3 Mayıs 2024 Cuma

15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ CHP`Yİ ZİYARET ETTİ   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   14:42   YAŞAR KEMAL PARKI YENİLENİYOR   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”   14:19   TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN   13:45   RTÜK`TEN, DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE NOW TV`YE ‘İSTAKOZ` CEZASI   13:14   CHP`Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB`E YÜRÜYÜŞÜ... BAKAN TEKİN: ``GELECEKLERİNİ BİLSEYDİK DİYARBAKIR PROGRAMIMIZI ERTELERDİK``   12:37   DİSK: 1 MAYIS GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINAN HERKES SERBEST BIRAKILMALIDIR   12:30   TARSUS’TA ZABITA EKİPLERİ HIZ KESMİYOR   12:18   CHP’Lİ YILMAZ’DAN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI   12:16   UTKU ÇAKIRÖZER, NİSAN AYI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇIKLADI   11:46   BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN SUYU KESİLEN KADİRLİLİ ÇİFTÇİ: "BİZ KÖYLÜYÜZ BENİM HİÇBİR ŞEYİM YOK BENİM"   11:33   ÖMER FETHİ GÜRER, KIRMIZI ET ÜRETİMİNDEKİ FARKLI RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ: ``557 BİN TON FAZLA KIRMIZI ET ÜRETİMİ NASIL OLUŞTU?``   11:20   ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   11:13   ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"   11:06   KENT LOKANTASI ÖNÜNDE SIRA BEKLEYEN VATANDAŞLAR: ``KİMİ ISTAKOZ, KİMİ MANDA YOĞURDU YİYOR... BİZ BOL BOL BETON ÜRETTİK TÜRKİYE`DE...   10:56   ATEŞ, TAVUK ÜRÜNLERİ İHRACATINA GETİRİLEN KISITLAMAYI ELEŞTİRDİ: "YÜKSEK TAVUK ETİ FİYATININ SEBEBİ İHRACAT DEĞİL, İKTİDARIN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI"   10:56   UZMANLARDAN UYARI: "ÇOCUKLARINIZI SOSYAL MEDYADA MALZEME HALİNE GETİRMEYİN, MAHREMİYETLERİNİ İHLAL ETMEYİN"  
 
     
   

EDİRNELİ BESİCİ: “ET FİYATLARI DÜŞTÜ VE TALEP YOK. HER GÜN CEBİMİZDEN BESLİYORUZ HAYVANLARI”


Edirne Bosnaköy`de büyükbaş besiciliği yapan 36 yaşındaki Sami İmmet, 25 tane kurbanlıktan 10 tanesini satamadığını, üretim yapmakta zorlandığını söyledi. Kurban Bayramı`ndan sonra karkas et fiyatların düştüğünü belirten İmmet, "Et fiyatları düştü ve talep yok. Biz de her gün cebimizden, hazırdan besliyoruz hayvanlarımızı. Ramazan Bayramından sonra fiyat 115 liraydı, şu anda karkas 95 liraya kadar düştü. 115-120 lira olursa para kazanma değil de zarar etmeyiz" dedi.

 

Tarih : 23 Ağustos 2022 Salı 17:43   Okunma : 371

Edirne Bosnaköy`de büyükbaş besiciliği yapan 36 yaşındaki Sami İmmet, 25 tane kurbanlıktan 10 tanesini satamadığını, üretim yapmakta zorlandığını söyledi. Kurban Bayramı`ndan sonra karkas et fiyatların düştüğünü belirten İmmet, "Et fiyatları düştü ve talep yok. Biz de her gün cebimizden, hazırdan besliyoruz hayvanlarımızı. Ramazan Bayramından sonra fiyat 115 liraydı, şu anda karkas 95 liraya kadar düştü. 115-120 lira olursa para kazanma değil de zarar etmeyiz" dedi.

Besici Sami İmmet`i ziyaret ederek besicilerin sorunlarını dinleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, "Senin etin 95-100 liradan alınmıyor, dışarıdan biz ithalat yapıyoruz. Üretimi planlamak lazım, tüketimi de planlamak lazım. Türkiye`de kırmızı et açığı söz konusu. Üretimde de bir açık var. Bu açık ithalatla giderilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

"ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ PLANLAMAK LAZIM"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Bosnaköy`de genç çiftçi Sami İmmet`in işletmesini ziyaret etti. Besicilerin sorunlarını dinleyen Gaytancıoğlu şunları söyledi:

"Et Süt Kurumu fiyatta indirime gitti fakat yine de satış yok. Çünkü insanlarda gerçekten para yok. Tüketim çok düştü. Ete olan talep son derece azaldı. Kasaba götürdüğün zaman para etmiyor. Ama şu da bir gerçek ki Türkiye maalesef Bosna Hersek üzerinden, Sırbistan`dan 400 bin ton satın lop et satın alıyor. Hem de fiyatı 130 lira. Senin etin 95-100 liradan alınmıyor, dışarıdan biz ithalat yapıyoruz. Üretimi planlamak lazım, tüketimi de planlamak lazım. Türkiye`de kırmızı et açığı söz konusu. Üretimde de bir açık var. Bu açık ithalatla giderilmeye çalışılıyor. Tüketicinin alım gücü yükseltilemediği için maalesef hem satın alamıyor hem de fiyatlar aşırı derece yükseliyor. Üretimi ve tüketimi planladığınız zaman, üreticiye destek verdiğiniz zaman en azından üreticinin elinde kalan hayvanlar kesinlikle devlet tarafından satın alınarak ihtiyaç sahibi insanlara sosyal yardımlaşma kapsamında dağıtılması gerekir ve böylece evine et girmeyen, süt ve süt ürünlerini tüketemeyen insanlar da gıdaya ulaşabilmeliler."

"MALI YETİŞTİR SONRA ELİNDE PATLASIN"

Besici Sami İmmet, Kurban Bayramı`nda 10 tane büyükbaş hayvanının satamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"25 tane kurbanlığım vardı. 15 tanesini sattık, 10 tanesi elimizde kaldı, elimizde. Havalar sıcak gittiği için üzerlerine kilo koyamıyorlar. Karkas fiyatlarında daha da düşüş yaşandı. Günde ortalama 600-700 liralık masrafları var. Karkas fiyatlarında Kurban Bayramından sonra daha da düşüş yaşandı. Şu anda 115- 120 lira olması gereken hayvanlar 95 liraya düştü karkasları. Bu şekilde satsak zarar, beslesek zarar. Bunları satıp yenisi alsak önümüz belli değil. Önümüzü göremiyoruz. Ne olacağı belli değil. Bıraksak mı yapsak mı öyle bir boşlukta kaldık. İçimizde de bir soğukluk var zaten. Böyle giderse hayvancılık her geçen gün geriye doğru gidiyor. Belki de bunları satıp başka bir işe girmek daha karlı olacağını düşünüyorum. Bizim gibi besiciler de bunu düşünüyor. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta büyük sıkıntı var. İnsanlarda alım gücü yok, soruyorlar alamıyorlar. Her şeyin fiyatı iki kat, 3 kat, bazı ürünlerde 4-5 kat yükselince insanlarda alım gücü yok. Kesmemeye yöneldiler. Daha küçük almaya çalıştılar. Bazı insanlar kesemedi bu sene. Şimdi de et fiyatları düştü ve talep yok. Biz de her gün cebimizden, hazırdan besliyoruz hayvanlarımızı. Ramazan Bayramından sonra fiyat 115 liraydı, şu anda karkas 95 liraya kadar düştü. 115-120 lira olursa para kazanma değil de zarar etmeyiz. Yonca, silaj kendimizden, Macar fiğ, yem bezelyesi hepsini kendimiz ekiyoruz. Bu çıkardıklarımızı satsak hayvan bakmaktan daha karlıyız. Bu nereye kadar gider bilemiyoruz, bir yerde sonlanacak, yürümeyecek bu şekilde. Sabah oğlum paçama yapışıyor, ‘Bir sabah kal da kahvaltı yapalım` diye ama biz sabah 5 buçuk-6 gibi hayvan ağılındayız. Hafta sonumuz, düğün, bayram her şeyden yoksun kalıyoruz. İster istemez, işimiz gereği. Hayvanımız aç, susuz kalmasın diye. Başında dur, bu kadar çileyi çek, malı yetiştir sonra elinde patlasın."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA