Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, “Ülkemiz, erkeklerde 100 bin kişide 41,7 oranı ile dünyada akciğer kanserinin en sık saptandığı ülkelerden biridir. Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara içilmesidir. Akciğer kanseri ile mücadelede en etkili yöntemin kişilerin sigaraya hiç başlamaması olmakla birlikte içen bireylerin de hangi yaşta olursa olsun sigarayı bırakması olduğunu ve akciğer kanserinin önlenebilir bir kanser olduğunu hiç unutmayalım” dedi.
Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer Öncel, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı ve 17 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla bugün yazılı bir açıklama yaptı. Öncel, açıklamasında şunları kaydetti:
“TÜRKİYE`DE HER YIL YAKLAŞIK 35 BİN KİŞİYE AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULUYOR”
“Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon kişiye, Türkiye`de ise her yıl yaklaşık 35 bin insanımıza akciğer kanseri tanısı konulmaktadır. Akciğer kanseri, ne yazık ki dünya çapında ve ülkemizde kanserden ölümlerde ilk sırada yer almaktadır. Bu konuya dikkat çekmek adına, kasım ayı tüm dünyada `Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı` ve 17 Kasım ise `Akciğer Kanseri Farkındalık Günü` olarak kabul edilmiştir.
"TÜRKİYE`DE HER 100 BİN ERKEKTEN 41`İ AKCİĞER KANSERİ OLUYOR"
Ülkemiz, erkeklerde 100 bin kişide 41,7 oranı ile dünyada akciğer kanserinin en sık saptandığı ülkelerden biridir. Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara içilmesidir. Sigara dışında puro, pipo, nargile hatta hayvan çalışmalarında elektronik sigaranın da akciğerde kanser oluşumunda etkili olduğu bildirilmektedir. Çevresel faktörlerden asbest, radon gazı ve hava kirliliğinin de akciğerde kanser gelişimi üzerine etkileri gösterilmiştir. Akciğer kanseri hastaları, ne yazık ki geç evrelerde, yani hastalık ilerlediği zaman tanı alabilmektedir.
“AKCİĞER KANSERİ İLE MÜCADELEDE EN ETKİLİ YÖNTEM, SİGARAYA HİÇ BAŞLAMAMAK İLE HANGİ YAŞTA OLURSA OLSUN SİGARAYI BIRAKMAK”
Uzun süre sigara içme öyküsü olan, özellikle de aktif sigara içicisi olan bireylerin geçmeyen öksürük, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı, ses kısıklığı, iştahsızlık, halsizlik ve kilo kaybı gibi yakınmaları olduğunda hekime başvurması tanı için önemlidir. Akciğer kanseri tedavisinde cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, bir veya birkaçı bir arada uygulanabildiği gibi günümüzde hedefe yönelik tedaviler, akıllı ilaçlar ile bağışıklık sistemi üzerine etki gösteren immünoterapi gibi tedaviler de hastalarımızın yaşam sürelerini uzatmaktadır. Akciğer kanseri ile mücadelede en etkili yöntemin kişilerin sigaraya hiç başlamaması olmakla birlikte içen bireylerin de hangi yaşta olursa olsun sigarayı bırakması olduğunu ve akciğer kanserinin önlenebilir bir kanser olduğunu hiç unutmayalım."