11 Haziran 2024 Salı

13:44   TARSUS BELEDIYESI’NDEN KAPSAMLı TEMIZLIK ÇALıŞMASı   13:40   KREDI KARTı VE KREDI BORÇLUSU 783 BIN 654 KIŞI YASAL TAKIP ALTıNDA...   12:47   AYŞE ATEŞ MILLI YOL PARTISI ZIYARETINI İPTAL ETTI...    12:44   HAVA SıCAKLıKLARı YÜKSELIYOR...   12:37   MÜCELLA YAPıCı VE KıZıNı ÇıPLAK ARAMAYA MARUZ BıRAKAN İKI POLISIN CEZALANDıRıLMASı TALEP EDILDI   11:50   AKDENIZ BELEDIYESI EŞ BAŞKAN SARıYıLDıZ; “KAYYıM UYGULAMASı, NEREDE OLURSA OLSUN HUKUKSUZ BIR REJIMDIR”   11:07   ÖĞRETMENLERIN İLLER ARASı ATAMA SONUÇLARı AÇıKLANDı   11:02   EMEKLI, BAYRAMı BURUK KARŞıLıYOR...   10:27   EGE DENIZI`NDE 4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   09:57   TÜRKER ATEŞ: DAR GELIRLI IÇIN BAYRAM TATILININ ROTASı YINE AKRABA EVI OLACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KADıNLARıN TOPLUMDAKI ROLÜNÜ GÜÇLENDIRECEK ÇALıŞTAY   23:12   MEB, SÖZLEŞMELI ÖĞRETMENLIK IÇIN SÖZLÜ SıNAVA ÇAĞRıLAN ADAYLARıN ALAN BAZLı TABAN PUANLARıNı AÇıKLADı   22:24   ÖZGÜR ÖZEL, AYŞE ATEŞ VE KıZLARıNı AĞıRLADı: “SUIKASTıN ÜZERINDEKI SIS PERDESI KALKANA KADAR AILENIN VE EVLATLARıNıN YANıNDA OLMAYA DEVAM EDECEĞIZ”   21:15   AYŞE ATEŞ, AHMET DAVUTOĞLU`NU ZIYARET ETTI   19:29   ANKARA BALA`DA 3.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   19:17   KÖPEĞE ISTISMARDA BULUNAN ÜNIVERSITE TEMIZLIK PERSONELI GÖREVDEN UZAKLAŞTıRıLDı   18:58   DENIZ YÜCEL`DEN ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESINE ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BU DIYALOĞUN TEMEL AMAÇLARıNDAN BIRISI ÜLKENIN HUKUK SISTEMININ OLMASı GEREKTIĞI GIBI ÖLÇÜTE VE AYARA GELMESI"   18:04   20 BIN SÖZLEŞMELI ÖĞRETMEN ATAMASı KAPSAMıNDA "SÖZLÜ SıNAV GIRIŞ BELGELERI" ERIŞIME AÇıLDı   17:29   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER `DEN SU TÜKETIMI UYARıSı   16:58   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, YARıN CHP`YI ZIYARET EDECEK  
 
     
   

TRAKYA BİRLİK BAŞKANI ŞAFAK KIRBİÇ: "KAZANIM ORANI DÜŞERSE ÇİFTÇİMİZ, TEKRAR ESKİ GÜNLERE DÖNÜP İKİ YIL BUĞDAY, BİR YIL AYÇİÇEĞİ EKER. ÜRETİMDE BİR EKSİLME SÖZ KONUSU OLUR"


Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, devletin ayçiçeği üretimine verdiği desteği artırması gerektiğini belirterek, “Kazanım oranı düşerse çiftçimiz, tekrar eski günlere dönüp iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği eker. Tabii burada tekrar, ülke üretimi anlamında bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz” dedi.

 

Tarih : 25 Ağustos 2022 Perşembe 19:34   Okunma : 401

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, devletin ayçiçeği üretimine verdiği desteği artırması gerektiğini belirterek, “Kazanım oranı düşerse çiftçimiz, tekrar eski günlere dönüp iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği eker. Tabii burada tekrar, ülke üretimi anlamında bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz” dedi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bugün yaptığı açıklamada, devletin ayçiçeğinde kilogram başına 50 kuruş destek verdiğini, üretimin artması için destek miktarının artması gerektiğini söyledi.

"EKİM ALANLARINDA ARTIŞ VAR AMA YETERLİ DEĞİL"

Trakya`da ayçiçeği hasadının başladığını anımsatan Kırbiç, şunları söyledi:

"Şu anda bölgemizde hasat, iki günden beri yağmur yağmasıyla biraz yavaşladı. Ancak genel anlamda bölgemizde yüzde 3-5 beş civarında hasat edildi. Önümüzdeki haftadan sonra, havaların da açmasıyla hasadın hızlanacağı kanaatindeyiz. Birliğimize gelen ürünlerde yapılan çalışmalarda; verimlerin ortalamalar düzeyinde olduğu, yağ oranında da iyi bir sonuç, yani geçtiğimiz yıllardan yaklaşık bir puan gibi ortalamanın üzerinde bir yağ oranı var. Önümüzdeki hasat günlerinde bu yağ oranının biraz daha yukarı taşınma ihtimali var. Yağ oranı hem çiftçimiz anlamında artı bir kazanç hem ülkemiz için de artı bir kazanç anlamına gelmekte. Özellikle geçtiğimiz yıl devletimizin, bizlerin, tarım teşkilatları, belediyelerin üretimin artması anlamında teşvik etmesi -bazı belediyeler, tarım teşkilatları hibe desteğiyle tohum vermişti çiftçilerimize, yaklaşık olarak yüzde 10 civarında ekim alanlarında bir artış oluştu- bu da tabii üretim miktarına yansıyacak. Yüzde 10, ülkemizde yaklaşık bir, üretim oranında da artış demek. Bu tabii ülke ihtiyacının karşılanması anlamında yeterli mi? Yeterli değil. Ancak bir atılmış adım olarak biz kabul ediyoruz. İnşallah gelecek yıllarda da bu üretim alanlarında artış sağlanarak ülke ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir gelişime olacağı kanaatindeyiz.

"DEVLETİMİZİN ÇİFTÇİLERİ DESTEKLEMESİ LAZIM"

Tabii ki burada çiftçilerimizin ayçiçeği ekimine yönelmesindeki en önemli parite, bu ürün desenlerinin belirlenmesinde çiftçinin kazancı. Çiftçimiz ayçiçeği üretiminden para kazanırsa ekim alanlarında artış olur. Ülke ihtiyacının karşılanması bu şekilde karşılanmış olur. Tabii ki bu üretim alanının karşılanmasında, dediğimiz gibi çiftçimizin kazanması diyoruz ama nasıl kazanması gerekiyor? Devletimizin, bu konuda desteklemesi gerekmekte çiftçilerimizi. Ayçiçeği üretiminde desteği var devletimizin ancak bunun bir miktar daha artırılıp çiftçiyi memnun edici seviyeye gelmesi, ekim alanlarının artmasında önemli bir paritedir. Çünkü çiftçimiz, hangi ürün deseninde hangi ürünü ekeceğine kazanç paritesi ile karar vermekte. Trakya`da, burada çok fazla bir alternatif yok ama eskiden çiftçilerimiz iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği ekerdi. Şu anda bu parite, ayçiçeği anlamında değişti. Yaklaşık yarı yarıya olmuş durumda. Ayçiçeği ve buğday anlamında yüzde 45-55 gibi. Burada çiftçinin para kazanması, kazanım oranı düşerse çiftçimiz tekrar eski günlere dönüp iki yıl buğday, bir yıl ayçiçeği eker. Tabii burada tekrar, ülke üretimi anlamında bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz. O yüzden devletimizin bu konuda desteğini artırması, çiftçimizi memnun ve motive etmesi gerekmekte. Biz de devletimizin bu yönde bir karar alacağı kanaatindeyiz. Ben, çiftçilerimize başarılı bir hasat sezonu diliyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA