIN’IN DENIZI ALARM VERIYOR! CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN BAKANLıĞA KIRLILIK TEPKISI VE SORU ÖNERGESI   12:20    TOROSLAR’DA ÇÖP KONTEYNERLERI YERINDE YıKANARAK DEZENFEKTE EDILIYOR  
 
     
   

AKİB İHRACAT ARTIŞINDA ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUDU


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artış sağlayarak 1,92 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Yılın 4’üncü ayındayüksek ihracat değerlerine kimya, demir-çelik ve hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerinde ulaşan AKİB’in en fazla dış satım yaptığı ülkeler Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşik Devletler ve Irak oldu.

 

Tarih : 8 Mayıs 2022 Pazar 12:40   Okunma : 1371

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artış sağlayarak 1,92 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Yılın 4’üncü ayındayüksek ihracat değerlerine kimya, demir-çelik ve hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerinde ulaşan AKİB’in en fazla dış satım yaptığı ülkeler Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşik Devletler ve Irak oldu.

AKİB Genel Sekreteri Mehmet Ali Erkan, nisan ayında da Türkiye genelindeki 14 genel sekreterlik arasında dış satım hacminde en yüksek artışı elde eden Akdenizli ihracatçıların bu dönemdeki 23,4 milyar dolarlık ülke geneli ihracata yüzde 9,1 oranında destek verdiğini belirtti. 2021 yılında yüzde 46 artışla 16,3 milyar dolarlık ihracat değeri elde eden AKİB’in küresel ekonomide son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen 2022'nin ilk 4 ayında da güçlü performansını devam ettirdiğini vurgulayan Genel Sekreter Mehmet Ali Erkan, yıllık 20 milyar dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini bildirdi.

Kimya, demir çelik ve hububat bakliyat sektörleri lokomotif
Mehmet Ali Erkan, geride kalan nisan ayında 8 ana sektörün tamamında yükseliş ivmesini sürdürdüklerini, bu ayda en güçlü performansı kimya, demir-çelik ile hububat ve bakliyat sektörlerinde elde ettiklerini kaydetti.

AKİB’in nisan ayı ihracatını bağlı birliklere göre değerlendiren Mehmet Ali Erkan, “Yılın 4’üncü ayında en fazla ihracatı yüzde 77 artış ve 776,9 milyon dolar değer ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Yüzde 34 artış ve 463,6 milyon dolar değer ile Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci, yüzde 30 artış ve 163,8 milyon dolar değer ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sırada yer aldı. Yine aynı dönemde Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz performansını yüzde 29 artırarak 127 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 22 artışla 120,9 milyon dolarlık, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz yüzde 27 artışla 106,7 milyon dolarlık, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 27 artışla 56,3 milyon dolarlık, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz ise yüzde 18 artışla 36 milyon dolarlık ihracata imza attılar.” dedi.

“Güneydoğu Asya ve Amerika’da etkinliğimizi artırıyoruz”
Ana ihracat pazarları Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri olan AKİB’in Güneydoğu Asya ve Amerika’da da etkinliğini aydan aya artırdığına vurgu yapan Mehmet Ali Erkan, Singapur, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Birleşik Devletler’e yönelik dış satımda rekor kırdıklarını belirtti. Mehmet Ali Erkan, “Birliğimizin nisan ayı ihracatını ülkelere göre ele aldığımızda yüzde 10 bin 242 artış ve 188,3 milyon dolar değer ile Güney Afrika Cumhuriyeti en fazla dış satım gerçekleştirdiğimiz pazar oldu. Bunu yüzde 224 artış ve 172,3 milyon dolar değer ile Birleşik Devletler, yüzde 31 artış ve 116,9 milyon dolar değer ile Irak takip etti. Söz konusu ayda ihracat hacminde en yüksek artışı yakaladığımız pazar olan Singapur’a yüzde 19 bin 742 artışla 55,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Singapur’u Güney Afrika Cumhuriyeti ve Birleşik Devletler takip etti. Bu ülkelerin yanı sıra Suriye, Fas, Polonya, KKTC, Fransa, Mısır, İtalya, Almanya ve İspanya pazarlarında önemli ihracat artışları sağladık.” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA