Dijital kimlik doğrulama hizmeti veren OCR Labs ve CurioCity tarafından hazırlanan “Müşteri Gözünden Türkiye`de Uzaktan Bankacılık Araştırması” verilerine göre, Türkiye`de her iki bankacılık işleminden biri online kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor. Ancak BDDK`nın uzaktan bankacılığı destekleyen düzenlemesinden haberdar olan müşterilerin oranı yüzde 40 düzeyinde.
Türkiye`de bulunan kullanıcıların, bankaların yeni dijital hizmetlerine yönelik düşüncelerinin pandemi ortamında nasıl şekillendiğini anlamak için yapılan "Müşteri Gözünden Türkiye`de Uzaktan Bankacılık Araştırması", OCR Labs ve CurioCity Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri tarafından 5-27 Kasım 2021 tarihleri arasında 12 nüfus bölgesinden bin 209 katılımcı ile yapıldı.
BANKACILIK İŞLEMLERİNİ SADECE ŞUBEYE GİDEREK YAPANLARIN ORANI YÜZDE 2 DÜZEYİNDE
Araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre, Türkiye`de müşterilerin neredeyse yarısı tüm işlemlerini online olarak yaparken, her türlü işlem için şubeye giden müşterilerin oranı ise yalnızca yüzde 2 seviyesinde kalıyor. Yüzde 2`lik bu kesim, şubeye gitmeyi personeli tanımak ve bilgi almak için tercih ediyor. Öte yandan, 34-44 yaş grubunda yalnızca online kanalları tercih eden kullanıcılar yüzde 48`lik bir kesimi oluştururken, 45-55 yaş grubunda bu oran yüzde 52`ye çıkıyor. Müşterilerin uzaktan bankacılık ile en çok yaptığı işlemler de kredi kartı başvurusu, kredi başvurusu, tasarruf hesabı açmak, sigorta başvurusu ve yatırım hesabı açmak olarak sıralanıyor.
MOBİL BANKACILIK, TÜM İŞLEMLERDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN YÖNTEM
Kullanıcıların yüzde 79`u vadeli hesap açma ve yönetme işlemleri, yüzde 59`u ise para transferi için uzaktan bankacılığı tercih ederken, yüzde 53`ü de mobil bankacılığı kullanıyor. Araştırmaya göre mobil bankacılık en çok tercih edilen yöntem olurken, çağrı merkezi ise tüm işlem türlerinde en az tercih edilen kanal olarak öne çıkıyor. Bunun dışında kredi başvuruları, işlemleri ve emeklilik, sigorta uygulamaları için en çok kullanılan kanal ise şube oluyor.
UZAKTAN BANKACILIK, PANDEMİ SONRASINDA DA ÖNEMİNİ KORUYACAK
Araştırmaya katılan her üç kişiden ikisi, pandemi sırasında uzaktan verilen bankacılık hizmetleri için başvuru yaptığını aktarıyor. 25-34 yaş grubu, yüzde 77 ile uzaktan bankacılık deneyiminden en memnun kitle olarak dikkat çekiyor. Müşteriler uzaktan bankacılığı istediği her şeyi istediği yerden yapabildiği, evden veya iş yerinden çıkmadan işlem yapabildiği, telefonda sıra beklemek zorunda kalmadığı, başvuru prosedürleri daha hızlı sonuçlandırıldığı ve mesai saatlerine bağlı olmadığı için tercih ediyor. Her 10 tüketiciden yedisi ise pandemi bittikten sonra da bankacılık işlemlerinde online/video sistemleri tercih edeceğini paylaşıyor.
UZAKTAN KİMLİK TESPİTİ UYGULAMASINA YÖNELİK FARKINDALIK ORTALAMA SEVİYEDE
Resmi Gazete`nin 1 Nisan 2021 tarihli sayısında yayınlanan ve 1 Mayıs 2021`de yürürlüğe giren Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik`le, bankaların elektronik ortamda müşteriyle sözleşme ilişkisi kurulurken kullanabilecekleri uzaktan ve dijital kimlik doğrulama yöntemlerinin düzenlenmesi amaçlanıyor. Videoyla tanımanın dijital kimlik doğrulama sürecinde birincil uzaktan tanıma yöntemi olarak belirlendiği bu düzenlemeye dair farkındalığın arttırılması hedefleniyor.
BDDK`NIN DÜZENLEMESİNDEN HABERDAR OLAN MÜŞTERİLERİN ORANI YÜZDE 40
Araştırmaya göre, BDDK`nın uzaktan bankacılığı destekleyen düzenlemesinden haberdar olan müşterilerin oranı yüzde 40`a ulaşıyor. Yeni düzenlemeden haberdar olan ve bu düzenlemelere pozitif bakanlar ağırlıklı olarak çalışanlardan ve KOBİ sahiplerinden oluşuyor. Bu kesim detaylı incelendiğinde beyaz yakalıların yüzde 34`ü, yöneticilerin yüzde 36`sı ve KOBİ sahiplerinin de yüzde 33`ünün düzenlemeden memnun olduğu görülüyor. Yeni düzenlemeden haberdar olup desteklemeyenlerde ise yüzde 16 ile mavi yakalı çalışanlar çoğunluğu oluşturuyor. Yeni düzenlemeden haberdar olmayanlara bakıldığında, yüzde 73 ile çalışmayanlar, yüzde 69 ile öğrenciler, yüzde 67 ile emekliler, yüzde 65 ile 18-24 yaş arası en genç bankacılık müşterileri ve yüzde 63 ile kadınlar öne çıkıyor.