Haber: ESRA ALUS Kamera: SADIK KARAKULOĞLU
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Öyle bir tezat durumdayız ki çimento, cam, seramik sektörümüzün ve birkaç sektörümüzün de birim kilogram ihracat fiyatı, ortalama ihracat fiyatımızı da aşağıya çekiyor. İhracatımızı aşağı doğru çeken yüksek tonajlı bu ihracatın değer katacak yola gitmesi son derece önemli. Tabii çok zor, zahmetli bir sektör ama lütfen sizden rica ediyorum. Dünya konjonktürünü de yaratan farklı olaylara rağmen malımızı ucuza satmayalım” dedi.
Türkiye`nin seramik, cam ve çimento sektörlerindeki ihracat başarısında önemli bir yer tutan tasarım gücünün gelişmesine katkı sunmak üzere Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) tarafından üçüncüsü düzenlenen XONE Design programında ödüller sahiplerini buldu.
Seramik, cam, çimento sektörlerinde faaliyet gösteren kurumların "XONE Design Award", profesyoneller ve öğrencilerin ise "XONE Design Competition" kategorisinde katıldığı programın kapanış töreni, TİM Başkanı İsmail Gülle ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
TİM Başkanı Gülle yarışmanın ihracat adına ne anlam taşıdığını şu sözlerle aktardı:
"ÇCSİB OLAN BİRLİĞİN ADINI SÖYLEMEK ÇOK ZOR: Beklentilerin çok yüksek olduğu yarışma nedeniyle bir aradayız. Üç sektörü bir araya getiren birliğin ÇCSİB olan adını söylemek çok zor. Bu vesileyle birliğin adını, yarışma yaparak yaratıcı bir isimle değiştirebileceğimizi gündeme getirmek istiyorum. Bazı birliklerimizde bunu yaptık, söylemesi zor olan isimleri değiştirdik.
MİLYONLARCA TON ÜRETEREK BİR YERE GİDEMEYECEĞİMİZİ ARTIK HEPİMİZ BİLİYORUZ: Bizim bu yarışmalardan beklentimiz bir kilogram değerimizi yükseltmek. Özellikle son dönemde artan dünya talebi, emtia fiyatları, diğer girdi maliyetleri enerjiyle, lojistik, pek çok sebeple artan fiyatlarla 1,5 dolarlar seviyesine gelen ihracat birim kilogramımızı arttıramadık. Zannediyorum ki çok fazla bir şey istemiyoruz. Çünkü başarı örnekleri ortada. Kilogram değeri 2-3 dolarların üzerine çıkan ülkelerin yolu bu yol. Milyonlarca ton üreterek bir yere gidemeyeceğimizi artık hepimiz biliyoruz. Çünkü kapasitelerimizi ne kadar zorlarsak zorlayalım ancak belli bir miktar artırabiliriz ama biz eğer kilogram değerimizi 1,5`tan 2 dolara çıkardığımız anda inanılmaz bir sıçrama gerçekleştirmiş oluruz. Beklenti bu.
EN ESKİ YARIŞMA HAZIR GİYİM SEKTÖRÜMÜZÜN: Bildiğim kadarıyla en eski yarışma hazır giyim sektörümüzün. 30 yılın üzerinde bir geçmişi var. Memnuniyetle görüyoruz ki bugün mağazaları olan, bilinen markaların hepsi bu yarışmalardan çıkan arkadaşlarımız. Genel olarak ondan sonraki yarışmaların başlangıcı 20 sene. Tekstil sektörü de daha sonra dahil oldu. Diğer sektörlerimizde de baktığımızda 15-16 sene gibi bir geçmişi var.
SEKTÖRÜMÜZE YENİ KANLAR KAZANDIRMAK İÇİN BU YARIŞMALARI DÜZENLİYORUZ: Bizim için gençler çok önemli, ülkemiz için, geleceğimiz için önemli. Onları sektöre kazandırmak ve onların hayallerinden, heyecanlarından, umutlarından faydalanarak sektörümüze yeni kanlar kazandırmak için bu yarışmaları düzeliyoruz. Yarışmaları ödüllerle cazip hale getiriyoruz. Yurt dışında eğitimler veriyoruz. Fırsatlar, imkanlar yaratmaya çalışıyoruz. Bizim bu yoldan başka gidecek bir yolumuz yok.
YÜKSEK TONAJLI BU İHRACATA DEĞER KATACAK YOLA GİTMELİ: Pandemiden sonraki değişen dünya düzeniyle yoğun bir taleple elimizden gelen, fiyatlarımızı artırdığımız artacağımız buraya kadar. Öyle bir tezat durumdayız ki çimento, cam, seramik sektörümüzün ve birkaç sektörümüzün de birim kilogram ihracat fiyatı ortalama ihracat fiyatımızı da aşağıya çekiyor. Öyleyse buradaki amaç o kadar anlamlı oluyor ki ihracatımızı aşağı doğru çeken yüksek tonajlı bu ihracatın değer katacak yola gitmesi son derece önemli. O açıdan o gün bu amaç için yola çıkan bütün arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda onların mutlulukları çok daha büyük olacak. Sektöre verilecek en önemli şey bu. Yeni fabrikalar kurarız, arttırabiliriz ama bu bizim varmak istediğimiz yol bu değil. Dünyanın da varmak istediği yol bu değil. Hepimiz artık farklı bir şey arıyoruz. Özellikle pandemi hayatı, öncelikleri, alışkanlıkları, her şeyi değiştirdi. Bu güzel organizasyonla yaptığımız ihracata katkı sağlayacak olan bu tasarım yarışmasında emeği geçenleri yürekten kutluyorum.
DÜNYA KONJONKTÜRÜNÜ DE YARATAN FARKLI OLAYLARA RAĞMEN MALIMIZI UCUZA SATMAYALIM: Çabamız ülkemizin ihracatını çok daha yukarılara götürmek için. Bu insanımızın zenginliği demek olduğunu hepimiz farkındayız. Bu amaca hizmet ediyoruz. Bu ülkeye hizmet ediyoruz. Gönül istiyor ki tabii ki 100. yılda 300 milyar dolar, 2030 yılında 500 milyar dolarlık ihracat. Bunun formülü belli. Çok zor bir şey değil rakamlar ama tabii ki dünya ve koşullar da buna imkân verecek. Bugüne kadar çok verdiğini söyleyemeyiz. Hiç ummadığımız şeyler olur, ummadığımız fırsatlar çıktı. Evet, tehditler var ama hiç ummadığımız fırsatlar da var. Tabii çok zor, zahmetli bir sektör ama lütfen sizden rica ediyorum. Dünya konjonktürünü de yaratan farklı olaylara rağmen malımızı ucuza satmayalım. Bizim en önemli şeyimiz bu. Çünkü üretmek hakikaten bu kadar büyük faktörü bir araya getirip üretmek çok kolay. Bunu sağlayan nadir ülkelerden birisiyiz. O nedenle hepinize teşekkür ediyorum. Bu gecenin ödül alanlarını yürekten kutluyorum."
Biri kurumlara, diğeri öğrencilere ve profesyonellere yönelik olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenen programın ödül töreninde konuşan ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz de şunları söyledi:
“SEKTÖRLERİMİZİ GELECEĞE VE DÜNYAYA ÖZGÜN BİR KİMLİKLE AÇMAYI HEDEFLİYORUZ: Yarattıkları katma değer açısından Türkiye`nin en önemli sanayi kolları arasında yer alan seramik, cam ve çimento sektörlerinin başarısında tasarım çok önemli. Bu üç sektörümüz üretim ve tasarımdaki gücümüz sayesinde ülkemizin katma değeri yüksek ihracatına büyük katkı sunuyor. Türk tasarımları hepimiz için övünç kaynağı olurken, geçmiş yıllarda ihracat gerçekleştiremediğimiz ülkelerde dahi pazar payımızın artmasını sağlıyor. 2 binin üzerinde üyesi bulunan, tek ve koordinatör ihracatçı birliği olarak, tasarımlarımızı geleceğe ve dünyaya özgün bir kimlikle açma stratejimiz doğrultusunda düzenlediğimiz XONE Design ile bu gücümüzü bir kez daha gösterdik
XONE DESİGN`I ULUSLARARASI ARENAYA TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ: Önümüzdeki yıllarda XONE Design`ı uluslararası katılıma açık bir yarışma ve ödül programına dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yalnızca üç programda geldiğimiz nokta, bizi XONE Design`ı uluslararası arenaya taşıyabileceğimizi gösterdi. Mevcut kategorilerimize yenilerini ekleyerek, çok daha geniş kapsamlı, uluslararası arenada ses getirecek bir organizasyon düzenlemeyi hedefliyoruz. Bu hayali; tasarımın gücüne inanan, çevreye duyarlı, sürdürülebilir, üretilebilir, uygulama kolaylığı sunan, yenilikçi tasarımlar geliştirmeye odaklanan tasarımcılarımızla birlikte gerçekleştireceğimize inanıyoruz."
Çenesiz`in konuşmasının ardından XONE Design Award ve XONE Design Competition`da kazananlara ödülleri törenle verildi.