Haber: MAHİR BAĞIŞ- Kamera: ÜNAL AYDIN
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu`nun üyesi CHP milletvekillerinden oluşan heyet, incelemelerde bulunmak için Düzce`ye geldi. Milletvekilleri incelemelerin ardından 1999 Gölcük Depremi`nde hafif hasar almış binaların bu depremle beraber ağır hasar aldığına dikkat çekti.
CHP Heyeti, incelemelerde bulunmak için bugün deprem bölgesi Düzce`ye geldi. Heyette, CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin`in yanı sıra Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de yer aldı. Milletvekilleri incelemelerinin ardından açıklama yaptı.
Gökhan Zeybek 1999 Gölcük depreminde hafif hasar alan binaların bu depremin ardından hasarının artığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“2021 temmuz ayında TBMM görüştüğümüz ve kabul ettiğimiz Deprem Komisyonu raporuna ilişkin olarak o günden bu yana geçen 16 aylık zaman dilimi içinde Meclis`e depremle ilgili ne bir yasa teklifi geldi ne de depremle ilgili belediyelerin ya da kamu kuruluşlarının uyacakları usullere ilişkin bir yönetmelik değişikliği gelmedi. Devlet kaynaklarını iş adamlarına sürekli olarak veriyor. Demirören`e 750 milyon dolar veriyor ama riskli bir binada oturan yurttaşa faizsiz uzun vadeli krediyle evini yıkıp yapmak için maalesef kredi vermiyor.”
“ÜLKENİN MAGAZİNSEL TATBİKATLARA İHTİYACI YOK”
İzmir depreminin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen ders çıkarılmadığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise, “Ülkenin magazinsel tatbikatlara değil, önceliğimizin deprem öncesi yapılması gereken önlemlerin alınması olduğunu bir kez daha gördük. Ben TBMM Divan Katibi üyesiyim. Gündeme hemen hemen her gün bakıyorum. ‘Deprem komisyonu raporunda adı geçen önerdiğimiz önerilerden biri acaba yasalaşır da belki içsel olarak da biraz huzur duyar mıyız` diyorum ama maalesef göremiyorum” diye konuştu.
“VATANDAŞIN YAPTIĞI BİNALARDA BÜYÜK BİR KAYIP YOK, DEVLETİN YAPTIĞI BİNALARDA VAR”
CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker ise, “Bu depremin geleceği bilim insanları tarafından ifade ediliyordu ve bir gece ansızın geldi. Böyle bir yıkıcı bir depreme karşı hükümetin bir tedbir aldığını burada da göremedik. Deprem öncesi yapılmayan tedbirler deprem sonrasında maalesef yiyecek yardımı ve vatandaşa sakinleştirme adı altında geri dönüyor. Vatandaşların yaptığı binalarda çok büyük bir kayıp yok ama devletin yaptığı adliye ve hastanede çatlak duvar var. Bu demektir ki deprem sonrası yapılan yönetmeliğe uyulmamış ve bunu denetleyen de olmamış” dedi.
“1959`DAN BERİ YÜRÜRLÜKTE OLAN AFET YASASINDA GÜNCELLENME YAPILMADI”
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de 1959`den beri yürürlükte olan ve değiştirilmeyen Afet Yasası`nın güncellenmesi gerektiğini belirterek, “Ülkemizde sadece depremler değil pek çok afete maruz kalıyoruz. Ne yazık ki eşgüdümsel bir çalışma olmadığı, bir kurumun 5,9 bir kurumun 6.0 olarak deprem büyüklüğünü açıkladığı bir süreci yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Depremin siyaset üstü bir olay olduğunu ifade eden Şevkin konuşmasına şöyle devam etti:
“Deprem siyaset üstüdür. Vermiş olduğumuz kanun teklifleri siyaset üstüdür. Kimden gelirse gelsin bu yasal düzenlemenin yapılması gerekirdi. Ama ne yazık k, bu zamana kadar 500 sayfalık bir üretim yapmış olmamıza rağmen 97 kuruluşu dinleyip onların değerli bilgilerini almış olmamıza 268 önerge sunmuş olmamıza rağmen deprem ve afete ilişkin hiçbir yasal düzenleme yapılmış olmaması sadece deprem sonrası yara sarmaya endeksli bir hükümet sisteminin olduğunu gösteriyor.”
“BİZİM BÜYÜK AYIBIMIZ”
Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, 1999 Gölcük Depremi`nde hala yenilenmemiş binaların olduğunu bu binaların hızlı bir şekilde yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, “99 depreminden ders çıkardık diye ifade etmiştik ama 23 yıl sonra Düzce`ye baktığımızda bile hala yenilenmemiş, o dönemde hasar almış binalar var. Bu bizim büyük ayıbımız. Bunun için tekrar telafi etmeye ihtiyacımız var” dedi.