Haber: ESRA ALUS Kamera: SADIK KARAKULOĞLU
‘E-ticaretin Davos`u olarak da nitelenen World E-Commerce Forum (WORLDEF), 34 ülkeden 20 bine yakın katılımcıyı İstanbul`da buluşturdu. WORLDEF Başkanı Ömer Nart, “Türkiye`de e-ticaret endüstrisinde 1 milyonluk bir istihdam açığı söz konusu” dedi. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, enflasyonist dönemde tüketicilerin fiyatların daha da artacağından endişelenerek “cebimdeki parayı doğru bir şekilde kullanayım” düşüncesiyle harcamalarını arttırdıkları bilgisini paylaştı.
E-ticaret ekosisteminin tüm paydaşlarını bir araya getiren ve 30 Eylül`e kadar sürecek olan WORLDEF, bugün İstanbul`da başladı. WOW Kongre Merkezi`nde kapılarını açan forumda 34 ülkeden 20 bine yakın katılımcı ağırlanacak. Forum kapsamında 150 bin B2B (yüz yüze) görüşme gerçekleştirilecek.
WORLDEF Başkanı Ömer Nart, ETİD Başkanı Emre Ekmekçi ve e-Ticaret İşverenler Sendikası Genel Başkanı Erdem Yanık, ANKA Haber Ajansı`na WORLDEF ve e-ticaret piyasasında yaşananlar hakkında bilgi verdi.
WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Türkiye`nin e-ihracatını ikiye katlayabilecek bir organizasyon düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi:
"TÜRKİYE`NİN DE 2 MİLYAR DOLARLIK BİR E-İHRACAT PAZARI MEVCUT: World E-Commerce Forum`un 9`uncusunu yapıyoruz ve 20 binin üzerinde bir katılım oldu. Buraya getirdiğimiz yabancı pazar yerlerinin yapmış olduğu toplam ciro hacmi 250 milyar dolar civarında. Burada Türk üretici ve e-ticaretçiyi dünya pazarı temsilcileriyle görüştürüyoruz. Bu görüşmelerde yüzde 1 bile bir pay alsak burada 2,5 milyar dolarlık bir e-ihracat pazar hacmi söz konusu. Türkiye`nin de mevcutta 2 milyar dolarlık bir e-ihracat pazarı olduğunu düşündüğümüzde potansiyel olarak aslında Türkiye`nin e-ihracatını ikiye katlayabileceğimiz bir etkinlikten bahsediyoruz.
TÜRKİYE`DE E-TİCARET ENDÜSTRİSİNDE 1 MİLYON İSTİHDAM AÇIĞI VAR: Türkiye`de son 3 senedir e-ticarete ilgi var. 2019`da Türkiye`de e-ticaret yapan işletme adedi 56 bindi. Bu rakam 2020`de 256 bin, 2021`de 484 bin oldu. Bu sene beklenen rakam 650 bin civarında. Dolayısıyla bu açıdan düşündüğümüz zaman Türkiye`de e-ticaret yapan işletme adedi arttıkça personel istihdamı konusundaki o ilgi ve oraya talep de ciddi anlamda artıyor. Bunları düşündüğümüz zaman rahatlıkla diyebiliriz ki Türkiye`de e-ticaret endüstrisinde 1 milyonluk bir istihdam açığı söz konusu. Dolayısıyla e-ticaret bütün sektörleri kapsayan çatı bir endüstri olması sebebiyle doğal olarak böyle bir ihtiyaç söz konusu. Biz aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir okuluz. WORLDEF olarak yetiştirdiğimiz 30 bin kişi sektör için yeterli değil. Bu eğitimlerin liselere kadar indirgenmesi gerekir.
İSTANBUL`U BİR DİJİTAL BAŞKENT YAPMA HEDEFİMİZ VAR: Tüm dünyanın e-ticaret etkinliğini İstanbul`da yaparak İstanbul`u bir dijital başkent yapma hedefimiz var. Bu sene etkinlik 20 bin kişiyle devam ediyor. Önümüzdeki sene bu sayı 100 bin, sonra 300 bin, 500 yüz bin olacak. Ancak hedefimiz 1 milyon kişiye ulaşmak. Bunu da ancak bütün bir şehre yayarak yapabiliriz. Etkinlik de 1 hafta süren bir şehir etkinliği olmak zorunda.
TÜRKİYE`DE E-TİCARETİN, GELENEKSEL PERAKENDEYE ORANI YÜZDE 20`LERE YAKLAŞTI: Gözlemlerimize göre hazır giyim, çanta ayakkabı, ev tekstili, takı aksesuar gibi kategorilerde inanılmaz bir pazar hacmi oluştu. Türkiye`de e-ticaretin, geleneksel perakendeye oranı yüzde 20`lere yaklaştı. 10-15 senelik bir bantta e- ticaretin geleneksel ticareti geçeceğini düşünüyoruz. Rahatlıkla diyebiliriz ki e-ticaret ticaretin ta kendisi olacak."
ETİD Başkanı Emre Ekmekçi de tüketicilerin enflasyonist ortamda paralarını korumak adına alışverişlerini arttırdığını söyledi. Ekmekçi`nin açıklamaları şöyle:
"ENFLASYONİST DÖNEMDE TÜKETİM ARTTI: Son dönemde tüketiciler daha uygun fiyatlı ürünlere odaklanmaya başladı. Bunun e-ticarete yansıması da şöyle: Tüketici daha kolay fiyat araştırması yapabiliyor ve daha ucuz ürünleri de bulabiliyor. Tüketiciler en azından bu enflasyonist dönemde fiyatlar daha fazla artmadan ‘Bari cebimdeki parayı doğru bir şekilde kullanayım. Evdeki buzdolabını değiştirmem gerekiyor. Alışverişimi şimdi yapayım` diye tüketimi bu noktada aslında artırdı. Bu da aslında enflasyonu tetikliyor. Dolayısıyla böyle bir kısır döngüye girilmiş durumda.
TÜKETİCİLERİN KAFASI KARIŞIK: Tüketicilerde maalesef şu anda fiyat algısı kırıldı. Yani bir ürüne baktıklarında ‘Bu ürün ucuz mudur değil midir? Bunun fiyatı şu anda fırsat mı değil mi` içinden çıkamıyorlar. Belirli ürünlerin fiyatları tam oturmadı. Yıllık enflasyonu 100`de yüze yaklaşan bir enflasyonda olduğumuz için tüketicilerin de kafası karışık. Dolayısıyla tüketiciler, ne buluyorsa, `Bari alayım sonra belki alamayabilirim` şeklinde bir mantıkla hareket ederek alışveriş yapıyor. Bu bizim gibi e-ticaretçiler için de şöyle bir problem yaratıyor: Ürünlerimizde herhangi bir indirim yaptığımızda bu indirimin hem reel veya gerçekten bir fırsat olup olmadığını tüketici bilemiyor. Bu da rakamlara yansıyor.
TÜRKİYE`NİN E-İHRACATTAKİ PAYI HALA YÜZDE 1,5 SEVİYESİNDE: Artık konuşmamız gereken şey dış pazarda e-ihracat. Zaten konferanslarda ağırlıklı olarak bu konu konuşuluyor. Çünkü, Türkiye`nin e-ihracattaki payı hala yüzde 1,5 seviyesinde. Türkiye üretici bir ülke. Amacımız Türkiye`de üretip yurt dışına satılacak olan ürünleri doğru şekilde bulup bunları desteklenmesini sağlamak."
“AMACIMIZ E-TİCARET İŞVERENLERİNE, GENÇ GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLMAK”
e-Ticaret İşverenler Sendikası Genel Başkanı Erdem Yanık ise amaçlarının e-ticaret işverenleri ve genç girişimcilere destek olmak olduğunu söyledi. Yanık, sendika ile ilgili olarak da “Sendikamız 2021 yılında kuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na bağlıyız. Buradaki asıl gaye e-ticaret yapan işverenleri yasal bir çatı altında toplamak. Özellikle işçisiyle yaşanan problemlerde mahkemelerde görüş bildirme yetkimiz var. Bunun haricinde eğitimlerle, e-ticaret dergisi ve bağlantı toplantıları (networking) sistemleriyle işverenleri bir arada tutup destek vermeye çalışıyoruz. Bugün yaklaşık 500`e yakın bir üye sayısıyla her geçen gün daha da iyiye gidiyoruz. Fuara bizi hem sivil toplum kuruluşu olarak hem de bir sendika olarak davet ettiler. Amacımız gayemiz e-ticaret işverenlerine, genç girişimcilere destek olmak” bilgilerini paylaştı.
WORLD E-COMMERCE FORUM`A LİDER ŞİRKETLER KATILDI
World E-Commerce Forum`una, Çin merkezli Aliexpress`ten Avrupa`nın en büyük pazaryeri Zalando`ya, Rusya`nın e-ticaret devi Ozon`dan dünya genelinde 100`den fazla ülkede hizmet veren Letonya merkezli pazaryeri Joom`a, Birleşik Krallık`tan dünyanın her yerindeki perakendecilere çevrimiçi platform sunan Fruugo`dan Polonya Merkezli Allegro ve Çin merkezli Shein katıldı. Bu firmaların yanı sıra Trendyol, Hepsi Burada, N11.com, Morhipo, Çiçek Sepeti, Brendfoni, Vartabi gibi Türkiye`nin e-ticaret lideri şirketleri de fuarda yerlerini aldı.
200`E YAKIN KONUŞMACI DENEYİMLERİNİ AKTARACAK
30 Eylül`de sona erecek forum kapsamında; “Dünyada ve Türkiye`de E-Ticaretin Gelişimi”, “Teknoloji Yatırımcılığının Geleceği”, “E-Ticarette Müşteri Deneyimi”, “E-Ticarette Hız Kavramı”, “Patronlarla E-Ticaretin Stratejisi”, “Rusya`da E-Ticaret” gibi konu başlıkları masaya yatırılırken, World E-Commerce Forum`da 5 farklı sahnede 200`den fazla konuşmacı, katılımcılara tecrübelerini aktaracak.