6 Mayıs 2024 Pazartesi

10:25   MERSİN BELEDİYESİ`NDEN ÇOCUKLARA TEKNOLOJİ ATÖLYESİ   10:06   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİNDEN TRAFİK DENETİMİ   01:16   HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ`NDEN “HÜT” ADLI GRUP İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ   15:01   ALİ YERLİKAYA: "1 MAYIS`TA POLİSLERİMİZE TAŞLI SOPALI SALDIRAN 12 ŞÜPHELİ DE BUGÜN YAKALANDI"   15:01   AYLİN NAZLIAKA, AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞININ FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRDİ   13:36   ÖZGÜR ÖZEL`DEN HIDIRELLEZ MESAJI: "BAHARIN MÜJDECİSİ HIDIRELLEZ`İN ÜLKEMİZE BARIŞ, HUZUR, SAĞLIK VE MUTLULUK GETİRMESİNİ DİLİYORUM"   12:06   VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI REKORA DOĞRU KOŞUYOR"   10:19   YAZAR İPEK ONGUN, MERSİNLİ SEVENLERİYLE BULUŞTU   09:48   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİ` KURMAYA HAZIRLANIYOR   09:27   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI SAHADAYDI    15:08   EĞİTİM-SEN KADIN MECLİSİ: “YENİ MÜFREDAT, SORGULAMAYAN, İTAATKAR BİREYLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLAMAKTADIR”   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   13:39   MANSUR YAVAŞ, ÖZEL VE ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:49   ÖZGÜR ÖZEL, PİYADE ASTSUBAY KIDEMLİ ÇAVUŞ GÖÇMEN`İN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ   09:48   MERSİN BELEDİYESİ`NDEN ORTOPEDİK ENGELLİLERE YÖNELİK BOCCE TURNUVASI   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI  
 
     
   

İSTAHED BAŞKANI SERKAN ÖZBAKIŞ: BU YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ TEK KELİMEYLE FİYASKO


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın "Gözümüz aydın demeye az kaldı" paylaşımı yaparak duyurduğu aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanlarıyla ilgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazete`de yayınlandı. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış, “Bu yönetmelik değişikliğini değerlendirmek gerekirse tek kelimeyle fiyasko. Beklediğimiz, çözülmesini umduğumuz birçok sorun ise ne yazık ki göz ardı edilmiş. Sahanın temsilcileriyle, derneklerle, sendikalarla, tabip odalarıyla görüşmeden çıkartılan yönetmelik, gene aile hekimlerini, aile sağlığı çalışanlarını mutlu etmedi” dedi.

 

Tarih : 25 Ağustos 2022 Perşembe 15:36   Okunma : 172

ESRA ALUS  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın "Gözümüz aydın demeye az kaldı" paylaşımı yaparak duyurduğu aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanlarıyla ilgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazete`de yayınlandı. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış, “Bu yönetmelik değişikliğini değerlendirmek gerekirse tek kelimeyle fiyasko. Beklediğimiz, çözülmesini umduğumuz birçok sorun ise ne yazık ki göz ardı edilmiş. Sahanın temsilcileriyle, derneklerle, sendikalarla, tabip odalarıyla görüşmeden çıkartılan yönetmelik, gene aile hekimlerini, aile sağlığı çalışanlarını mutlu etmedi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan`ın imzasıyla bugün Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Daire Yönetmelik` için Sağlık Bakanı Koca bir mesaj yayınladı. Koca, sosyal medya hesabında, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği`nde yapılan değişiklik Resmi Gazete`de yayınlandı. Bu önemli gelişme ile aile hekimlerimiz ve ASM çalışanlarımız, kendileriyle ilgili mevzuatlar çerçevesinde taban ek ödemesi ve teşvik ödemesinden yararlanacaklar. Hayırlı olsun” mesajını paylaştı.

İSTAHED Başkanı Dr. Serkan Özbakış ise Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Daire Yönetmelik`in sorunlarını çözmediğini söyledi. Özbakış, ANKA Haber Ajansı`na şu değerlendirmeyi yaptı:

“TEK KELİMEYLE FİYASKO: Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının uzun süredir beklediği yönetmelik değişikliği yayınlandı. Bu yönetmelik değişikliğini değerlendirmek gerekirse tek kelimeyle fiyasko. Peki ne içeriyor bu yönetmelik değişikliği? Aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına `destek ödeme` ve `teşvik ödeme` adı altında iki kalemle ödeme yapılması planlanıyor. Her zaman olduğu gibi çeşitli şartlara bağlanıyor. Destek ödeme, ceza aldığımız zaman alamayacağımız bir ödeme. Örneğin ben bugün işe geç kaldığımda, o ayki destek ödememi alamayacağım. Veya şu an röportaj verdiğimden dolayı üç ay boyunca destek ödeme alamayacağım.

KORUYUCU HEKİMLİĞE BİR DARBE YAPILIYOR: Peki teşvik ödeme ne anlama geliyor? Teşvik ödeme, muayene sayılarına göre ödeme yapılmasını planlıyor. Buradaki durum, eski hastane sisteminde performansa dayalı sistemin aile hekimleri üzerine evrilmesiyle oluşuyor. Burada koruyucu hekimliğe bir darbe yapılıyor. Daha çok, tedavi edici bir kimlik ön plana çıkartılıyor. Biz aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları olarak, aile sağlığı merkezlerinde aşıları, izlemleri, kronik hastalık takiplerini, kanser taramalarını yaparken artık bakanlığımız bize, ‘sadece ve sadece muayene yapın, muayeneye önem verin` diyor. ‘Bu muayeneyi yaparken de hastalara yeteri kadar süre ayırmayın, 5-6 dakikada hastalarımızı muayene edin` diyor.

YAPILACAK ÖDEMELER KOMİK RAKAMLAR: Aile sağlığı çalışanlarına ise yapılacak ödemeler çok komik rakamlar. Cefakârca çalışan hemşire arkadaşlarımız, ebe arkadaşlarımızın alacağı destek ödemeler komik rakamlı olmasının yanı sıra teşvik ödemeler ise hekimin yaptığı muayeneyle ilintilenmiş. Yani kendi yaptığı aşılarla, izlemlerle alakalı değil. Hekimin yaptığı muayene sayısına göre teşvik ödeme alacak.

BİRÇOK SORUN İSE NE YAZIK Kİ GÖZ ARDI EDİLMİŞ: Beklediğimiz, çözülmesini umduğumuz birçok sorun ise ne yazık ki göz ardı edilmiş. Sahanın temsilcileriyle, derneklerle, sendikalarla, tabip odalarıyla görüşmeden çıkartılan yönetmelik gene aile hekimlerinin, aile sağlığı çalışanlarını mutlu etmedi.”

RESMİ GAZETE`DE YAYINLANAN YÖNETMELİK NEYİ İÇERİYOR

Yönetmeliğe göre, herhangi bir ihtar puanı almamış olan sözleşmeli aile hekimlerine, tavan ücretin yüzde 42`si oranından teşvik ödemesi yapılacak. Ancak bu ödeme, 1-10 arası ihtar puanı alanlara bir ay, 11-20 arası ihtar puanı alanlara iki ay, 21 ve üzeri ihtar puanı alanlara ise üç ay süreyle yapılmayacak.

Öte yandan, aile hekimliği birimince yapılan günlük muayene sayısının 41-50 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 10`u, 51-60 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 21`i, 61-75 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 31`i, 76 ve üzeri olması halinde tavan ücretin yüzde 42`si oranında teşvik ödemesi yapılacak.

Teşvik ödemesi kapsamında, aile sağlığı çalışanlarına herhangi bir ihtar puanı almamış olmaları halinde, tavan ücretin yüzde 3`ü oranında ödeme yapılacak. Aile hekimliği birimince yapılan günlük muayene sayısının 40-60 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 1,5`i, 61 ve üzeri olması halinde tavan ücretin yüzde 3`ü oranında teşvik ödemesi yapılacak.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA