20 Mayıs 2024 Pazartesi

08:03   İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HELİKOPTER KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ   23:43   İMAMOĞLU GENÇLERE SESLENDİ: "HEPİNİZ UMUTSUNUZ"   16:57   KAHRAMANMARAŞ DULKADİROĞLU`NDA BULUNAN KONTEYNER KENTTEN ÇIKARILMAK İSTENEN DEPREMZEDELER EYLEM YAPTI: "PERİŞAN OLMAK İSTEMİYORUZ"   16:32   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANLARI, FİGEN YÜKSEKDAĞ`I CEZAEVİNDE ZİYARET ETTİ   16:23   GENÇLERDEN TÜİK`İN "GENÇLERİN YÜZDE 54`Ü MUTLU" VERİSİNE TEPKİ: "HİÇ MUTLU DEĞİLİM. GEÇİNİLMEZ BU ÜLKEDE, YURT DIŞI ŞART"   16:22   İRAN CUMHRUBAŞKANI REİSİ`Yİ TAŞIYAN HELİKOPTER KAZA GEÇİRDİ   15:23   BTP GENEL BAŞKANI BAŞ`TAN ‘19 MAYIS` MESAJI: “ATATÜRK VATANDIR, ATATÜRK BİRLEŞTİRİCİ HARÇTIR”   14:53   İBB ŞEHİR TİYATROLARI, SEZONU “BU MEMLEKET BİZİM” İLE KAPATIYOR... LEVENT ÜZÜMCÜ: “CUMHURİYET DEĞERLERİNE BAĞLI İNSANLARIN YALNIZ HİSSETMEMELERİNİN PARÇASI OLABİLİYORSAK NE MUTLU BİZE”   14:38   5 SİYASİ PARTİ, `KURTULUŞ İTTİFAKI`NI KURDU   14:37   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL ATA`NIN HUZURUNA ÇIKTI, ALTI KARANFİL BIRAKTI   14:31   ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KARALAR: “19 MAYIS`IN ÖNEMİNİ YENİ NESLE DAHA DERİNDEN AKTARMALIYIZ”   14:30   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, CHP İL BAŞKANLIĞI`NIN 19 MAYIS ALTERNATİF KUTLAMA TÖRENİ`NE KATILDI   14:17   İSİG MECLİSİ: SON 11 YILDA EN AZ 2 BİN 500 GENÇ İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ   13:47   KEMAL KILIÇDAROĞLU, 19 MAYIS`TA SURİYE SINIRININ SIFIR NOKTASI KARKAMIŞ`TA   13:30   SEZGİN TANRIKULU`NDAN `19 MAYIS GENÇLİK RAPORU`: "19 MAYIS ATATÜRK`Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI`NI KUTLAMIYORUZ, KUTLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"   12:29   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL GENÇLERE SESLENDİ: ``GERÇEK İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATIYORUZ``   11:56   SOSYALİST PARTİLERDEN 19 MAYIS MESAJLARI: "MUSTAFA KEMAL VE ARKADAŞLARINI SELAMLIYORUZ"   11:30   TAKSİM`DE "19 MAYIS" TÖRENİ... İMAMOĞLU: “BİZE YÜKLENEN SORUMLULUKLARIN TAMAMINI MİLLETİMİZLE BULUŞTURMA KONUSUNDA KARARLIYIZ”   11:22   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL GENÇLERLE ANITKABİR`E YÜRÜYOR   11:02   MAHMUT TANAL: "AKP İKTİDARININ ALGIDAN BAŞKA YAPTIĞI BİR ŞEY YOK. ÇOCUKLARIMIZA, GENÇLERİMİZE SAHİP ÇIKILMIYOR"  
 
     
   

GÖÇEBE OYUNLARI BÜYÜK BİR KÜLTÜREL HAZİNEYİ KORUYOR


Türkiye, Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsüne 29 Eylül - 2 Ekim günlerinde ev sahipliği yapacak. Bursa İznik’te gerçekleşecek dev organizasyonda 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcu, 40’ın üzerinde yarışmada hünerlerini sergileyecek. Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, “Göçebe oyunları etrafında gelişen Türk kültürü etnografik, folklorik, inanç, mitolojik ve benzeri açılardan nesilden nesle aktarılarak 21’inci yüzyıla kadar geldi. Bu sebeple sadece bir spor oyunu değil büyük bir kültürel hazine” dedi.

 

Tarih : 8 Ağustos 2022 Pazartesi 22:42   Okunma : 712

Türkiye, Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsüne 29 Eylül - 2 Ekim günlerinde ev sahipliği yapacak. Bursa İznik’te gerçekleşecek dev organizasyonda 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcu, 40’ın üzerinde yarışmada hünerlerini sergileyecek. Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, “Göçebe oyunları etrafında gelişen Türk kültürü etnografik, folklorik, inanç, mitolojik ve benzeri açılardan nesilden nesle aktarılarak 21’inci yüzyıla kadar geldi. Bu sebeple sadece bir spor oyunu değil büyük bir kültürel hazine” dedi.

Geleneksel sporların olimpiyatı olarak adlandırılan Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsü için Bursa’nın İznik ilçesinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 29 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcunun katılacağı organizasyonda güreşin birçok kategorisinden atlı sporlara, okçuluktan çeşitli takım oyunlarına kadar 40’ın üzerinde sportif yarışma düzenlenecek.

Dünya Göçebe Oyunları’na sporcuların yanı sıra devlet başkanları, yerli ve yabancı sporseverler de katılacak. Ayrıca ülkeler renkli gösterilerini sergilerken, geleneksel oba kültürü yaşatılacak, evrensel ve yerel tatlar deneyimlenecek.

“Oyunlar bozkırda yaşayanları dinç tutuyordu”

M.Ö. 8’inci yüzyılda başladığı tahmin edilen göçebeliğin Orta Asya bozkırlarının hayat tarzını yansıttığını belirten 4. Dünya Göçebe Oyunları tarih ve kültür danışmanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, göçebe oyunlarının da bu hayat tarzından doğduğunu ifade etti. Taşağıl, “Göçebelik, Türkçe göç etmek fiilinden türemiştir. Belirli bir yerden başka bir yere mekân değiştirerek yaşamını devam ettiren insan topluluklarına göçebe denir. Eski Türk toplulukları su ve otlakları takip ederek yaşardı. Yaz ve kış mevsimine bağlı olarak otlak ve barınma alanları tespit edilir, boyların her biri kendi otlaklarına göre göç ederek hayatlarını sürdürürdü. Bozkırlarda yaşam, zor şartlardan ötürü sağlıklı, kuvvetli, dayanıklı ve dinamik bünyelere sahip olmayı da gerektirirdi. Uçsuz bucaksız bozkırlarda hayatta kalmak için spor yapmak çok önemliydi” dedi.

“Spor sayesinde çoğu meydan savaşı kazanıldı”

Büyük devletler kuran Türklerin, tarihlerini askeri zaferlerle süslediklerini de hatırlatan Taşağıl, “Sürekli yapılan sporlar insanları savaşa da hazır tutuyordu. Bu sayede dinamik bir vücuda sahip oluyor, az sayıda askerle kalabalık orduları yenmeyi başarıyorlardı. Fiziksel kabiliyetlerinin üstün şekilde gelişmesi, her cins harp silahını kullanmadaki yetenekleri sayesinde, çoğu meydan savaşını kazanmışlardır. Göçebe oyunları arasında en bilinenlerden avcılık, cirit, at yarışı, kayak, güreş, okçuluk gibi oyunların hepsi savaşta başarılı olmayı sağlayan spor dallarıydı” diye konuştu.

“Sadece spor değil büyük bir kültürel hazine”

Spor amaçlı oynanan göçebe oyunlarının bir süre sonra hayat tarzı ile bütünleştiğini ve kültür unsuru haline geldiğini de söyleyen Taşağıl, “Oyunlar, zaman içinde toplumda herkesin ilgiyle takip ettiği festivaller, büyük eğlenceler, yarışmalar düzenlenerek kültürel boyut kazanmıştır. Bu durum toplumda her yaştaki insanı sağlıklı, mutlu yaşamaya sevk ettiği için her zaman değer görmüştür. Göçebe oyunları etrafında gelişen Türk kültürü etnografik, folklorik, inanç, mitolojik vesaire açılardan nesilden nesle aktarılarak 21’inci yüzyıla kadar gelmiştir. Sadece bir spor oyunu değil büyük bir kültürel hazinedir” dedi.

“Gençlerle birlikte değerlerimizi yaşatacağız”

Prof. Dr. Taşağıl, onlarca yüzyıla rağmen göçebe oyunlarının aslını koruduğunu da sözlerine ekledi. Avcılık, okçuluk, güreş, cirit gibi oyunların günümüze kadar ulaştığını belirten Taşağıl, şöyle devam etti: “Göçebeler için spor hayatın ta kendisi. Elbette unutulan, artık neredeyse hiç görmediğimiz oyunlar da var. Mesela yükseğe sıçrama yarışmaları. Boylar arasındaki mücadelelerde ağaç gürzlerle oynanan oyunlar da günümüze kadar gelemedi maalesef. Bu gibi oyunlar da yaşasa çok daha değerli olurdu. Bu açıdan bakınca Dünya Göçebe Oyunları’nın düzenlenmesi son derece önemli. Sporun hedef kitlesi gençler. Gençler bu oyunlara ilgi gösterdikçe değerlerimizi, kültürümüzü de yaşatmış oluruz. Kültürel boyutuyla düşünürsek de her yaştan insanın ilgisini çekebilecek bir organizasyon.”

Dünya Göçebe Oyunları

4. Dünya Göçebe Oyunları, 29 Eylül - 2 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlenecek. Dünya Göçebe Oyunları ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 2014’te Kırgızistan’da Issık Gölü çevresinde gerçekleştirildi. İkinci etkinlik 2016’da, üçüncüsü ise 2018’de yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Dünya Etnospor Konfederasyonu öncülüğünde gerçekleştirilecek 4. Dünya Göçebe Oyunları süresince göçebe halkların kültürüne ışık tutulurken sporun birleştirici gücü vurgulanacak. 100'ün üzerinde ülkenin katılacağı Dünya Göçebe Oyunları’na 3 binin üzerinde sporcunun katılması bekleniyor.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA