19 Haziran 2024 Çarşamba

12:12   İSRAIL BAŞBAKANı NETANYAHU, SAVAŞ KABINESINI FESHETTI   11:03   SIYASI PARTILER ARASı BAYRAMLAŞMA... MHP`LI KARAKAYA: "MISAFIR IKRAM EDILENI YEMIYORSA, GIDERKEN KENDISINE ÇıKıN YAPıLıR"   10:31   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA ZIYARETI... DENIZ YÜCEL: "TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI`NIN GEÇMIŞTEKI IŞLEVINI NE YAZıK KI KAYBETTIĞINI GÖRÜYORUZ"   10:26   TEMA VAKFı: “ÜLKEMIZDE 2012-2023 YıLLARı ARASıNDA YAKLAŞıK 410 BIN HEKTAR ORMAN ALANı KAYBEDILDI”   09:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, ``MERTUSENG TURIZM ÇALıŞTAYı`` ILE SEKTÖRÜN ÖNDE GELENLERINI VE GENÇLERI BULUŞTURDU   19:05   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI GENEL BAŞKANLARıN BAYRAMıNı KUTLADı   17:34   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN ILE SIYASI PARTILILERIN GENEL BAŞKANLARı VE GRUP BAŞKANLARıNA BAYRAM TELEFONU   16:14   UTKU ÇAKıRÖZER: GEZI TUTUKLULARı BIR BAYRAMA DAHA ÖZGÜRLÜKLERINDEN MAHRUM GIRMEMELI   13:27   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN BAYRAMıN ILK GÜNÜNDE KABRISTAN ZIYARETI   11:44   CHP`LI KıŞ`TAN BAKAN BOLAT`A: "KURBAN BAYRAMı ÖNCESI GELEN FAHIŞ ZAMLAR KONUSUNDA HANGI ÖNLEMLER ALıNDı?"   09:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`DEN ‘SAĞLıK VE ENGELLI POLITIKALARı ÇALıŞTAYı`   16:01   ÖZGÜR ÖZEL: ``CUMHURBAŞKANLıĞı KABINESI, ZENGINI DAHA ZENGIN, YOKSULU DAHA YOKSUL YAPACAK DÜZENLEMELERIN HAZıRLıĞıNı YAPMAKTADıR``   15:34   AÇEV: “BABA SEVGISI VE ILGISIYLE BÜYÜMEK, ÇOCUKLARıN ÇOK YÖNLÜ GELIŞIMINI DESTEKLIYOR”   15:28   LIMAK`ıN BODRUM`DAKI PROJESINE YÖRE HALKı TEPKI GÖSTERDI: “HUKUKI MÜCADELEYI BAŞLATACAĞıZ”   15:14   ANTALYA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı BÖCEK:" BU BAYRAMıN HUZUR VE MUTLULUK DOLU GÜZEL GÜNLER GETIRMESINI DILIYORUM"   15:13   PSIKOLOGLARDAN KURBAN BAYRAMı UYARıSı: "12 YAŞ ALTıNDAKI ÇOCUKLARı KESIM ALANıNDA BULUNDURMAYıN"   15:06   CUMHURBAŞKANLıĞı YıLLıK PROGRAMı`NA GÖRE, TMO BU YıL SADECE 3,5 MILYON TON BUĞDAY ALıMı YAPACAK   14:33   CHP İZMIR`DE BAYRAMLAŞMA... ASLANOĞLU: "SEÇIM SANDıĞı NE ZAMAN KONURSA KONSUN, CHP IKTIDAR OLACAKTıR"   14:13    ERDOĞAN`DAN ÖZEL`E "SUÇ ORTAĞı" YANıTı: ``BIZIM IADEIZIYARETIMIZI DEMEK KI HAZMEDEMEDILER``   13:54   MANSUR YAVAŞ: "SEVDIKLERINIZLE SAĞLıK, HUZUR VE MUTLULUK DOLU BAYRAMLAR GEÇIRMENIZI DILIYORUM"  
 
     
   

OKAN GAYTANCIOĞLU: "TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR"


CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, mısır tanelerin nişasta kısımlarının biyoyakıt üretmek amacıyla maya ve enzimlerle fermente edilmesi sonucunda elde edilen yan ürün DDGS`nin Bulgaristan`dan ithal edildiğini belirterek, "Tarımda dışa bağımlılık gün geçtikçe artıyor. Mısır üretimini desteklememiz lazım" dedi.

 

Tarih : 30 Eylül 2022 Cuma 17:38   Okunma : 323

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, mısır tanelerin nişasta kısımlarının biyoyakıt üretmek amacıyla maya ve enzimlerle fermente edilmesi sonucunda elde edilen yan ürün DDGS`nin Bulgaristan`dan ithal edildiğini belirterek, "Tarımda dışa bağımlılık gün geçtikçe artıyor. Mısır üretimini desteklememiz lazım" dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Tren Garı`nda Bulgaristan`dan trenle gelen DDGS`nin helezonla kamyonlara yüklenerek besici ve süt üretimi yapan üreticilere satılmak üzere Türkiye`nin farklı illerine gitmek üzere yola çıktığını ifade etti.

"MISIRI FAZLA ÜRETMEMİZ LAZIM"

Gaytancıoğlu, DDGS ithalatının önüne geçmek için mısır üreticisine destek verilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Bunun adı DDGS. Yani biyoyakıt yapmak için mısırın fermante edilmesinde sonra maya ve enzim katılarak bir yem hammaddesi, küspe gibi kepek gibi yem lasyonlarında kullanılıyor. Türkiye`de biyoyakıt yapılmadığı için mısırı işledikten sonra bunu elde etmek Türkiye`de mümkün değil. Onun için ithal ediyoruz. Ama ciddi anlamda ithal ediyoruz. Bu ürün şu anda Bulgaristan`dan geliyor. Belki de oraya Avrupa ülkelerinden geldi. Şu anda Edirne Tren Garı`ndayız. Böyle katar katar trenlerde gelip indiriliyor ve helezonlarla kamyonlara oradan da Türkiye`nin değişik yerlerindeki yem fabrikalarına gönderiliyor. Bir yem ham maddesi. Buraya kadar güzel. Kötü olan ne? Yılda bir, bir buçuk milyon ton ithalat yapıyoruz ve 300-350 milyon dolar para ödüyoruz. Bizde yok. Bizde olmalı mı, tabi ki olmalı ama bizim mısır üretimimiz kendimize yetmiyor. Dışarıdan ithalat yapıyoruz.

Öncelikle mısırı fazla üretmemiz lazım. Ondan sonra onu biyoyakıt haline getirip bununla birlikte hayvana verebiliriz. Yem katkısı olarak verebiliriz ve süt verimini, et üretimini rahatlıkla artırabiliriz. Onun için mısır üretimini desteklememiz lazım. Ama biz de şu var; bunun yerine ikame edilen kepek var, ayçiçeği, soya küspesi var. Onlarda da maalesef net ithalatçıyız. Yani tarımda dışa bağımlılık gün geçtikçe artıyor. Bu yağlı da olduğu için hayvanlar tarafından da çok seviliyor ama bunun yağını ham yağcılarda kullanabiliyor. Yani bundan yağ da elde edebiliyorlar. O yüzden dikkatli olmak lazım. Gümrük vergisi şu anda yüzde sıfır. Biraz yukarı çıkarmak lazım. Ne zaman çıkarmak lazım? Buğdayın kepeğini elde ettiğimiz zamanlarda yani buğdayı işlediğimiz zamanlarda en azından bunun Türkiye`ye bu kadar kolay girmemesi lazım."

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA