28 Mayıs 2024 Salı

01:41   CUMHURBAŞKANı KARARıYLA BAZı KAMU IKTISADI TEŞEBBÜSLERINDE KADRO ILE POZISYON IPTALI VE IHDASı YAPıLDı   01:35   ADALET BAKANLıĞı`NDA ÜST DÜZEY ATAMALAR... CEZA VE TEVKIFEVLERI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ`NE ENIS YAVUZ YıLDıRıM YENIDEN ATANDı   23:07   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, YARıN SELAHATTIN DEMIRTAŞ VE ADNAN SELÇUK MıZRAKLı`Yı ZIYARET EDECEĞINI BILDIRDI   19:01   İLIÇ ÇÖPLER ALTıN MADENI`NDE YENIDEN TOPRAK KAYMASı YAŞANDı. SSR MADENCILIK, ÖLÜ VEYA YARALıNıN OLMADıĞıNı BILDIRDI   12:10   LIMAK`TAN PALAU DE LA MÚSICA`YA DESTEK   12:07   CHP BALıKESIR MILLETVEKILI SARı: `FAIZ ARTıŞıYLA ÇIFTÇIYI DAHA DA BATAĞA SÜRÜKLEDILER"   11:49   AK PARTI`YE OY VEREN EMEKLI ISYAN ETTI: "BEN AK PARTILIYDIM AMA GÜNAHıMı DAHI VERMEM. BIZ MAAŞıMıZA ZAM ISTIYORUZ"   11:47   EMEKLILER KURBAN BAYRAMı`NDAN ÜMIDINI KESTI: "EMEKLININ KENDISI KURBAN. İKTIDAR YıLLARDıR EMEKLIYI KURBAN ETTI"   11:14   TAG OTOYOLU`NDAKI KAZADA ÖLEN 10 KIŞININ KIMLIĞI BELIRLENDI   11:10   ERHAN ADEM`DEN, TARıM BAKANı YUMAKLı`YA ITHAL ET TEPKISI: HALKıN HASTALıKLı ET YEMESINE GÖZ YUMAMAZSıNıZ, SUÇ IŞLIYORSUNUZ   10:50   GELIR ADALETSIZLIĞINDEN YAKıNAN ERDOĞAN`A YURTTAŞLARDAN TEPKI: HER ŞEYI BATıRDı... HÜKÜMETIN SAYESINDE BÖYLE BIR  ANLAYıŞ IÇINDEYIZ   10:24   ÜÇ KEZ İŞKUR`A BAŞVURAN VE TALEBI REDDEDILEN 75 YAŞıNDAKI EMEKLI ŞERIF ÖZDEMIR: "DEVLET YAŞıMDAN UTANıYOR IŞ VERMIYOR AMA DILENDIRMEYE MECBUR BıRAKıYOR"   10:07   TÜRKIYE VOLEYBOL FEDERASYONU`NDAN, VOLEYBOLCULARıN EKONOMI SıNıFıNDA YOLCULUĞUNA ILIŞKIN THY`NIN AÇıKLAMASıNA TEPKI: "GERÇEĞE AYKıRı YAPıLAN AÇıKLAMALARı KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞIL"   01:59   MARMARA DENIZI`NDE 3.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLDU   22:58   BAKAN KOCA`DAN TAG OTOYOLU`NDAKI KAZAYA ILIŞKIN AÇıKLAMA: “10 KIŞI HAYATıNı KAYBETMIŞ, 9`U AĞıR 40 KIŞI YARALANMıŞTıR”   22:01   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ŞAMPIYON GALATASARAY`A KUTLAMA MESAJı   21:49   YERLIKAYA`DAN TAG OTOYOLU`NDAKI KAZAYA ILIŞKIN AÇıKLAMA: “10 VATANDAŞıMıZ HAYATıNı KAYBETTI, 39 KIŞI ISE YARALANDı”   21:42   BAKAN TUNÇ, TAG OTOYOLU`NDAKI KAZAYA ILIŞKIN "SORUŞTURMA BAŞLATıLDıĞıNı" DUYURDU   21:37   FENERBAHÇE, SÜPER LIG`I IKINCI TAMAMLADı   21:31   ÖZGÜR ÖZEL, MERSIN OTOYOLUNDA MEYDANA GELEN KAZAYA ILIŞKIN MESAJ PAYLAŞTı  
 
     
   

NİĞDELİ ESNAF: "BU GİDİŞLE BATACAĞIZ, BATTIK DA DAHA DİBE GİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde`de esnaf ziyareti yaptı. Bir esnaf, “Sattığımız ürünü üstüne para ekleyerek yerine koyabiliyoruz. Paran varsa ağasın, paran yoksa değilsin. Yani yok. Olmuyor. Bu gidişle biz zaten batacağız. Battık da daha dibe girmeyi düşünüyoruz. Burada 10 tane esnafın ikişer çocuğu olsa 20 kişi doyar. Bir de hanım olsa, 30 kişi. Biz bunları doyurmak istiyoruz” diye konuştu.

 

Tarih : 27 Ağustos 2022 Cumartesi 12:13   Okunma : 310

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde`de esnaf ziyareti yaptı. Bir esnaf, “Sattığımız ürünü üstüne para ekleyerek yerine koyabiliyoruz. Paran varsa ağasın, paran yoksa değilsin. Yani yok. Olmuyor. Bu gidişle biz zaten batacağız. Battık da daha dibe girmeyi düşünüyoruz. Burada 10 tane esnafın ikişer çocuğu olsa 20 kişi doyar. Bir de hanım olsa, 30 kişi. Biz bunları doyurmak istiyoruz” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Niğde`de işyerlerinde kiracı olan esnafı ziyaret etti. Kira fiyatlarının esnafı bunalttığını belirten Gürer, şöyle konuştu:

“Niğde`de de artan kiralar nedeniyle esnaf çok zor durumda. Özellikle belediyelerin veya kamuya ait yerlerin de bu dönemde kira artışlarını yüksek tutmaları, esnafın dükkân kapatmasına neden oluyor. Niğde`de bazı dükkanlar kira ödeyemediği için kapanmış durumda. Burada dörde yakın dükkân, artık kiralayanlar tarafından işletilmiyor.”

“KİRAYA YÜZDE 55 ZAM GELDİ, GELİRDE AKSİNE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ YAŞADIK”

Gürer`e konuşan bir esnaf kiraların çok yüksek olduğunu söyledi, Esnaf, “Kendi hesaplamamıza göre benim büfemde yüzde 55 zam geldi. Diğer büfemizde de yüzde 38-40`a yakın bir zam geldi. Gelirde aksine yüzde 50 düşüş yaşadık. Belediyemiz kiralarda düşüş yaparsa bize destek sağlamak için, devam etmeyi düşünüyoruz. Yok hayır devam edecekse bu zam, kapatacağız. Kapatma kararımızı da aldık” diye konuştu.

“YÜZDE 50 ZAM, TUZ BİBER OLDU”

Kira zamlarından dolayı gelirlerden çok giderlerinin olduğunu belirten bir başka esnaf ise, “Esnaf olarak, buraya müşteriyi sokamıyoruz. Zaten iş yapamıyoruz, yüzde 50 de zam olunca üstüne tuzu biberi oluyor. Belediye Başkanı ile görüşmek istiyoruz. En azından zamları geri çekerlerse ayakta durmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Elektriği ve doğalgazı kendilerinin karşıladığını söyleyen esnaf, eskiden ortalama yıllık kira 108 bin lira olduğunu, şu an 160 bin liranın üzerine çıktığını belirterek, “Burada yapılan zammı karşıdaki işyeri sahipleri öğrense ‘belediye yapmış biz de yapalım` diyecekler” diye konuştu.

“BÖYLE GİDERSE KAPATACAĞIZ, BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Aylık 10 bin lira kira ödediğini belirten bir başka esnaf, “Böyle giderse kapatacağız. Başka çaremiz yok. Sigorta ödeyemiyoruz” diye konuştu.

Gürer`in sigortaları ödeyip ödeyemediklerine ilişkin soruya ise esnaf şöyle yanıt verdi:

“Bağ-kuru ödeyemiyoruz. Sürekli borçlanıyoruz yani. Sattığımız ürünü üstüne para ekleyerek yerine koyabiliyoruz. Paran varsa ağasın, paran yoksa değilsin. Yani yok. Olmuyor. Bu gidişle biz zaten batacağız. Battık da daha dibe girmeyi düşünüyoruz. Burada 10 tane esnafın ikişer çocuğu olsa 20 kişi doyar. Bir de hanım olsa, 30 kişi. Biz bunları doyurmak istiyoruz.”

 “İKİNCİ KİRALARI ÖDERKEN KREDİ ÇEKTİK, O KREDİYİ ÖDEYEMEDİK”

Gürer`in kredilerinizi döndürebiliyor musunuz sorusuna ise esnaf, “Yok. Krediyi bırak, hep aktar-gönder yapıyoruz. İkinci krediyi çekemiyoruz şu anda. İkinci kiraları öderken kredi çektik. Şimdi o krediyi ödeyemedik biz. Üçüncüyü banka vermiyor bize” diye yanıtladı.

Pandemide destek alamadıklarını belirten esnaf, “Belediye, ‘Önceden istemiş olsaydınız alabilirdiniz` dedi. Biz de ‘Haberimiz yoktu` dedik. ‘Geriye dönük alabilir miyiz` dedik, ‘Yok` dediler` diye konuştu.

GÜRER: KAMUYA AİT YERLERDE KİRALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Esnafı dinledikten sonra bir değerlendirme yapan Gürer ise şunları kaydetti:

“Niğde`de esnafın en büyük sorunu sattığı ürünü yerine koyamaması, ayrıca kiraların artması nedeniyle gelir-gider dengelerinin bozulması. Bu nedenle bazı dükkanlar kapanmaya başladı. Özellikle kamuya ait yerlerde kiraların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili vatandaşın kazanç durumu düştüğüne göre, mevcut kamu yönetiminin fiyatları aşağıya çekerek bir can suyu olsun diye destek vermesi gerekiyor.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA