12 Haziran 2024 Çarşamba

23:43   GÜRSEL EROL`DAN KAYYUM ELEŞTIRISI: “BU, DEM PARTI`LI BIR BELEDIYE BAŞKANıNA YAPıLAN BIR UYGULAMA DEĞIL BU, INSANLARıN SEÇME VE SEÇILME HAKLARıNıN TAKDIR GÖRMEDIĞI BIR DAVRANıŞ ŞEKLI”   22:47   DENIZ YÜCEL`DEN ÖMER ÇELIK`E `NEFRET SÖYLEMI` YANıTı: "BÖYLE BIR KONUNUN KONUŞULDUĞUNU TEYIT EDEMIYORUZ"   22:29   AKP`LILERIN ITIRAZıNA KARŞıN METIN KURT`UN ADı, İBB MECLISI`NDE ALıNAN KARARLA YEDIKULE`DEKI SPOR TESISINE VERILDI   21:29   ÖMER ÇELIK: “CUMHURBAŞKANıMıZ ARZU EDILDIĞI TAKDIRDE CHP`YE HAZINE VE MALIYE BAKANıMıZ ŞIMŞEK`IN BILGI VERECEĞINI IFADE ETTI”   20:47   AYŞE ATEŞ: “CUMHURBAŞKANı`MıZıN SESSIZLIĞINDEN GÜÇ ALARAK TEHDIT VE IFTIRALARı ILE BIZE HAYATı ZINDAN EDEN, SUÇU VE SUÇLUYU ÖVEN HER KIM VARSA DÜN NE SÖYLEDIĞINE BAKARAK YARıN NE KONUŞACAĞıNı DÜŞÜNSÜN”   20:10   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN VE CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`IN GÖRÜŞMESININ PERDE ARKASı VE GENEL MERKEZDE YAŞANANLAR (2)   20:07   AKPM RAPORTÖRÜ SCHENNACH, DEM PARTI HEYETIYLE GÖRÜŞTÜ   20:05   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, AYŞE ATEŞ`I KABUL ETTI   19:49   TTB: "ÖZEL HASTANELER YÖNETMELIĞI`NDE YER ALAN DÜZENLEMELERIN HAK KıSıTLAYıCı OLDUĞU BELIRTILEREK, DAVA AÇıLDı"   19:41   MERAL AKŞENER: ``TÜRKIYE`NIN HERHANGI BIR YERINDE HERHANGI BIR AMAÇLA BIR OFIS AÇMADıM``   19:35   24 OLUŞUMDAN “TÜRKIYE YÜZYıLı MAARIF MODELI”NE TEPKI: "LAIKLIK VE BILIM KARŞıTı YENI MÜFREDATı TÜMDEN REDDEDIYORUZ"   19:26   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN VE CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`IN GÖRÜŞMESININ PERDE ARKASı: ÖZEL VERGIDE ADALET TALEBINI DE DILE GETIRDI (1)   18:41   CHP MYK, ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESININ ARDıNDAN TOPLANDı   18:29   İLIÇ`TE 2021`DE KAPASITE ARTıŞı IÇIN BAŞVURAN ŞIRKET, BILIRKIŞI RAPORUNU BEKLEMEDEN ÇALıŞMAYA DEVAM ETMIŞ   18:22   CHP MANISA MILLETVEKILI BAKıRLıOĞLU: "ÇIFTÇININ BORÇLARı FAIZSIZ ÖTELENSIN"   17:48   MARMARIS`TE SINPAŞ`A DANıŞTAY ENGELI   17:45   ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESI SONA ERDI   17:15   TELEFERIK KAZASı NEDENIYLE TUTUKLANAN KEPEZ BELEDIYE BAŞKANı MESUT KOCAGÖZ`ÜN TAHLIYESINE KARAR VERILDI   16:34   ERDOĞAN - ÖZEL GÖRÜŞMESINDEN ILK GÖRÜNTÜLER   16:09   ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESI BAŞLADı  
 
     
   

ERGÜN ATALAY: "BİZ BU ÜLKENİN DÖRTTE ÜÇÜYÜZ, TEMSİL NOKTASINDA YÜZDE 1 BİLE DEĞİLİZ"


TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, seçim sathına girilmeden önce kamu sözleşmelerinin bitmesi, geçici işçilerin kadroya alınması, taşeron meselesinin ülke gündeminden kalkmasını talep ettiklerini belirterek, “Meclis`te 30 tane taşeron kökenli milletvekili olsaydı bu taşeron meselesi çözülürdü. Biz bu ülkenin dörtte üçüyüz, temsil noktasında yüzde 1 bile değiliz” dedi. Atalay, asgari ücrete ‘ek zam` sorusuna “Şu anda öyle bir zam talebimiz yok, önce gündemdeki kamu sözleşmesini bir halledelim. Ondan sonraki ortama bakarız” yanıtını verdi.

 

Tarih : 2 Şubat 2023 Perşembe 15:16   Okunma : 341

Haber: CEYLAN SAĞLAM- Kamera: FATİH EFE

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, seçim sathına girilmeden önce kamu sözleşmelerinin bitmesi, geçici işçilerin kadroya alınması, taşeron meselesinin ülke gündeminden kalkmasını talep ettiklerini belirterek, “Meclis`te 30 tane taşeron kökenli milletvekili olsaydı bu taşeron meselesi çözülürdü. Biz bu ülkenin dörtte üçüyüz, temsil noktasında yüzde 1 bile değiliz” dedi. Atalay, asgari ücrete ‘ek zam` sorusuna “Şu anda öyle bir zam talebimiz yok, önce gündemdeki kamu sözleşmesini bir halledelim. Ondan sonraki ortama bakarız” yanıtını verdi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 2023-2025 döneminde yapılması planlanan kamu toplu iş sözleşmelerine ilişkin kamu koordinasyon kurulu ile birlikte sendika genel merkezinde bugün basın toplantısı düzenledi. Atalay, Türkiye`deki taşeron işçi sorunu, EYT ve çalışma yaşamını ilgilendiren diğer birçok soruna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atalay, şöyle konuştu:

“İŞÇİNİN DE TALEBİ BİZİM DE TALEBİMİZ DE SEÇİM SATHINA GİRMEDEN BU KAMU SÖZLEŞMELERİNİ BİTİRMEK”

“Bugün kamu koordinasyon kurulu kamu sözleşmeleri ile ilgili dördüncü toplantı için arkadaşlar toplandı. Şu anda 700 bine yakın kamu sözleşmesinin bir an evvel bitmesi ile ilgili arkadaşlarımız çalışma yapıyor. İşçinin de talebi bizim de talebimiz de seçim sathına girmeden bu kamu sözleşmelerini bitirmek. Kamu sözleşmelerinin gündeminde taban ücretlerinin iyileştirme var, refah payı var, ilk altı ayla ilgili talep edilecek zam var. Onun dışında da sosyal yardımlar var, fazla çalışma ücretleri var. Hizmet zammı var; 18`e yakın madde var. Son şeklinin arkadaşlar verecekler, hafta başında da Bakanlığa her ne kadar ana madde görüşmeleri başlasa da HAK-İŞ`ten arkadaşlarımızın yaptığı görüşmede Bakanlığa teslim edecekler.

“SELÜLOZ-İŞ SENDİKASI 168 TANE İŞÇİ İLE BİRLİKTE 43 GÜNDÜR GREVDE”

Burada ülkenin işçinin alım gücü ortada, öyle bir noktadayız ki şu anda özel sektörde büyük bir bölümü, bizim bu kamu sözleşmelerine bakıyor. Şu anda biz İzmit`te Selüloz-İş Sendikası 168 tane işçi ile birlikte 43 gündür grevde. Buraya gelmeden sendika başkanına son durumu sordum, arkadaşlar 10 yıllık kalifiye eleman. Aldıkları para 10 bin 800 lira brüt. Yani asgari ücret seviyesinin altında bir ücret. Talebimiz, 18 bin lira brüt. 50 yıllık bir firma hala orada ayak sürüyor. Bizim bu arkadaşlarımız ile ilgili deposundaki malları tüketmeye çalışıyor yahut grevi kırmaya çalışıyor. Böyle bir mücadele devam ediyor.

“MECLİSİ, İKTİDARI, MUHALEFETİ SERMAYE KARŞISINDA EMEĞİ KORUMAK MECBURİYETİNDE. MAALESEF EMEĞİ KORUYAMIYORLAR”

Eskişehir`de de bir alçı fabrikasında 100 tane işçi 8 aydır grevde. Oradaki durumda başka bir durum. Oradaki işçiler örgütlendi, patron bunlar niye örgütlendi diye milleti kapının önüne koydu, 8 aydır arkadaşlarımız orada. Sendikanın verdiği yardımla ya da kendi imkanları ile yaşamaya gayret sarf ediyor. Ülkeyi yönetenler, Meclis`i, iktidarı, muhalefeti sermaye karşısında emeği korumak mecburiyetinde; maalesef emeği koruyamıyorlar. Bir yerde örgütleniyorsun, mahkeme 7 sene sürüyor. 7 sene sonunda ne sendika kalıyor ne iş yeri kalıyor. Bu ülkede işçi olarak 17 milyonuz, örgütlü yüzde 14. Yani her 100 kişiden 14 kişisi örgütlü, 86 kişisi örgütsüz. Bu kabul edilebilir bir tablo değil. Kabul edilebilir bir rakam değil. Burada 100 kişiden 86 kişi örgütsüzse bunun sendikalarla, iktidardan muhalefete iyi düşünmesi lazım.

“KIDEM TAZMİNATI SENDİKACILARIN KIRMIZI ÇİZGİSİ”

Burada kıdem tazminatı gündeme geliyor, kıdem tazminatı sendikacıların kırmızı çizgisi. Almayanlar ile ilgili bir düzenleme yapılırsa iktidarı muhalefeti varız. Ama patronlarla oturalım, konuşalım dediğimiz zaman eldeki imkanları kaybettik. Onun için kıdem tazminatına, örgütlenmeye patronlar dışında herkesin ihtiyacı var.

“TÜRK-İŞ`İN TALEBİ BİR AN EVVEL TAŞERON MESELESİ ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKSIN”

Kamu sözleşmesinin dışında büyük problemlerden bir tanesi şu an iki üç aydır Meclis`te 3600 ek gösterge bu ülkenin gündemindeydi, EYT bu ülkenin gündemindeydi, 4/B`liler bu ülkenin gündemindeydi… Taşeronlarımız var, bu ‘taşeron` lafı ülke gündeminden çıksın. Bir kere taşeron lafı iyi bir laf da değil. Taşeron lafından ne ben hoşlanıyorum ne taşeronlar hoşlanıyor. Bunlarla ilgili de bir yasal düzenleme bir an evvel yapılsın. Bu mesele ülke gündeminden çıkıp hallolsun. Sağlık Bakanlığı`nda, Enerji Bakanlığı`nda, Ulaştırma Bakanlığı`nda çok fazla taşeron var. Onların dışında öbür bakanlıklarda da az da olsa her yerde var. TÜRK-İŞ`in talebi bir an evvel taşeron meselesi ülke gündeminden çıksın, bu mesele bitsin.

“DEPREM BÖLGESİNE MAHSUS BİR DÜZENLEME YAPILMASI LAZIM”

EYT ile ilgili Plan ve Bütçe`de görüşmeler devam ediyor. EYT ne zaman çıktı? 8 Eylül 1999`da. Depremle ilgili… Ben de o zaman deprem bölgesindeydim, millet ölüsünü daha mezara koymadan, daha binanın altında ölüsü çıkmadan bir hafta sonra bir kanun çıkardılar. Deprem bölgesine mahsus bir düzenleme yapılması lazım. Bugün arkadaşlarımız plan ve bütçe komisyonunda bununla ilgili bir teklif sunacaklar.

“TAŞERON NE? BİZ FETÖ`YE TAŞERON DİYORUZ, PKK`YA TAŞERON DİYORUZ”

Kısa özü şu: Bizim seçim sathına girmeden evvel, seçim tarihi açıklanmadan evvel kamu sözleşmelerinin bitmesine talep ediyoruz. Geçici işçilerin kadroya alınmasını talep ediyoruz, açıklanmadan evvel KİT`lerin tamamında, taşeronların tamamında taşeron meselesini ülke gündeminden kalkmasını talep ediyoruz. Taşeron ne? Biz FETÖ`ye taşeron diyoruz, PKK`ya taşeron diyoruz. Bu lafı ülke gündeminden çıkartalım.

“ÖZELLEŞTİRMENİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ”

Özelleştirmenin bedelini ödüyoruz, enerjinin büyük bir bölümü özelleşti. Sendikanın talebi enerji sektörünün kamulaşması. Demiryolları gündeme geliyor, hiç konuşmamak lazım demiryolların özelleşmesini. Yani bunlar, bu ülkede silah kadar, mühimmat kadar önemli konular. Biz sendikalar, sivil toplum örgütleri olarak bizler de bu ülkenin birer bireyiz. Biz bunları söylemek mecburiyetindeyiz.

“GEÇEN HAFTA İSVEÇ`TE KURAN YAKILIYOR, TOPLUMUN TAMAMI TEPKİ KOYMASI LAZIM. DÜNYA SENDİKALARINA YAZI YAZDIK”

Geçen hafta İsveç`te Kuran yakılıyor, toplumun tamamı tepki koyması lazım. Dünya sendikalarına yazı yazdık, bugün İsveç Sendikası bana cevap veriyor. ‘Haklısınız sonuna kadar, maalesef kanunlarımızda bunlar var` diyor, Tevrat da yakılmasın İncil de yakılmasın. Bu sapıkça bir düşünce. Hiç kimsenin özeline dokunulmasın. İsveç Sendikası diyor ki ‘kanunlarımızda bu var`. Bu sapıkça düşüncelere dünyadaki herkesin, sivil toplum örgütleri karşı durmak mecburiyetinde.

“BİZ BU ÜLKENİN DÖRTTE ÜÇÜYÜZ, TEMSİL NOKTASINDA YÜZDE 1 BİLE DEĞİLİZ”

Örgütlenme ile ilgili sendikaların önünü açacak yasal düzenlemeye ihtiyacımız var. Sivil toplum yoksa sendikalar yoksa bu ülkede ne özgürlükten bahsedilebiliriz ne demokrasiden bahsedebiliriz. Herkesin sendikaya ihtiyacı var. Meclis`te 30 tane taşeron kökenli milletvekili olsaydı bu taşeron meselesi çözülürdü. Geçici kökenli milletvekili olsaydı bu mesele de çözülürdü. Onun için kitaptan okumak başka, tulum giymemiş, tarlada çalışmamış, işçi olmamış… Biz bu ülkenin dörtte üçüyüz, temsil noktasında yüzde 1 bile değiliz. Bu seçim döneminde açık açık söylüyorum, ben bir yere aday değilim, aday da olmayacağım ama emekten yana olanlar ile hareket etmek durumundasın.”

“ŞU ANDA ÖYLE BİR ZAM TALEBİMİZ YOK”

Atalay, TÜRK-İŞ verilerine göre açlık sınırının asgari ücreti geçmesi nedeniyle ‘ek zam` talebiyle ilgili soru üzerine şu yanıtı verdi:

“Şu anda öyle bir zam talebimiz yok, önce gündemdeki kamu sözleşmesini bir halledelim. Ondan sonraki ortama bakarız, bir şey dememiz gerekiyorsa…Biz asgari ücret komisyonuna katılmadık, toplantıya da gitmedik. Gitseydik daha yüksek olur muydu ‘olabilirdi`. Ama TÜRK-İŞ bir rakam söyledi, söylediği rakamın yanında durur. Bu geçmişte de böyle oldu, bugün de böyle oldu. Bazı sendikalar diyor ki ‘gitseydin daha yüksek olabilir miydi`, olurdu. Ama pazarlık yapacak halimiz yok. Biz bir rakam söylüyoruz, o rakamın arkasında durmak zorundayız. Onun için şu kamu sözleşmesinden, taşeronları, geçici işleri ülke gündeminden çıkaralım. Ondan sonra onunla ilgili yapacak bir şey varsa yaparız.”      

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA