23 Aralık 2024 Pazartesi

14:23   YENIŞEHIR BELEDIYESI VE GÖNÜLLÜLERDEN HUZUREVINE ZIYARET   11:14   CHP`DEN “KAYYUM” RAPORU   10:51   AILE HEKIMLERI 6-10 OCAK`TA YENIDEN IŞ BıRAKıYOR...   09:43   BAYRAKLı BELEDIYE YETKILILERI, MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE`NIN BIRIMLERINI GEZDI   23:02   İSTANBUL BAROSU: "AÇıKLAMADA TÜRKIYE CUMHURIYETI VE KURUMLARıNA YÖNELIK OLUMSUZ IFADE VE SUÇLAMA YER ALMAMAKTADıR"   22:41   MUĞLA DATÇA`DA 4.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:35   ÖMER ÇELIK`TEN DENIZ YÜCEL`E YANıT: "BAAS DILI KULLANANLARı KARANLıK DÜNYALARıYLA BAŞ BAŞA BıRAKıYORUZ"   22:20   FATIH ERBAKAN: " BU SAATTEN SONRA MILLETE VERSELER VERSELER, MANDA YOĞURTLU KESTANE BALLı MEDINE HURMALı TARIF VEREBILIRLER"   22:10   TRABZONSPOR 1-0 SIPAY BODRUM FK   22:09   ŞANLıURFA`DA 5 GÜN SÜREYLE EYLEM YASAĞı KONULDU   21:31   ALTUN`DAN, DENIZ YÜCEL`E CEVAP: "ERDOĞAN`ıN BAŞKANLıK ETTIĞI HÜKÜMETIMIZE SOYTARı DEMEK HADDINIZ DEĞILDIR"   21:19   TGC: HALK TV VE KRT TV`YE YAPıLAN SALDıRıYı KıNıYORUZ   19:41   DENIZ YÜCEL: "FETÖ`YLE BIRLIKTE YOL YÜRÜYEN, IŞINE GELDIĞINDE BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ILE MASAYA OTURAN AKP IKTIDARıDıR"   18:25   GALATASARAY, DEPLASMANDA KAYSERISPOR`U 5-1 MAĞLUP ETTI   18:24   GÖZTEPE, ÇAYKUR RIZE`YI 3-0 MAĞLUP ETTI   17:33   GAZIANTEP FK, ONVO ANTALYASPOR`U 2-0 YENDI   16:42   EMEKLILER, KARTAL MEYDANı`NDAN SESLENDI: "EMEKLI AYLıKLARı ASGARI ÜCRET SEVIYESINE ÇıKARıLMALı, TOPLU SÖZLEŞMELI SENDIKAL HAKLARı TANıNMALıDıR"   16:18   TRUMP, PANAMA`DAN “PANAMA KANALı`Nı DEVRETMESINI TALEP EDEBILECEĞINI" AÇıKLADı   16:03   MHP GENEL BAŞKANı BAHÇELI: İMRALı GÖRÜŞMESI SONUCUNDA ORTAK GELECEK IDEALI AÇıKLANMALıDıR   15:41   OĞUZ KAAN SALıCı: "BU ÜLKEDE GAZETECILER KONUŞMAYACAKSA, SIYASETÇILER KAYYUM UYGULAMASıYLA HAPSE ATıLACAKSA O ZAMAN BU ÜLKEDE BIR TEK ADAMıN IKTIDARı VAR DEMEKTIR  
 
     
   

İSO, "İKİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU" RAPORUNU AÇIKLADI. SANAYİNİN DEVLERİNDE İKİNCİ LİG ŞAMPİYONU EGE SERAMİK OLDU


İstanbul Sanayi Odası`nın (İSO) KOBİ`lerin karnesi niteliğindeki "İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" raporuna göre, 2021 yılında İSO İkinci 500`ün üretimden net satışları yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL`den 339,2 milyar TL`ye yükseldi. İSO İkinci 500`de Ege Seramik 980,1 milyon TL ile ilk sırayı aldı. Onu çok küçük bir farkla 979,8 milyon TL ile Kozlu Gıda takip ederken, Kangal Termik Santral 979,7 milyon TL ile üçüncü oldu.

 

Tarih : 19 Temmuz 2022 Salı 14:37   Okunma : 481

İstanbul Sanayi Odası`nın (İSO) KOBİ`lerin karnesi niteliğindeki "İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" raporuna göre, 2021 yılında İSO İkinci 500`ün üretimden net satışları yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL`den 339,2 milyar TL`ye yükseldi. İSO İkinci 500`de Ege Seramik 980,1 milyon TL ile ilk sırayı aldı. Onu çok küçük bir farkla 979,8 milyon TL ile Kozlu Gıda takip ederken, Kangal Termik Santral 979,7 milyon TL ile üçüncü oldu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “İSO İkinci 500`ün verilerine baktığımızda borçlanma yapısında belirgin bir bozulma dikkatimizi çekmektedir. 2021`de sanayiciler, bankalara olan borçlarından çok daha büyük bir hızla başka firmalara borçlanmışlar. Bu, İSO İkinci 500 araştırmalarında karşımıza çıkan yeni bir durum olarak dikkat çekiyor” dedi.

İSO, "Türkiye`nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2021” araştırmasının sonuçlarını bugün açıkladı. Araştırmaya göre, üretimden net satışlarda ikinci en büyük oransal artış kaydedildi. Araştırmaya ilişkin rapora göre, sanayinin devlerinde ikinci lig şampiyonu Ege Seramik oldu. Ege Seramik 980,1 milyon TL ile ilk sırayı aldı. Onu 979,8 milyon TL ile Kozlu Gıda takip ederken Kangal Termik Santral 979,7 milyon TL ile üçüncü oldu.

Rakamlara dair değerlendirmeyi İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı. Nitelikli ve kaliteli finansmana erişimde güçlükler yaşandığını ortaya koyan araştırmanın KOBİ`lerin borçlanma yapısındaki bozulmaya işaret ettiğini belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:

“SANAYİ KURULUŞLARIMIZ GÜÇLENEN KÜRESEL TALEPTEN PAYINI ALDI: İSO İkinci 500 çalışmamızın 2021 yılı sonuçları, dünya ekonomisinin pandemi krizinden çıkış sancılarıyla geçirdiği hareketli bir yılın sanayiye yansıyan fotoğrafı niteliğinde. Öncelikle 2021 yılındaki aşı uygulamalarıyla dünyada hemen her sektöre dönük talebin beklenenden erken toparlandığına tanıklık ettik. Bu, beraberinde tedarik krizini getirdi. Gevşek para ve maliye politikalarının sağladığı rekor parasal genişlemenin en yıkıcı yan etkisi ise sonuçlarını bugün de yaşamakta olduğumuz küresel enflasyon oldu. 2021 yılını çift haneli bir büyümeyle kapatan ülkemizde ise sanayi kuruluşlarımız, özellikle dış pazarlardaki performanslarıyla güçlenen küresel talepten payını almış görünüyor.

İSO İKİNCİ 500`Ü İSO 500`DEN DAHA BAŞARILI BİR GÖRÜNÜM SUNUYOR: İSO 500`e göre daha küçük ölçekli ve KOBİ niteliğinde şirketlerden oluşan İSO İkinci 500`ün ihracatı yüzde 35`lik bir büyümeyle 2021`de Türkiye genelinden ve İSO 500`den daha başarılı bir görünüm sunuyor.

BORÇLANMA YAPISINDA BELİRGİN BİR BOZULMA VAR: Fakat İSO İkinci 500`ün verilerine baktığımızda borçlanma yapısında belirgin bir bozulma dikkatimizi çekmektedir. Söz konusu veriler İSO İkinci 500`de işletme faaliyetlerinin giderek daha fazla borçlanma ağırlıklı olarak finanse edildiğini ortaya koyuyor. Asıl önemlisi ise borcun vade yapısında da gözle görülür bir kısalmanın olması. Baktığımızda, mali borçların toplam borçlar içindeki payı yüzde 57,6`dan yüzde 54,2`ye inerken, diğer borçların payı yüzde 42,4`ten yüzde 45,8`e yükselmiş görünüyor. Bunun anlamı şu; İSO İkinci 500 şirketleri faaliyetlerin finansmanında ve artan işletme sermayesi ihtiyacının karşılanmasında ticari borçları çok daha fazla kullanmışlar. Bir başka deyişle 2021`de sanayiciler, bankalara olan borçlarından çok daha büyük bir hızla başka firmalara borçlanmışlar. Bu, İSO İkinci 500 araştırmalarında karşımıza çıkan yeni bir durum olarak dikkat çekiyor.

NİTELİKLİ VE KALİTELİ FİNANSMANA ERİŞİMDE GÜÇLÜKLER YAŞANIYOR: Şunu açıkça belirtmek gerekir ki, başta ihracatçı sanayicilerimiz olmak üzere, şirketlerimiz son yıllarda nitelikli ve kaliteli finansmana erişimde çeşitli güçlükler yaşıyor. Bu tabloya bakarak şunu söyleyebiliriz; finansman koşullarının sıkılaştığı ve kredi imkanlarının daraldığı son dönemlerde, sanayicilerimizin içinde bulunduğu bu durum, zincirleme reaksiyon halinde gelişebilecek ödeme risklerine işaret etmesi bakımından son derece endişe vericidir.

DEV ŞİRKETLERE KIYASLA KOBİ`LER İÇİN DAHA ZORLAYICI BİR ORTAM: Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de KOBİ`ler ölçek büyütmek, rekabetçiliği artırmak ve pazarını genişletmek için büyük çaplı yatırımlara daha fazla ihtiyaç duyuyor. Buradan hareketle kurlardaki yükseliş ve finansman koşullarındaki sıkılaşmanın dev şirketlere kıyasla KOBİ`ler için daha zorlayıcı bir ortam oluşturduğuna şüphe yok.

İKİNCİ 500 ŞİRKETLERİNİN DÖVİZ KURU DALGALANMALARINI BAŞARIYLA YÖNETTİKLERİ SÖYLENEBİLİR: Öte yandan İSO İkinci 500 şirketlerinin ana büyüklük kriteri olan üretimden satışlarının, 2021 yılında yüzde 77,5 oranında artarak 191,1 milyar TL`den 339,2 milyar TL`ye yükselmesini önemli bir başarı olarak görebiliriz. İkinci 500 şirketlerinin, 2021`de İSO 500`ü aratmayacak şekilde hem faaliyet giderlerini hem de yıl içerisindeki döviz kuru dalgalanmalarını başarıyla yönettikleri de söylenebilir, zira hem EBITDA hem de vergi öncesi dönem karlılığında dikkat çekici iyileşme söz konusu. Diğer taraftan finansman giderleri, büyük kuruluşlarda olduğu gibi İkinci 500`de de karlılığın temel belirleyicilerden biri olmayı sürdürdü. Türk lirasındaki değer kaybı, enflasyondaki artış ve faiz oranlarındaki yükselişin etkisiyle İSO İkinci 500`ün finansman giderlerinin 2021 yılında yüzde 114,4 oranında artarak 20,1 milyar TL`ye yükselmiş olması bunun açık bir göstergesi.

AR-GE HARCAMALARINDA CİDDİ BİR SIÇRAMAYA İHTİYACIMIZ VAR: Ülkemiz sanayisinin teknolojiye dayalı, nitelikli ve katma değer yaratan bir üretim yapısına kavuşması, dünya ile rekabetimiz açısından zorunlu. Ne var ki, 2021`de İSO İkinci 500`de halen yüzde 70`in üzerinde düşük ve orta-düşük teknoloji ağırlıklı bir yapının aşılamadığı görülüyor. Bu durum, kat etmemiz gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor. Bunun için kuşkusuz AR-GE harcamalarında ciddi bir sıçramaya ihtiyacımız var. Nitekim İSO İkinci 500 sonuçları, sanayi kuruluşlarının AR-GE`ye ayırdıkları kaynakların üretimden satışlara oranla binde 5`in altında sıkışıp kalmış olduğunun altını çiziyor. Sanayimiz giderek dijitalleşen küresel rekabet ortamında bundan çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.

1970`LERE DÖNÜŞ VE “STAGFLASYON” ENDİŞELERİNİN ARTTIĞI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ: 2021 yılında İSO İkinci 500`ün istihdamı yüzde 5 artarak 261 bin kişiye çıkarken aynı yılda ödenen maaş ve ücretlerdeki artış ise yüzde 39 oldu. Sanayinin istihdamı sürükleyici özelliği burada da karşımıza çıktı. 2022 itibarıyla, dünyada enflasyon ve büyüme açısından beklentilerin olumsuzlaştığı, 1970`lere dönüş ve “stagflasyon” endişelerinin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Sanayimizin de bu hava değişiminden etkilenmemesi ne yazık ki pek de mümkün görünmüyor. Bu bağlamda İSO İkinci 500`ün 2021 yılı sonuçları, bir yandan sanayicilerimizin değişen koşullara uyum sağlama yeteneğine işaret ederken diğer yandan da zor bir döneme hazırlıklı olmak için çıkarılması gereken dersleri ortaya koyuyor.

2021`DE SANAYİNİN GÖSTERMİŞ OLDUĞU PERFORMANS, BİRÇOK YÖNÜYLE DİKKAT ÇEKİCİ: Özetle, başta da belirttiğim gibi normalleşme sancılarıyla geçen 2021`de sanayinin göstermiş olduğu performans, birçok yönüyle dikkat çekici. Salgının azalarak da olsa devam eden etkilerinden kaynaklanan zorluklara rağmen, ekonomideki en temel işlevi olan üretim ve istihdam artışını sürdüren sanayicilerimize, değerli firma bilgilerini bizimle paylaştıkları ve araştırmamıza katıldıkları için buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.”

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA