7 Mayıs 2024 Salı

15:54   BAŞKAN YILDIZ’DAN, İLÇENİN YÜKSEK KESİMLERİNDE DOLU FELAKETİNDEN ZARAR GÖREN ÜRETİCİLERE GEÇMİŞ OLSUN   15:52   MEZİTLİ`DE `3 FİDAN` TÖRENLE ANILDI   15:50   AKİB, NİSAN AYINDA YÜZDE 12 ARTIŞLA 1,3 MİLYAR DOLAR İHRACATA İMZA ATTI   15:45   AKDENİZ BELEDİYE MECLİSİ, MAYIS AYI İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ: “YENİ DÖNEMDE AKDENİZ’DE HİZMET VE PROJE ATAĞI BAŞLIYOR”   15:39   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI SARIYILDIZ’DAN VATANDAŞLARA VERGİ ÇAĞRISI   15:26   ÜÇ FİDAN, İDAMLARININ 52. YILINDA MEZARLARI BAŞINDA ANILDI: "ONLARI ASLA UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ"   13:37   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL, “ÜÇ FİDAN`I ANDI: “HATIRALARI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM"   13:01   ÖZGÜR ÖZEL: “HİÇ KİMSE KORKMASIN. CHP`Yİ TOPUYLA TÜFEĞİYLE DARBECİLER KARIŞTIRAMADI. ÖZGÜVENSİZ TARTIŞMALARLA KİMSE KİMSEYİ MEŞGUL ETMESİN. İŞİMİZ VAR DAHA İKTİDAR OLACAĞIZ"   10:25   MERSİN BELEDİYESİ`NDEN ÇOCUKLARA TEKNOLOJİ ATÖLYESİ   10:06   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİNDEN TRAFİK DENETİMİ   01:16   HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ`NDEN “HÜT” ADLI GRUP İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ   15:01   ALİ YERLİKAYA: "1 MAYIS`TA POLİSLERİMİZE TAŞLI SOPALI SALDIRAN 12 ŞÜPHELİ DE BUGÜN YAKALANDI"   15:01   AYLİN NAZLIAKA, AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞININ FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRDİ   13:36   ÖZGÜR ÖZEL`DEN HIDIRELLEZ MESAJI: "BAHARIN MÜJDECİSİ HIDIRELLEZ`İN ÜLKEMİZE BARIŞ, HUZUR, SAĞLIK VE MUTLULUK GETİRMESİNİ DİLİYORUM"   12:06   VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI REKORA DOĞRU KOŞUYOR"   10:19   YAZAR İPEK ONGUN, MERSİNLİ SEVENLERİYLE BULUŞTU   09:48   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİ` KURMAYA HAZIRLANIYOR   09:27   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI SAHADAYDI    15:08   EĞİTİM-SEN KADIN MECLİSİ: “YENİ MÜFREDAT, SORGULAMAYAN, İTAATKAR BİREYLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLAMAKTADIR”  
 
     
   

BURSA`DA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİ ZİYARET ETTİ… İŞÇİ BAŞI ABDULLAH GÜZEL: “KONTEYNERİMİZ, LAVABOMUZ YOK. ELEKTRİK DOĞRU DÜRÜST YOK. SU AZ.  HEPSİNİ İLETTİK, DEDİLER Kİ ‘BUNLARIN HEPSİ İNŞALLAH 2024`TE OLACAK`


Bursa Akademik Odalar Birliği`ne bağlı sivil toplum kuruluşları, Bursa`daki mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti. İşçi başı Abdullah Güzel, “Konteynerimiz, lavabomuz, mutfağımız yok. Yerde yıkıyoruz. Elektrik doğru dürüst yok. Su az, yetersiz. Bunların hepsini ilettik, kaymakama da ilettik, toplantı yaptık. Dediler ki, ‘bunların hepsi inşallah 2024`te olacak`. Bunlar devletimize kalmış. 2023 değil, 2024`e dediler” dedi.

 

Tarih : 25 Ağustos 2022 Perşembe 19:13   Okunma : 437

ZEHRA DEĞİRMENCİ/SİBEL KAHRAMAN

Bursa Akademik Odalar Birliği`ne bağlı sivil toplum kuruluşları, Bursa`daki mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti. İşçi başı Abdullah Güzel, “Konteynerimiz, lavabomuz, mutfağımız yok. Yerde yıkıyoruz. Elektrik doğru dürüst yok. Su az, yetersiz. Bunların hepsini ilettik, kaymakama da ilettik, toplantı yaptık. Dediler ki, ‘bunların hepsi inşallah 2024`te olacak`. Bunlar devletimize kalmış. 2023 değil, 2024`e dediler” dedi.

Bursa Akademik Odalar Birliği`ne (BAOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası, Bursa Tabip Odası, Eczacılar Odası ve Tarım Orkam-Sen; Türkiye`nin farklı noktalarından Bursa`ya çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşulları üzerine çalışmak yapmak üzere İnegöl`ün Kurşunlu Mahallesi`ndeydi.

Bursa Tabip Odası üyesi Kadir Binbaş, burada şu değerlendirmeleri yaptı:

“Kurşunlu`daki yerde sel baskını olmuştu. İnsanlar mağdur olmuştu. Valiyle görüştüğümüzde sizin de gördüğünüz gibi oraya sürekli doktorların gittiği, öğrencilerin çocukların eğitim aldığı, sağlık taramalarının yapıldığı orada iyileştirmeler yapıldığı söylendi. Biz de bunlar olmuş mudur olmamış mıdır diye tekrar geldik.

Oranın hijyen koşulları son derece kötü, tuvaletleri derme çatma yapılmış, yağmur yağdığında o tuvaletler muhtemelen taşacaklar. Çocuklar eğitime gidemiyor. Yaşam koşulları, insanca yaşam koşulları değil. Kölelik dahi olsa köle sahipleri çalışanlarına bir yer vermek zorunda, yemek vermek zorunda. Burada öyle bir şey bile yok. Herkes kendi çadırını kurup, orada yaşamaya çalışıyor. Yalnız Kurşunlu`nun değil Bursa`daki hatta Türkiye`deki tüm tarım işçileri bu koşullarda yaşıyor" dedi.

"DEVLET İŞÇİYE YARDIM ETMEK DEĞİL HİZMET GÖTÜRMEK ZORUNDA"

Toplumun ve devlet kurumlarının tamamının bu sorunları görmezden geldiğini ifade eden Binbaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhalde insanlar çadıra girdikleri andan itibaren haklarını yitiriyorlar. Şöyle bir yanılgı da var, tarım işçilerinde; ‘ya bize yardım etmiyorlar.` Yardım değil bunlara hizmet etmek zorundalar. Hem Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda hizmet etmek zorundalar hem de Bursa Valiliği`nin İl Hıfzıssıhha Kurulu`nun aldığı kararlar konusunda bunlara bu hizmetleri götürmeleri gerekiyor. Konteyner koymaları gerekiyor, çöp konteynerleri, duş konteynerleri koymaları gerekiyor. Devletin daha düzgün çadırlar vermesi gerekiyor ya da bu insanların direkt kalabileceği, içerisinde banyosu ve tuvaleti olan deprem konutlarında kullanıldığı gibi konteynerler çok rahat bir biçimde kullanılabilir.

"10 YAŞINDAKİ ÇOCUK İŞÇİLER DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞTIRILIYOR"

Ama bunların kullanmama gerekçesi bunlar çalınıyor oluyor. Biliyorsunuz işçiler mart ayında gelip kasım ayında gidiyor. Belki de daha uzun bir süre bu insanlar burada da kalabilirler daha düzgün bir konutları olsa. Yaşanan bir insanlık dramı diye düşünüyorum ben. Bir kölelik düzeninden daha kötü bir düzen. Çok düşük ücretlere 10 yaşındaki çocuklar da tarım işçisi olarak çalışıyorlar okula gitmesi gerekirken. Kadınlar inanılmaz dramatik durumdalar. Biz bu işin takipçisi olacağız. Bundan sonraki süreçte de gidip geleceğiz. Gerekli yerlere başvuruda bulunacağız. Elimizden geleni yapacağız. Ama değişmeyeceğinin de farkındayız. Üç beş yıllık sorun değil onlarca yıldır tarım işçileri böyle çalışıyor. Bursa`daki bu tarım işçileri olmazsa biz artık çilek yiyemeyiz, şeftali yiyemeyiz. Tarım işçilerinin çalıştığı tarım ürünlerini elde edemeyiz. Çünkü bu civarda insanlar yaşlanmışlar, gençler tarımda çalışmıyorlar, bu tarım işçilerine mutlaka ihtiyaç var. Daha ucuz olmalarının da ötesinde burada tarım işçileri olmak zorunda. Yerel kaynaklardan elde edemiyorlar. Bu emeğe ulaşamıyorlar onun için Türkiye`nin muhtelif yerlerinden insanlar geliyor. Bundan sonra da gelmeye devam edecekler. Bunun hepimiz için utanç kaynağı olduğunu düşünüyorum. Bunu da elde geldiği kadar hızlı bir şeklide çözmeye çalışacağız.”

“BULAŞIKLARIMIZI YERDE YIKIYORUZ”

Ziyaret sırasında basına konuşan işçi başı Abdullah Güzel ise şunları söyledi:

“Ben işçi başıyım. Burada 160 tane işçim var. Konteynerimiz, lavabomuz, mutfağımız yok. Yerde yıkıyoruz. Elektrik doğru dürüst yok. Su az, yetersiz. Bunların hepsini ilettik, en yakın zamanda olacak dediler, artık onu bekliyoruz. 15 gün önce geldiğimizden beri ilettik onları, toplantıya gidip kaymakama da ilettik, muhtarla beraber bütün çavuşları topladılar ve toplantı yaptık. Dediler ki, ‘bunların hepsi inşallah 2024`te olacak`. Bunlar devletimize kalmış. 2023 değil, 2024`e dediler.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA