21 Eylül 2024 Cumartesi

16:37   FERNAS MADEN IŞÇILERININ DIRENIŞI DEVAM EDIYOR...   16:17   TOROSLAR BELEDIYESI OKUL KANTINLERINI DENETLEDI   15:55   DİSK, `GELIRDE, VERGIDE, ÜLKEDE ADALET` TALEBIYLE BÖLGESEL MITINGIN IKINCISINI İZMIR`DE YAPTı...   15:24   EĞITIM-SEN MERSIN ŞUBESI: "OKULLARıMıZıN EN TEMEL IHTIYACı OLAN TEMIZLIK VE HIJYEN KONUSU DAHI TASARRUF TEDBIRLERIYLE KıSıTLANıYOR"   15:16   DEPREMDE 19 KIŞIYE MEZAR OLAN FAZILET APARTMANı`NıN FIRARI SANıKLARı AKıN VE FERIHAN YAĞCı, NOTERE GITMIŞ....   14:04   AKDENIZ BELEDIYESI BARıŞ VE KÜLTÜR FESTIVALI BAŞLıYOR   13:16   CHP, TAŞıMALı EĞITIM YÖNETMELIĞINE KARŞı DAVA AÇTı...    11:24   DEPREMDE 63 KIŞININ ÖLDÜĞÜ TUTAR YAPıSı SITESI DAVASıNDA YENI GELIŞME: İNŞAAT MÜHENDISI CÜNEYT AKKAYA`YA TUTUKLAMA KARARı   11:18   AKP`LI ŞAVŞAT BELEDIYESI`NIN 31 IŞÇININ SÖZLEŞMESINI YENILEMEMESINE YÖNELIK TEPKILER SÜRÜYOR... UĞUR BAYRAKTUTAN: "EKMEĞINI EVE GÖTÜREN IŞÇIYLE UĞRAŞıLıR Mı?"   11:11   GÜLCAN KıŞ:`` İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMı, OKULLARDA CIDDI BIR HIJYEN KRIZINE YOL AÇACAK``   11:10   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN BISIKLETLI YAŞAMA DESTEK    11:05   NARIN GÜRAN CINAYETI... NARIN`IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖYDEKI ÇOCUKLARıN PSIKOLOJIK DURUMUNA ILIŞKIN ÖN RAPOR HAZıRLANDı   10:56   VOLKAN DEMIR: "İSRAIL`E TICARETI ENGELLEMEK YERINE FIRMALARıN FARKLı YÖNTEMLER KULLANMASıNı GÖRMEZDEN GELDILER"   10:54   GÖKHAN GÜNAYDıN, AKP KILIS GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı MUSA KARA`NıN KILIS VALILIĞI`NE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLARAK ATANMASıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:27   AK PARTILI MÜTEAHHIT MEHMET ÖZKAN`ıN TAHLIYE EDILDIĞI DAVADA YENI BILIRKIŞI RAPORU: ``YıKıM DEPREMIN BÜYÜKLÜĞÜYLE AÇıKLANAMAZ``   10:12   VAN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ZEYDAN: "DSİ`NIN BU IHMALI, BU DUYARSıZLıĞı KABUL EDILEMEZ"   10:02   DEPREMDE 56 KIŞIYE MEZAR OLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KAMU GÖREVLILERINE SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESINE ILIŞKIN KARARıNA ITIRAZ EDILDI   09:59   ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı ÖZER`DEN HAYıRSEVERLERE ÇAĞRı: "KÜÇÜK ÇıNAR`ıN HAYATA TUTUNMASıNA DESTEK OLUN"   09:54   DEPREMDE 80 KIŞININ ÖLDÜĞÜ YUKARı ŞEHIR KOOPERATIF EVLERI DAVASı... AILELERDEN, AK PARTILI MÜTEAHHIT VE DIĞER SANıKLARıN TUTUKLANMASı IÇIN ÇAĞRı   09:51   ERZURUM`DA ``ŞÜPHELI`` KADıN ÖLÜMÜ… ``İNTIHAR`` ETTIĞI IDDIA EDILEN DILAN YıLDıRıM`ıN ANNESI: ``KıZıM DA BIR `NARIN` OLMUŞTUR, KıZıMA NE OLDU?``  
 
     
   

RIDVAN TURAN: YAKLAŞIK 800 MİLYAR TL`LİK SERMAYENİN, BURJUVAZİNİN, PATRONLARIN ALINMAYAN VERGİSİ VAR. BÜTÇEYİ YOKSULLARDAN TOPLAYAN, ZENGİNLERİN VERGİSİNİ AFFEDİYOR


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, TBMM Genel Kurulu`ndaki bütçe görüşmelerinde, "Bu bütçede 994 milyar TL`lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL`lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL`lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor" dedi.

 

Tarih : 12 Aralık 2022 Pazartesi 19:44   Okunma : 401

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, TBMM Genel Kurulu`ndaki bütçe görüşmelerinde, "Bu bütçede 994 milyar TL`lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL`lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL`lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu`nda bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı`nın bütçeleri görüşülüyor. Genel Kurul`da HDP Grubu adına söz alan Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Hazine ve Maliye Bakanlığı`nın bütçesini değerlendirdi. Turan`ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:  

“800 MİLYAR TL`LİK SERMAYENİN, BURJUVAZİNİN, PATRONLARIN ALINMAYAN VERGİSİ VAR: Size vergi harcamalarından bahsedeyim. Bu bütçede 994 milyar TL`lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL`lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL`lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ`NİN EN FAZLA KAYNAK KULLANAN İKTİDARI: Ben, Bakan`a ‘Niye yanlış yapıyorsun` demiyorum, 20 yılın hesabını soruyorum. Bu 20 yıl boyunca, dışarıdan gelen likidin de bolluğundan kaynaklı yatırımlar, dış krediler, sıcak para girişi, milli hasılanın yüzde 25`ine denk gelen vergi geliri, 70 milyar dolara yakın bir özelleştirme kalemi, bununla ilgili FETÖ`nün çökülen malları, milyar dolarlık şirketleri hem içeride hem döviz olarak yapılan borçlanma var. Yani Türkiye Cumhuriyeti`nin en fazla kaynak kullanan iktidarından bahsediyoruz.

DÜNYANIN PARASINI ZATEN SİZ HARCAMIŞSINIZ: Şimdi bize diyorlar ki ‘İşsizliği toparlıyoruz, istihdamı artıyoruz`. Günaydın ya. Dünyanın parasını zaten siz harcamışsınız. Dünyanın parasını perişan etmişsiniz, betona yatırmışsınız. Katma değer, teknoloji üretmeyen sektörlere, kendi iktidarınızın destek kıtası olsun diye beş tane müteahhitte bunları vermişsiniz. Ondan sonra diyorsunuz ki ‘Bu kadar kaynak üretmişken makro dengeler yavaş yavaş yerine geliyor`. Burada büyük bir haksızlık, yanlışlık var.

TÜRKİYE`NİN İHRACATINDA YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ YÜZDE 4 BİLE DEĞİL: ‘Toplum olarak zenginleşiyoruz` algısını yarattılar, toplum olarak yoksullaşıyoruz. İHA`ya, SİHA`ya bağlı bir yeni sanayi ürettiler ama Türkiye`nin ihracatında yüksek teknoloji ürünleri yüzde 4 bile değil. 16,5 trilyonluk borç stoğunu da iç ve dış borçlar olarak yan yana koyduğumuzda ortadaki tablo gerçekten hazin.

SİZİN İKTİDARINIZ SONRASI GELECEK OLANLARA OLAĞANÜSTÜ BİR YÜK BIRAKIYORSUNUZ: Büyüme verilerine bakalım. Dış ticarete, cari açığa, istihdama ve en önemlisi emeğin milli gelirden aldığı paya bakalım. Baktığımızda görünen şudur; Bakan`ın ‘Türkiye Ekonomi Modeli` dediği yerli-milli ihracata dayalı, düşük Türk lirası-yüksek kur temelli politika yerle yeksan olmuştur, çökmüştür. Bununla devam etmeyin, gözünüzü seveyim. Bununla devam ettiğiniz her gün, bizim çoluğumuza çocuğumuza, sizin iktidarınız sonrası gelecek olanlara olağanüstü bir yük bırakıyorsunuz. Bunu söylemekten dilimizde tüy bitti.

İSTANBUL`DA GİTTİĞİMİZ YERLERDE, HANGİ SEMTİN PAZARINDAN DAHA FAZLA ATIK TOPLANABİLECEĞİ, ARTIK BİR KONU HALİNE GELMİŞ: İşçi sınıfının, ücretlilerin, emekçilerin milli gelirden aldığı pay yüzde 30`a yakınken şu anda bu pay yüzde 26`ya, işçi sınıfının nicel olarak artışı dikkate alınırsa yüzde 18`lere düştü. Sermayenin aldığı pay ne oldu? Yüzde 51`den 54,8`e çıktı. İşçi sınıfı daha da yoksullaşmaya başladı. Şunu soruyorum; kardeşim, ‘Türkiye Modeli` dediniz, tek tek saydım verilerin hiçbirinde düzelme yok. Tam tersine Türkiye, bir borç krizine, bir maliye krizine adım adım yürüyor. Veriler böyle söylüyor. Çarşıya, pazara bakalım. İstanbul`da gittiğimiz yerlerde, hangi semtin pazarından daha fazla atık toplanabileceği, artık bir konu haline gelmiş. ‘Esenler`in pazarına giderseniz daha fazla atık toplayabilirsiniz; daha fazla biber, domates var` diyor insanlar birbirine.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA