CHP Covid-19 Danışma Kurulu, pandeminin altıncı dalgası karşısında hükümeti önlem almaya çağırdı. Kurul, “12 yaşın altındaki çocuklar için (5-11 yaş) ivedi olarak aşı sağlanmalı, isteyen anne/babalar çocuklarına aşı yaptırabilmeli. Hatırlatma dozlarının ivedi olarak yapılması için aşı kampanyaları düzenlenmeli. Sonbahar dönemi için influenza aşılanması için şimdiden planlama yapılmalı ve aşı temininde bulunulmalı. Sağlık kurumlarında maske zorunluluğu yakından izlenmeli, hasta ve yakınlarının maske takması sağlanmalı” önerilerinde bulundu.
CHP Covid-19 Danışma Kurulu bugün yaptığı yazılı açıklama ile artan vaka sayılarına dikkat çekerek Covid-19 salgınının altıncı dalga ile sürdüğünü belirtti. CHP COVİD-19 Danışma Kurulu, vaka sayılarının daha fazla artmaması için 20 maddelik önerilerini paylaşarak hükümete önlem alma çağrısı yaptı.
CHP COVID-19 Danışma Kurulu`nun önerileri şunlar:
“HATIRLATMA DOZLARININ İVEDİ OLARAK YAPILMASI İÇİN AŞI KAMPANYALARI DÜZENLENMELİ”
“COVID-19 verileri günlük olarak test sayılarını da içerecek şekilde ve illere, yaş gruplarına, cinsiyete ve eşlik eden hastalıklara göre açıklanmalı. Şehirlerarası ve şehir içi ulaşımda toplu taşımada maske zorunluluğu getirilmeli. Kamuya açık kapalı alanlar iyi havalandırılmalı, bu alanlarda çalışanlar ve bulunanlar için maske takmanın önemi vurgulanmalı. 12 yaşın altındaki çocuklar için (5-11 yaş) ivedi olarak aşı sağlanmalı, isteyen anne/babalar çocuklarına aşı yaptırabilmeli. Yurttaşların aşı tedirginliklerini azaltmak için etkili iletişim sağlanmalı, bu konuda bilim insanları ve meslek örgütleriyle iş birliği yapılmalı. Hatırlatma dozlarının ivedi olarak yapılması için aşı kampanyaları düzenlenmeli. Test politikası değiştirilmeli, hastalık bulgusu gösterenlerin yanı sıra risk gruplarında tarama amaçlı testler yapılmalı, bu amaçlı hızlı antijen testleri kullanıma alınmalı.
“GEBELERDE AŞILAMANIN GÜVENLİ VE ETKİLİ OLDUĞU BİLİMSEL VERİLER IŞIĞINDA TOPLUMLA PAYLAŞILMALI, AŞISIZ GEBELERİN YOL AÇTIĞI ANNE ÖLÜMLERİ ÖNLENMELİ”
Omicron`a karşı daha etkili aşıların uygulamaya girebilmesi için girişimde bulunulmalı, bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılmalı. Turkovac aşısının etkinliği ve etkililiğiyle ilgili bilimsel raporlar yayınlanmalı. Kamuda ya da özel sektörde çalışanların hasta olması halinde (PCR+) herhangi bir özlük ve/veya mali hak kaybına uğramaksızın izolasyona, temaslılarının karantinaya alınabilmesi için gerekli düzenlemeler ivedi olarak yapılmalı. SARS-CoV-2 virüsünün genetik yapısı daha yüksek oranda izlenerek, ülkemizdeki baskın endişe verici varyant ve dağılımı hakkında daha kapsamlı bilgiler elde edilmeli. Yurttaşlar bilimsel verilere dayalı olarak düzenli biçimde pandeminin gidişatı konusunda bilgilendirilmelidir. Gebelerde aşılamanın güvenli ve etkili olduğu bilimsel veriler ışığında toplumla paylaşılmalı, aşısız gebelerin yol açtığı anne ölümleri önlenmeli.
“SAĞLIK KURUMLARINDA MASKE ZORUNLULUĞU YAKINDAN İZLENMELİ, HASTA VE YAKINLARININ MASKE TAKMASI SAĞLANMALI”
Okulların açılacağı dönem salgının sorunlu olabileceği bir zaman dilimi olduğu dikkate alınarak sınıf yoğunluğunun azaltılması için şimdiden planlama yapılmalı. Türkiye`de uygulanan aşıların tamamı için aşı gerçek yaşam verilerine dayanan etkililik sonuçları açıklanmalı, aşılama politikası bu verilere göre düzenlenmeli. Sağlık kurumlarındaki hizmetin aksamaması için çalışan sağlığı ve güvenliği tedbirleri en üst düzeyde uygulanmalı ve bu bağlamda sağlık çalışanlarına yönelik semptom ve test takibi yapılmalı. Sonbahar dönemi için influenza aşılanması için şimdiden planlama yapılmalı ve aşı temininde bulunulmalı. Sağlık kurumlarında maske zorunluluğu yakından izlenmeli, hasta ve yakınlarının maske takması sağlanmalı. Kamuya açık alanlarda (Kamu kurumları, AVMler vb.) el antiseptiklerinin kullanımına özen gösterilmeli, kapalı alanlarda maske takmanın önemi vurgulanmalı, isteyenler için maske sağlanmalı. Risk grupları yakından izlenmeli, bu bağlamda huzurevleri için etkili önlemler alınmalıdır.”