27 Nisan 2025 Pazar

01:36   ALI MAHIR BAŞARıR: EKREM İMAMOĞLU`NA IFTIRALARıNıZLA DARBE YAPMAYA KALKıYORSUNUZ. İLK SEÇIMDE BAVULLARıNıZı TOPLAYıP TARIHI BIR FARKLA GIDECEKSINIZ   01:20   GÜL ÇIFTCI: AILEYI, KADıNLARı SIYASI KUMPASLARıN HEDEFI HALINE GETIRENLERI, HAKSıZ YERE SUÇLUYANLARı AFFETMEYECEĞIZ   23:52   MUĞLASPOR 2. LIG`E YÜKSELDI   22:46   SAMSUNSPOR, BODRUMSPOR`U 2-1 MAĞLUP ETTI   22:28   FENERBAHÇE, GAZIANTEP FK`Yı 3-1 MAĞLUP ETTI   21:48   CHP GENEL BAŞKANı ÖZGÜR ÖZEL, YARıN SILIVRI`DE EKREM İMAMOĞLU VE DIĞER TUTUKLULARı ZIYARET EDECEK   21:20   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... VAHAP SEÇER: CHP`NIN MITINGINDEN ZIYADE BIR HALK MITINGI VARDı     20:47   TUTUKLU İPA BAŞKANı BUĞRA GÖKÇE: NE YAZıK KI AHLAKI HER TÜRLÜ SıNıRı AŞAN, KIN VE NEFRET DOLU BIR KÖTÜLÜK ILE KARŞı KARŞıYAYıZ   20:26   EKREM İMAMOĞLU: HERKESIN BILDIĞI `ÇıLGıN PROJENIZ` KANAL İSTANBUL`UN TAHMINI MALIYETI TAM 100 MILYAR DOLAR   20:22   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÇELIK`TEN `BAVUL` AÇıKLAMASı: "BU VALIZLERIN IÇERISINDE GÖRDÜĞÜNÜZ GIBI SINYAL KESICILER VAR"   19:57   "DIPLOMASıZ ERDOĞAN" SLOGANı NEDENIYLE DÜN EV HAPSI VERILEN 20 YAŞıNDAKI GENÇ, BUGÜN "SUÇ IŞLEMEYE ALENEN TAHRIK ETME" SUÇLAMASıYLA TUTUKLANDı   19:38   TUTUKLU İBB MEDYA AŞ YÖNETIM KURULU BAŞKANı ONGUN: KORKTUĞUNUZ HER ŞEY GERÇEK OLACAK   18:43   CHP`NIN "MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR" MITINGI... MERSIN`DE VATANDAŞLAR ALANA SıĞMADı; ARA SOKAKLAR, PENCELER VE ÇATıLARDAN MITINGI IZLEDI   18:18   SIVASSPOR SAHASıNDA ANTALYASPOR`U 2-0 MAĞLUP ETTI   17:43   DERVIŞOĞLU: “TÜRKIYE`NIN IHTIYAÇ DUYDUĞU ŞEY, ADAYLARı TASFIYE ETMEK, ONU BUNU HAPSE ATMAK DEĞILDIR"   17:08   AK PARTI SÖZCÜSÜ ÇELIK`TEN CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`IN AÇıKLAMALARıNA TEPKI...   16:55   İSTANBUL BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE YÖNELIK OPERASYONDA IKINCI DALGA…DEM PARTI: "YENI GÖZALTı DALGASı, GÜNDEME GETIRILEN IDDIALARıN ZAMANLAMASı VE KAPSAMı BU OPERASYONUN SIYASI SAIKLERLE YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ GÖSTERIYOR"   16:52   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI… ALI MAHIR BAŞARıR: "ONURLU SIYASETÇILER MAHKEME SALONLARıNDA KIRLI KARARLARLA HESAPLAŞMAZ; RAKIPLERIYLE SANDıKTA HESAPLAŞıR"   16:49   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI… SEZGIN TANRıKULU: "AK PARTI`NIN DERDI DEPREM DEĞIL RANT"   16:47   VATIKAN`DA BIR DEVIR KAPANDı; PAPA FRANCESCO SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı  
 
     
   

ANAYASA MAHKEMESİ`NDEN “BİLDİRİ DAĞITMAK VE TİŞÖRT GİYMEK ÇEVREYE RAHATSIZLIK VERMEZ” KARARI


Ankara`da 5 Şubat 2019`da Halkevleri Derneğine ait bildiri dağıttığı ve üzerinde “halk evleri” yazılı tişört giymesinden dolayı çevreyi rahatsız ettiği gerekçesiyle 153 TL para cezası verilen Fırat Can Kara Anayasa Mahkemesi`ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. AYM üç yıl sonra Fırat Can Kara`yı haklı buldu ve Halkevleri Derneği`ne ait bildirinin dağıtılmasının, üzerinde “halk evleri” yazılı tişörtün giyilmesinin çevreye rahatsızlık vermeyeceğine hükmetti.

 

Tarih : 20 Temmuz 2022 Çarşamba 14:08   Okunma : 554

Ankara`da 5 Şubat 2019`da Halkevleri Derneğine ait bildiri dağıttığı ve üzerinde “halk evleri” yazılı tişört giymesinden dolayı çevreyi rahatsız ettiği gerekçesiyle 153 TL para cezası verilen Fırat Can Kara Anayasa Mahkemesi`ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. AYM üç yıl sonra Fırat Can Kara`yı haklı buldu ve Halkevleri Derneği`ne ait bildirinin dağıtılmasının, üzerinde “halk evleri” yazılı tişörtün giyilmesinin çevreye rahatsızlık vermeyeceğine hükmetti.

Fırat Can Kara ve arkadaşları 5 Şubat 2019`da Ankara`da Halkevleri Derneğine ait bildiriyi dağıttıkları ve üzerlerinde “halk evleri” yazılı tişörtleri giydikleri gerekçesiyle, bir vatandaş tarafından “bildiri dağıtıyorlar” denilerek polise şikayet edildi. Vatandaşın beyanı üzerine olay yerine gelen kolluk kuvvetleri Fırat Can Kara hariç, dört arkadaşını polis merkezine götürerek haklarında çevreyi rahatsız ettikleri gerekçesiyle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu`nun 37. maddesi uyarınca 153 TL idari para cezası uyguladı.

BİR SAAT SONRA EVİNDEN İFADEYE ÇAĞRILDI

Fırat Can Kara`nın, polisler gelmeden yaklaşık bir saat önce olay yerinden ayrıldığının tespit edilmesi üzerine gerekli idari işlemlerin yapılması amacıyla polis merkezine davet edildi ve çevreyi rahatsız ettiği gerekçesiyle onun hakkında da 153 TL idari para cezası uygulandı.

KARA`NIN İTİRAZI ANKARA 3. SULH CEZA HAKİMLİĞİ TARAFINDAN REDDEDİLMİŞTİ

Fırat Can Kara söz konusu eylemin Kabahatler Kanunu kapsamında cezalandırma konusu yapılamayacağını ve gerçekleştirdiği eylemin herhangi bir suç teşkil etmediğini belirterek idari para cezasına itiraz etti. İtirazı inceleyen Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği Kara`nın itirazını “idari yaptırımın yasa ve usule uygun olduğu” gerekçesiyle 13 Mart 2019 tarihinde kesin olarak reddetti.

“MAHKEMENİN BİLDİRİ DAĞITMAYI BU MADDE KAPSAMINDA DEĞERLENDİRMESİ MADDENİN ÖZÜYLE ÇELİŞEN VE ÖNGÖRÜLEMEZ BİR YORUM”

Karar sonrasında bireysel başvuru yapan Kara`nın iddiaları AYM İkinci Bölüm tarafından kabul edildi. AYM kararında şu ifadeler yer aldı:

"5326 sayılı Kanun`un 37. maddesinde düzenlenen kabahatin bildiri dağıtma eylemini kapsamadığının açık olduğu, Mahkemenin bildiri dağıtmayı bu madde kapsamında değerlendirmesinin maddenin özüyle çelişen ve öngörülemez bir yorum olduğu açıktır. Ortaya çıkan bu sonuç Anayasa`nın 38. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen suç ve cezaların kanuniliği ilkesi ile bağdaşmamaktadır.

Fırat Can Kara`nın 5326 sayılı Kanun`da kabahat olarak öngörülmemiş olan fiili nedeniyle kamu makamlarınca yoruma dayalı olarak idari para cezası ile cezalandırılmasının Anayasa`nın 38. maddesinde düzenlenen suç ve cezaların kanuniliği ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır.”

AYM, BİLDİRİ DAĞITMANIN VE TİŞÖRT GİYMENİN ÇEVREYE RAHATSIZLIK VERMEYECEĞİ KARARINA VARDI

Kara`nın bireysel başvurusunu değerlendiren AYM, bildiri dağıtmanın ve halk evleri tişörtü giymenin çevreye rahatsızlık vermeyeceği kararına vardı.  Kararın hükmünde açıklanan gerekçelerle Fırat Can Kara`nın adli yardım talebinin kabulüne, suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa`nın 38. maddesinde güvence altına alınan suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmesine, 4 bin 500 TL vekalet ücretinin Fırat Can Kara`ya ödenmesine karar verildi.

(Görüntü: Arşiv)

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA