19 Nisan 2025 Cumartesi

15:46   İBB KÜLTÜR A.Ş. GENEL MÜDÜRÜ MURAT ABBAS TAHLIYE EDILDI   15:37   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI YARıN YOZGAT`TA YAPıLACAK... İL BAŞKANı YAŞAR: “ADALETSIZLIĞE YOZGAT`TAN SES VERIYORUZ, ALANLARA SıĞMAYACAĞıZ”   15:29   MURAT EMIR`DEN NUMAN KURTULMUŞ`A: "YAPTıĞıNıZ IŞ HUKUKSUZDUR, ANAYASA SıNıRLARıNıN IÇINDE KALACAKSıNıZ"   14:53   RTÜK BAŞKANı ŞAHIN`DEN "YOUTUBE" AÇıKLAMASı   12:19   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, ILÇEDEKI MUHTARLARLA BIR ARAYA GELDI   12:17   TARSUS BELEDIYESI`NIN EMEKLI EVI HIZMETE AÇıLDı   12:13   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI ARATOS MATEMATIK EVI, BUGÜNE DEK BIN 400`DEN FAZLA ÇOCUĞU KONUK ETTI   10:47   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, KENT LOKANTASı`NıN INŞAATıNı INCELEDI   10:36   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, GÜLNAR`DA YOL YAPıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   09:46   TÜRK YıLDıZLARı, MERSIN SEMALARıNDA ILK IMZAYı PROVA UÇUŞUYLA ATTı   09:34   SILIFKE`DE 23 NISAN`DA ÇOCUKLAR YÜZECEK, BAYRAM COŞKUSU BÜYÜYECEK   10:57   OYUNCU CEM YIĞIT ÜZÜMOĞLU`NUN YURT DıŞıNA ÇıKıŞ YASAĞı ITIRAZı REDDEDILDI   10:52   YUSUFELI`NDE KURULMASı PLANLANAN HES PROJESI IÇIN BILGILENDIRME TOPLANTıSı, KÖYLÜLERIN TEPKISI ÜZERINE YAPıLAMADı   10:51   MHP`LI İSMET BÜYÜKATAMAN`DAN ÖZGÜR ÖZEL`E "3T" YANıTı: "ÖZGÜR ÖZEL`IN 3T`SI TALAN, TEZVIRAT, TESLIMIYET..."   10:50   CAN ATALAY`ıN ANNESI ŞÜKRAN ATALAY: “3 SENEDIR OĞLUM IÇERIDE, BUNUN HESABıNı KIM VERECEK BIZE? BU NEFRET, BU KIN BITSIN ARTıK”   10:47   MERSIN BAROSU`NDAN GÖKSU DELTASı IÇIN ÇAĞRı: "YANGıNLARı ÖNLEYIN"   10:42   ALTıN SON 5 YıLıN REKORUNU KıRDı: GRAM ALTıN 4 BIN 100 TL`YE YAKLAŞTı.   10:39   AYM`DEN, POLIS OPERASYONUNDA YARALANAN KIŞININ BIREYSEL BAŞVURU SONUCU "HAK IHLALI" KARARı...   10:29   CHP`YE KAYYUM IDDIASı... DEVA PARTISI LIDERI ALI BABACAN: "DEMOKRASI AYıBıDıR"   10:25   DENIZLERDE AV YASAĞı BAŞLADı... TRABZONLU BALıKÇıLAR, GELECEK SEZONDAN UMUTLU  
 
     
   

FETHİ AÇIKEL: “BERAT ALBAYRAK`IN 1 MİLYON YAZILIMCI İSTİHDAMI PROJESİ, DAHA FAZLA BEYİN GÖÇÜ, BECERİ AÇIĞI VE İŞSİZLİK OLARAK GERİ DÖNDÜ”


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Berat Albayrak`ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde 2020 yılında başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Projesi`yle ilgili “Aradan geçen iki buçuk yılın ardından 1 Milyon Yazılımcı Projesi, yazılımcılarımız için beyin göçü, sanayicilerimiz, KOBİ`lerimiz ve Start-Up`larımız için beceri açığı, yazılımcı adayı gençlerimiz için ise işsizlik olarak geri döndü” dedi.

 

Tarih : 1 Aralık 2022 Perşembe 11:53   Okunma : 581

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Berat Albayrak`ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde 2020 yılında başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Projesi`yle ilgili “Aradan geçen iki buçuk yılın ardından 1 Milyon Yazılımcı Projesi, yazılımcılarımız için beyin göçü, sanayicilerimiz, KOBİ`lerimiz ve Start-Up`larımız için beceri açığı, yazılımcı adayı gençlerimiz için ise işsizlik olarak geri döndü” dedi.

Fethi Açıkel, Berat Albayrak`ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Projesi`nde gelinen durumla ilgili açıklama yaptı. Açıkel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Berat Albayrak`ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde, 2020 Nisan ayında ‘tarihi bir istihdam hamlesi` ve ‘sektördeki nitelikli eleman ihtiyacını giderecek proje` olarak duyurulan ancak sektör paydaşlarına dahi danışılmadan, plansız bir şekilde başlatılan ‘1 Milyon Yazılımcı İstihdamı Projesi` aradan geçen iki buçuk yılın ardından yazılımcılarımız için beyin göçü, sanayicilerimiz, KOBİ`lerimiz ve Start-Up`larımız için beceri açığı, yazılımcı adayı gençlerimiz için ise işsizlik olarak geri döndü. Proje adeta iflas etmiş ve açıklanan hedeflerin gerisinde kalınmıştır.

Projenin bugün geldiği durum, AKP iktidarında açıklanan projelerin, sanayicimizin, KOBİ`lerimizin, bilim insanlarımızın, araştırmacılarımızın, girişimcilerimizin ve emekçilerimizin talepleri ve ihtiyaçlarına göre değil; Tek Adam Rejiminin Propaganda ve Reklam Faaliyetlerine göre şekillenen, Kalkınma Hedefli değil Kampanya Hedefli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu projeler, ülkemize zaman kaybettirmektedir.”

“3 YILDA 1 MİLYON YAZILIMCI HEDEFİ OLARAK DUYURULDU, İKİ BUÇUK YILDA 370 BİN ÖZGEÇMİŞTE KALINDI”

 “Recep Tayyip Erdoğan, 20 Nisan 2020`de yaptığı açıklamada projeyi duyururken ‘3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlatıyoruz` ifadelerini kullanmıştı” diyen Fethi Açıkel, şöyle devam etti:

 “Ancak 2022 Kasım ayı itibariyle, projenin resmi verilerine göre sadece 372.957 özgeçmiş doldurulmuş ve toplam başvuru 914.231 olmuştur. Başvuru yapanlar ve süreçleri tamamlayarak özgeçmiş oluşturan adayların ne kadarının istihdam edildiği ve işe yerleştirme oranının ne olduğu bilgileri ise kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Keza başvuru sayısı ile özgeçmiş doldurma arasındaki kopukluk da aslında projenin, istihdam sağlama konusundaki eksikliklerini gösteren bir veri olarak değerlendirilmelidir. Görünen durum, 1 Milyon İstihdam hedefinin çok altında kalındığıdır.”

“STRATEJİK SEKTÖRLERİMİZDE BEYİN GÖÇÜ, ULUSAL GÜVENLİK SORUNU HALİNE GELDİ”

TÜBİTAK bünyesinde sürdürülen “tersine beyin göçü” çalışmalarının yeterli olmadığını belirten Açıkel, şunları kaydetti:

“Stratejik sektörlerimizde yaşanan mühendis, araştırmacı, teknisyen ve uzman göçü, maalesef bir ulusal güvenlik sorunu haline gelmiştir. TÜBİTAK bünyesinde sürdürülen ‘Tersine Beyin Göçü` çalışmaları, sektörlerimizden ve kamu kurumlarımızdan oluşan Beyin Göçü Koridorunu tersine çevirmekte yetersiz kalmaktadır. Son olarak, Yazılım sektörünün sektör temsilcilerinin paylaştığı verilere göre, yazılımcı beyin göçü sayısı yıllık 30 bini aşmış ve bu sayı tırmanarak 100 bine doğru gitmektedir.

Beyin göçünün nedeni, ülkedeki genel olarak ekonomik ve siyasi olarak geriye gidiş, teknoloji ve Ar-Ge faaliyetlerine yeterli desteğin verilmemesi, sektördeki düşük maaşlar ve kötü çalışma koşullarıdır. Bununla birlikte; sektördeki ödeme süreçlerinde yoğun bir dolarizasyon süreci yaşanması ve TL`nin astronomik değer kaybı yüzünden, yerli şirketlerimizin insan kaynağı korumasında rekabet gücü azalmaktadır. Yerli firmalarımız, nitelikli mühendis ve teknik kadrolarını koruyamamakta, yüksek geçim maliyetleri altında ezilen nitelikli insan kaynağımız ise mecburi bir şekilde yurtdışına yönelmektedir.  İnsan kaynağında kendine yeterliliğini kaybeden yazılım sektörü, domino etkisiyle diğer tüm reel sektörleri etkilemekte ve yazılımcı beyin göçü krizi, ülkemizin sanayi ve teknoloji altyapısında büyük bir kendine yeterlilik açığı oluşmasına neden olmaktadır.”

“İSTİHDAMI ARTIRACAK, ÇALIŞMA KOŞULLARINI DÜZELTECEK, BECERİ AÇIĞINI SEKTÖREL İHTİYAÇLARA GÖRE KAPATACAĞIZ”

CHP ve Millet İttifakı iktidarında sorunu çözecek etkin politikalar benimseneceğinin altını çizen Açıkel, şöyle dedi:

“CHP ve Millet İttifakı iktidarında, yazılım sektörü başta olmak üzere sanayimizin, KOBİ`lerimizin, girişimcilerimizin beceri açığı sorunlarını çözecek etkin politikalar izleyecek, istihdam ile eğitim arasındaki bağı kapatacak, sanayimizin ihtiyaç ve taleplerine yönelik her kademede Mesleki ve Teknik Eğitimi yeniden ele alacağız. Kamuda satın alımlarda ve kısa süreli hizmet alımlarında çok düşük bir seviyede olan yerli yazılım kullanım oranını artırarak teknoloji ve yazılım ekosistemimizi güçlendireceğiz. Böylelikle, İkiz Dönüşüm olarak ele alınması gereken Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüme, tüm sektörlerimizi sağlıklı bir şekilde hazırlayacağız. Gençlerimizi ve ailelerini hayalperest projelerle oyalamayan, mevcut nitelikli insan kaynaklarımızı ülkede tutabilen, sanayimizin taleplerini önceleyen teknoloji ve sanayi merkezli bir kalkınma hamlesi başlatacağız.

Kalkınma için, sanayi, teknoloji ve bilim atılımı için, KOBİ devrimi için, Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında, kurucu felsefemiz ve Atatürk`ün iktisadi anlayışı doğrultusunda, her alanda kendine yeten bir ekonomiyi amaçlıyoruz. Türkiye`yi yeniden ayağa kaldıracağız.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA