CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, müzelerde yaşanan sorunlar ve personelin yaşadığı sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy`a soru önergesi veren Akkuş İlgezdi, “Bir tarafta Kurtuluş Savaşı verilirken bile tarihi eserleri korumak için karar alan yönetim, diğer tarafta müzelere ve müzecilere üvey evlat muamelesi yapan yönetim. Müzelerde yaşanan usulsüzlükler, ihmaller ve mobbingler yüzünden intihar eden, kanser olan, ötekileştirilen personellerin tek sorumlusu AKP`dir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, müzelerde yaşanan sorunlar ve personelin yaşadığı sıkıntılara ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy`un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na soru önergesi verdi. Akkuş İlgezdi, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“MOBBİNGLER YÜZÜNDEN İNTİHAR EDEN, KANSER OLAN, ÖTEKİLEŞTİRİLEN PERSONELLERİN TEK SORUMLUSU AKP`DİR”
“Bir tarafta Kurtuluş Savaşı verilirken bile tarihi eserleri korumak için karar alan yönetim, diğer tarafta müzelere ve müzecilere üvey evlat muamelesi yapan yönetim. Müzelerde yaşanan usulsüzlükler, ihmaller ve mobbingler yüzünden intihar eden, kanser olan, ötekileştirilen personellerin tek sorumlusu AKP`dir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihimizi, tarihi eserlerimizi korumak, müzelerimizi daha iyi hale getirmek için canla başla uğraşan emekçilerimizin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek yerine, mobbinglerle istifaya, hatta intihara sürüklüyor. Uzman personel için 3600 ek gösterge talebinde bile bulunmayan Bakanlık, kimyasallarla çalışan ve kanser riski ile karşı karşıya olan personelinin sağlığını da hiçe sayıyor.
“MEVZUATA AYKIRI OLARAK BAKAN OLURU İLE ÇALIŞIYORLAR”
Balık çiftliklerinin kurulmasından, su altı kazılarına kadar arkeologların görev alanına girmeyen şey yok, ancak bu kadar hayati iş yapan müze personeli için bir yönetmelik dahi çıkarılmamış. Mevzuata aykırı olarak bakan oluru ile çalışıyorlar. İş güvenliği konusunda bir denetim maalesef yok. Can güvenliği sorunu yaşayan su altı personele görev tazminatı bile ödenmiyor.
2022 yılında yapılan giyecek yardımı 250 lira gibi bir rakam. Müze çalışanlarının yaz ve kış ayları boyunca farklı ortamlardaki çalışmaları ve günümüz ekonomik şartları değerlendirildiğinde bu rakam ile tek bir pantolon dahi alınamaz. Bakanlığın müze personeline reva gördüğü budur.
“KULLANDIKLARI KİMYASAL MALZEMELER NEDENİYLE KANSER RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYALAR”
Müzelerimizdeki çok değerli eserlerin zimmetlerinin karşılığının 100 lira civarında olması yapılan görevlendirmeyle çelişkili bir durumdur. Zimmet tazminatının günümüz ekonomik koşulları ve eserlerin değerlerine göre yeniden belirlenmesi gerekir. Müze ve ören yerlerinden elde edilen döner sermaye (DÖSİMM) gelirlerinden de çalışanlara herhangi bir katkı yapılmamaktadır. Bu durum da haksızlıktır.
Laboratuvarlarda farklı alanlarda eser bakım ve onarım yapan uzmanlar kullandıkları kimyasal malzemeler nedeniyle kanser riski ile karşı karşıyalar. Bu birimlerdeki uzmanların görev tazminatı ile ilgili bir düzenleme yapılması ve yıpranma haklarının olduğu kaçınılmaz bir gerçektir ve bununla ilgili çalışmaların bir an önce yapılması gerekir.”
Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy`a şu soruları yöneltti:
“Müzelerinizde dalış yapan sualtı uzmanları için balık çiftliklerinden, sualtı arkeolojisine kadar geniş bir yelpazede çalıştıkları düşünüldüğünde bu personelin sağlıklı çalışabilmesi için neden Bakanlığınızca bir çalışma yönetmeliği hazırlanmamıştır? Bu personele ek bir dalış tazminatı ödemesi yapılmamıştır? Bu riskli işler için görevlendirilen personelin yönetmelik yerine bakan oluru ile çalışması mevzuata uygun mudur? Dalış yapan sualtı uzmanları için iş güvenliği kapsamında hangi önlemler alınmıştır? Yönetmeliğin çıkması ve iş güvenliğinin sağlanması için bir personelinizin kaza veya sıkıntılı bir dalış yapmasını bekliyorsunuz? Dalış ekipmanları Bakanlık tarafından mı karşılanmaktadır? Bakanlığınızın dalış için kıyafet, tüp, ekipman vs. envanterinizdeki sayı nedir? Dalış ekipmanlarının kontrolleri düzenli olarak yapılmakta mıdır? Bununla ilgili kontrolleri Bakanlık olarak siz mi sağlıyorsunuz, yoksa hizmet alımı mı yapıyorsunuz? Görevlendiren sualtı uzmanları için dalış için herhangi bir ek ücret ödenmekte midir? Bakanlığınızda görev yapan arkeolog, sanat tarihçisi ve benzeri uzman personel neden 3600 ek gösterge hak eden personel listesine dahil edilmemiştir? Arazide çalışan uzman personelin aldığı arazi tazimatını günümüzün ekonomik şartlarına göre güncellemeyi düşünüyor musunuz? Arazide çalışan uzman personelinizin yaz ve kış kullanacağı kıyafetler için 200 lirayı geçmeyen bedellerin belirlenmesinde uyguladığınız yöntemler nedir? Müzelerde arkeolog, sanat tarihçi, antropolog, sümerolog vb. olarak mezun olan uzman personeliniz kaç farklı unvanda çalıştırılmaktadır? Bunların arasındaki ücret farkları nelerdir?”