Açıklamasında barışın ancak; hukuk devleti, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin egemen olduğu toplumlarda anlam kazanacağını vurgulayan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Barış içinde yaşamaktan, savaşların kötülüğünden, bahseden devletler; savaşlara, katliama, baskı ve zulümlere maalesef devam ediyor. Dünyada emperyalist devletler baskı, sömürü ve şiddet politikalarını her geçen gün artırmaktadır. Savaşlar içinde dünya barışını kutlayamayız. Kalıcı barış ortamından her geçen gün daha da uzaklaşılıyor. Ülkemizde ise ne acı ki; sokaklarda barış çağrısı yapan, barış isteyen sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler, vatandaşlar, öğrenciler, polis şiddetine maruz kalmaktadır ve tutuklanmaktadır. Mevzuatımızda barış talebini yargılayacak bir yasa hükmü yoktur. Barış çağrısını yargılamak hukuka aykırıdır ve suçtur. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ diyerek barış çağrısı yapmıştır” diye konuştu.
“SAVAŞI SONLANDIRMAZSAK, O BİZİ SONLANDIRACAK”
İnsanlığın, yeryüzünde savaşlardan dolayı büyük bedeller ödediğini ifade eden Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Savaşların başlıca amacı devletlerin siyasi ve ekonomik kârıdır. Savaşlar maalesef siyasetin ve ekonominin bir parçası haline gelmiştir. Savaşın mağdurları ise her zaman kadınlar, çocuklar, yaşlılar, hayvanlar ve tabiat olmaktadır. Son 10 yıldaki savaşlarda yaklaşık 2 milyon çocuk hayatını kaybetti. 4-5 milyon çocuk sakatlandı. 12 milyon çocuk evsiz kaldı. 1 milyondan fazla çocuk ailesini kaybederek öksüz veya yetim kaldı. Yaklaşık 300,000 çocuk dünyanın çeşitli yerlerinde savaşa katılıyor. On binlerce çocuk ve kadın tecavüze, işkenceye uğradı. Dünyada bugün 500 bini bilim insanı olmak üzere 15 milyon kişi silah ve silah geliştirme endüstrisinde çalışıyor. Türkiye silah alımında Avrupa ülkelerinin önemli ticaret ortaklarından birisidir. Türkiye, Dünyada en çok silah ithal eden 11. ülkedir. Böyle bir istatistikle, dünyada ve ülkemizde barışı egemen kılmak mümkün mü? Yazar H. G. Wells’in dediği gibi; ‘Savaşı sonlandırmazsak, o bizi sonlandıracak’. Bu nedenle barışı inşa etmeliyiz. Bunun için de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Yurtta Barış, Cihanda Barış’ politikası, devletlerin temel ilkesi olmalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle; terörün ve savaşların son bulduğu, hukukun üstünlüğü inancıyla insanların hak ve özgürlüklerinin elinden alınmadığı, eşitliğin, adaletin, barışın ve sevginin eğemen olduğu bir dünya diliyorum” ifadesini kullandı