25 Eylül 2024 Çarşamba

11:21   90 YAŞıNDAKI HASTA ANNESIYLE YAŞAYAN ENGELLI VATANDAŞ: "YA HASTALıKTAN YA AÇLıKTAN YA DA BAKıMSıZLıKTAN ÖLECEĞIZ"   11:06   TÜRK ECZACıLARı BIRLIĞI`NDEN "DÜNYA ECZACıLAR GÜNÜ" MESAJı   10:54   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN DÜZENLEDIĞI ‘ULUSLARARASı KILIKYA ULTRA MARATONU` IÇIN GERI SAYıM BAŞLADı   10:49   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT`TAN CHP İLÇE BAŞKANLıĞı`NA ZIYARET   10:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "ÜRETICI HAK ETTIĞI GELIRI ELDE EDEMIYOR"   08:58   CHP`DE ROTA ERKEN SEÇIM...   01:04   BIRLEŞMIŞ MILLETLER GÜVENLIK KONSEYI,  LÜBNAN GÜNDEMIYLE TOPLANACAK   22:41   MILLI EĞITIM BAKANı TEKIN: ``TALEP OLDUĞU SÜRECE IMAM HATIP OKULU AÇMAYA DEVAM EDECEĞIZ``   19:29   RSF`DEN, GAZZE`DE GAZETECILERE KARŞı IŞLENEN SAVAŞ SUÇLARı IÇIN ULUSLARARASı CEZA MAHKEMESI`NE DÖRDÜNCÜ ŞIKAYET   17:35   MEZITLI BELEDIYESI`NDEN ILKOKUL ÖĞRENCILERINE KıRTASIYE DESTEĞI   17:07   CHP KURMAYLARıNıN İMAMOĞLU ZIRVESI SONA ERDI... GÜL ÇIFTCI: ``OLASı BIR ANTIDEMOKRATIK, HUKUKA AYKıRı HUKUKA AYKıRı BIR KARAR ALıNMASı ALıNMASı DURUMUNDA TÜRKIYE`YE MALIYETI NE OLACAK``   16:24   YAŞAMıNı YITIREN SENARIST, YAPıMCı VE YÖNETMEN TOMRIS GIRITLIOĞLU IÇIN TÖREN DÜZENLENDI   15:55   KEMAL KıLıÇDAROĞLU`NDAN, EKREM İMAMOĞLU`NA DESTEK TELEFONU    14:46   ÖZGÜR ÖZEL`DEN “AHMAK DAVASı” AÇıKLAMASı   14:20   TÜRK HARB-İŞ SENDIKASı`NDAN 5`INCI ANA BAKıM FABRIKA MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE OTURMA EYLEMI   14:15   YENIŞEHIR BELEDIYE SPORLU GENÇ YETENEK YUSUF, SILIFKE BELEDIYE SPOR`A TRANSFER OLDU   14:10   AKDENIZ’DE KıRSAL MAHALLELERE HIZMET ATAĞı DEVAM EDIYOR   14:09   ÖZGÜR ÖZEL: “SURIYE ILE KURULAN HER DIPLOMATIK ADıM TÜRKIYE`DEKI SıĞıNMACı SORUNUNU ÇÖZMEYE KATKı SAĞLAYACAĞı IÇIN ÇOK DOĞRU ADıMDıR``   13:32   MOTO KURYE SAMET ÖZGÜL`ÜN KARDEŞI BERNA ÖZGÜL: "SABıKALı INSANLAR ARAMıZDA DOLANDıKÇA BIZ NE SAMET ÖZGÜL`Ü NE DE ŞEYDA YıLMAZ`ı KORUYABILIRIZ"   12:26   CUMHURBAŞKANı YARDıMCıSı YıLMAZ KÖRFEZ KIRLILIĞINDE YEREL YÖNETIMLERI IŞARET ETTI  
 
     
   

OSMANİYELİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİSİ OSMAN SARI: “GEÇEN SENEYE KADAR İDARE EDİYORDUK. AMA BUNDAN SONRA BIRAKMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"


Osmaniye`de, küçükbaş hayvan yetiştiricisi Osman Sarı, “Bizim en büyük sıkıntımız pahalılık. Hayvanlarıma daha yem alamadım. Arpa alamadım, samanı aldım yaz sezonunda ama arpa alamadım, küspe alamadım, süt yemi alamadım. Orman, hayvanları yeterli şekilde beslemiyor, yem vermek zorundayız. Geçen seneye kadar iyi kötü idare ediyorduk. Ama bundan sonra hayvancılığı bırakmak zorunda kalacağız, çünkü idare etmek zorlaştı” dedi.

 

Tarih : 1 Aralık 2022 Perşembe 13:20   Okunma : 466

BURHAN DEMİRCİOĞLU                  

Osmaniye`de, küçükbaş hayvan yetiştiricisi Osman Sarı, “Bizim en büyük sıkıntımız pahalılık. Hayvanlarıma daha yem alamadım. Arpa alamadım, samanı aldım yaz sezonunda ama arpa alamadım, küspe alamadım, süt yemi alamadım. Orman, hayvanları yeterli şekilde beslemiyor, yem vermek zorundayız. Geçen seneye kadar iyi kötü idare ediyorduk. Ama bundan sonra hayvancılığı bırakmak zorunda kalacağız, çünkü idare etmek zorlaştı” dedi.

Osmaniye`nin merkeze bağlı Kırmacılı köyü kırsalında ailesiyle birlikte küçükbaş hayvan besleyen Osman Sarı, artan maliyetlerden dolayı 55 yıldır yaptığı dede mesleğini bırakma noktasına geldiğini ifade etti. Osman Sarı şunları söyledi:

“Hayvancılıkla meşgulüm, yetiştirici şeklinde. 400-500 tane hayvanım var, 12 baş nüfus buna bağlı. Birkaç ailemiz, köydeki evimizde kalıyor. 8 kişi bu hayvanla meşgulüz. 24 saat 12 ay… Git gel yaylalara, kışlalarda bununla vakit değerlendiriyoruz. Bu, dede mesleğimiz bizim. Yörükler olarak dedemin hayvancılık yaptığına ulaşmadım. Ama ben 10 yaşından itibaren 15 keçi ile bugüne kadar 55 seneden beri çobanım. Halen uğraşıyorum ama şartlar öncekinden farklı. Hayvanlarımızın yemleri pahalandı. Dikim sahaları nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Otlaklarımız daraldı. Yaylalar geniş ama önemli olan bunun 6 ay kışlık yerlerimizde sıkıntıdayız.

"ALDIĞIMIZ VERDİĞİMİZİ KARŞILAMIYOR"

Yem pahalandı, her şey pahalandı, gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Bir sezonluk 2 ay boyunca yaylada, sütten faydalanıyoruz. Peynir yapıp, taze peyniri onu katladık. Geçen sene 40 liraydı bu sene 80 liraya verdik. Üretim olarak 100 tane, 500 hayvanda 100 tane erkek oğlak satabiliyoruz. Bunu da değerlendiriyoruz. Ama bizim yıllık şartlarımıza uygun gelmiyor.

Geçen seneye kadar karşılama oluyordu. Ama bu sene için karşılamadı. Biz bu çadır hayatında bütün kullandığımız yiyecek, içecek; kullandığımız malzeme dahi dışarıdan aldığımız için… Elli çeşit malzeme alıyorsak, biz beş çeşit malzeme bunun karşısında satabiliyoruz. Et, süt, yoğurt, peynir vesaire. Diğerini dışarıdan aldığımız için aldığımızı verdiğimiz karşılamıyor.

"ZORUNLU BIRAKACAĞIZ"

Bu sene, pahalılık… Bizim en büyük sıkıntımız pahalılık. Hayvanlarıma daha yem alamadım. Arpa alamadım, samanı aldım yaz sezonunda ama arpa alamadım, küspe alamadım, süt yemi alamadım. Şimdi biz ormandan faydalanıyoruz. Ama orman, hayvanları yeterli şekilde beslemiyor, yem vermek zorundayız. Şimdi şartlar bize uygun olmadığı dolayısıyla geçen seneye kadar iyi kötü idare ediyorduk. Ama bundan sonra hayvancılığı bırakma zorunda kalacağız, çünkü idare etmek zorlaştı. Benim 4-5 tane çalışacak çocuklarım var sanatı yok bunlar tarım arazisinde yevmiye, `benim işe gelir misin` diye bunu beklemek zorunda kalacak. Bu da bize uygun olmaz. Hayvancılığı bırakmak zorunda kalacağız, isteyerek değil. Benim dede mesleğim severek yapıyorum. Ama şartlar bize uygun değil. Bir yolun gideceği yer vardır yolun önü çıkmadığında geri döneceğiz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA