7 Haziran 2024 Cuma

17:02   TÜRK ECZACıLARı BIRLIĞI VE 56 BÖLGE ECZACı ODASı BIR ARAYA GELDI...   15:53   LGBTİ+ AILELERINDEN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`A AÇıK MEKTUP   14:53   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN İKTIDARA ÇAĞRı   14:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ`NDE HEM ÇOCUKLARA HEM DE YAŞ ALMıŞLARA ÖZEL ETKINLIK DÜZENLEDI   14:12   DEM PARTI`LILER, TBMM`DEN İÇIŞLERI BAKANLıĞı`NA YÜRÜDÜ   12:12   DEM PARTI`DEN ERKEN SEÇIM ÇAĞRıSı...    11:47   MEZITLI BELEDIYESI`NDEN DERE TEMIZLIĞI   11:12   ÖSYM`DEN YKS ADAYLARıNA UYARıLAR...   10:19   MERSIN`DE “ÇOCUK FUTBOL ŞENLIĞI” BAŞLADı   10:01   TCDD TAŞıMACıLıK A.Ş, AFGANISTAN`A INSANI YARDıM MALZEMELERININ NAKLIYESINI YAPACAK   09:24   MALATYA`DA 6 ŞUBAT DEPREMLERINDE YıKıLAN KıRÇUVAL OTELI DAVASı YARıN BAŞLıYOR... MILLI SPORCUNUN ANNESI ZELIHA AĞıRBAŞ: "AILELER OLARAK BIR AN ÖNCE ADALETIN SAĞLANMASıNı ISTIYORUZ"   09:24   YERLIKAYA`DAN FETÖ OPERASYONU AÇıKLAMASı: "17 ILDE DÜZENLENEN `KıSKAÇ-19` OPERASYONLARıNDA 72 ŞÜPHELI YAKALANDı"   01:49   DıŞIŞLERI TEŞKILATıNı GÜÇLENDIRME VAKFı KURULUŞUNU ÖNGÖREN KANUN RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı   01:10   BASıN KARTı YÖNETMELIĞINDE DEĞIŞIKLIK YAPıLMASıNA DAIR YÖNETMELIK RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı   01:05   TBMM GENEL KURULU... HULUSI AKAR: EMEKLI ASTSUBAY, KıDEMLI BAŞÇAVUŞLAR, BINBAŞıLARıN ÖZLÜK HAKLARıNıN IYILEŞTIRILMESI MÜMKÜN OLAMADı   23:09   HÜSEYIN BAŞ`TAN AKP`YE KAYYUM TEPKISI: "DÜNYA KAMUOYUNDA TÜRKIYE`YE HUKUKSUZ BIR DEVLET GÖZÜYLE BAKıLıYOR"   22:12   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: YARGıNıN HAKKARI KARARı KIMSEYI RAHATSıZ ETMESIN   21:30   TÜRKAN ELÇI: TAHIR ELÇI CINAYETI BU ÜLKEDEKI FAILI MEÇHUL CINAYETLERIN VESIKASıDıR   19:53   CHP`NIN ENFLASYONUN NEDEN OLDUĞU SORUNLARıN ARAŞTıRıLMASı ÖNERISI TBMM`DE AKP VE MHP OYLARıYLA REDDEDILDI   19:48   ÖZGÜR ÖZEL, AYM BAŞKANı ÖZKAYA`Yı ZIYARET ETTI: “PARTI OLARAK AYM`NIN ÜZERINE TITIZLENIYORUZ. AYM`YI HIÇE SAYAN KIM OLURSA KARŞıSıNDA BIZLERI BULACAKTıR”  
 
     
   

KÜTAHYA ECZACI ODASI BAŞKANI CEYLAN: "FİRMALARDAN EDİNDİĞİMİZ BİLGİLERE GÖRE İLAÇ YOKLUĞU NİSAN AYINA KADAR SÜRECEK"


Piyasada özellikle çocuk ilaçlarını bulamadıklarını söyleyen Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, "20 yıllık mesleğimde böyle bir durumla karşı karşıya kalmadım. Sağlık Bakanlığı sıkıntı çekilen ilaçlarda üretim miktarının artırılacağını söyledi. Hala bekliyoruz, ilaçlar hala piyasaya çıkmadı. Firmalardan edindiğimiz bilgilere göre de nisan ayına kadar bu ilaç yokluğu, krizi devam edecek" dedi.

 

Tarih : 3 Şubat 2023 Cuma 15:25   Okunma : 312

Piyasada özellikle çocuk ilaçlarını bulamadıklarını söyleyen Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, "20 yıllık mesleğimde böyle bir durumla karşı karşıya kalmadım. Sağlık Bakanlığı sıkıntı çekilen ilaçlarda üretim miktarının artırılacağını söyledi. Hala bekliyoruz, ilaçlar hala piyasaya çıkmadı. Firmalardan edindiğimiz bilgilere göre de nisan ayına kadar bu ilaç yokluğu, krizi devam edecek" dedi.

Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, eczacıların ve hastaların gündeminden düşmeyen ilaç krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Eczacılar olarak üretilen ilaçların pek çocuğunun ihraç edildiğini öğrendiklerini aktaran Başkan Ceylan, iç piyasadaki arz karşılandıktan sonra ihracat yapılması gerektiğini kaydetti.

"PİYASADA HİÇ OLMAYAN İLAÇLAR VAR"

Uzun zamandır süren ilaç yokluğunun ilaç krizine dönüştüğünü aktaran Cahit Ceylan şunları söyledi:

"Son dönemde özellikle çocuk gruplarındaki pediatrik antibiyotikler, pediatrik vitaminler, gargaralar, öksürük şurupları, ateş düşürücü ilaçlar hala bulunamamakta ve çok kısıtlı sayıda eczanelerimize gönderilmekte fakat hasta sayımız fazla olduğu için hastalarımızın ilaçlarının birçoğunu karşılayamaz durumdayız. Nöbetçi eczane sayımızı artırdığımız halde, nöbetçi eczanelerimizde, mevsimsel bir hastalık sürecinden de geçmemizden dolayı hastalarımız ilaçlarına ulaşmakta çok zorlanmakta. Reçetede dört tane ilaç yazılıysa biz birkaç tanesini hastaya teslim edemiyoruz ve hastanın tedavisi tamamlanamıyor. Bu konunun temeline indiğimiz zaman yıllardır Euro kuru baz alınır ve bunun yüzde 60`ı oranında ilaçta Euro kuru belirlenir. Şu anda 10 buçuk civarında bir Euro kuru belirlenmiş durumda. Ama gerçek Euro kuru 20 civarında olduğu için birçok firma etken madde dahil ithal etmekte zorlanıyorlar. Diğer bir konu ise, ilaç için ambalaj malzemesi özellikle cam ambalaj malzemesi bulamadıkları için ilaçlar kısıtlı sayıda üretiliyor. Tamamen yok diyebileceğimiz ilaçlar da var. Özellikle kadın hormon ilaçları eczanelerimizin nerdeyse tamamında yok. Bazı kanser ilaçlarının bazıları eczanelerimize gelmiyor uzun zamandır. Mesela bugün bir hastamızın tansiyon ilacını karşılayamadık. Kütahya, Eskişehir, Bursa yakın iler dâhil ilacını bulamadık. Firmayla görüştüğümüzde ne zaman geleceği belli değil. Hastamızı doktoruna gönderip başka bir tansiyon ilacına geçmesini tavsiye edebiliyoruz. Bunlarla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekçi çözüm yollarında adımların atılmasını istiyor ve bekliyoruz.

"BİR KULAK TIKAMAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Bunun daha planlı bir şekilde yapılması, iç piyasadaki hastalarımızın arzını karşıladıktan sonra bu işe devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı sıkıntı çekilen ilaçlarda üretim miktarının artırılacağını söyledi. Keşke bu açıklama kriz derinleşmeden yapılsaydı. Kriz gözüktüğü zaman bu tedbirler alınmış olsaydı bu günlere gelinmezdi. Maalesef bir kulak tıkamayla karşı karşıyayız. Kriz var, kriz var, ilaç yoklarıyla eczaneler karşı karşıya denildiği halde krizin en son noktasında dibinde, derinleşmesini bekledikten sonra tedbirler alınıyor. Bu tedbirler alınsa da hemen cevap vermiyor. Normale dönmesi çok uzun zaman alıyor. Arz ve talep dengesi bozulduğunda bu tedbirlerin öncelikli alınması lazım ki krizin derinleşmemesi lazım. Hala bekliyoruz, ilaçlar hala piyasaya çıkmadı. Hala eczanelerimize bir iki tane geliyor ve sabah erkenden gelen iki üç hasta ilaçları alıp gidiyor. Firmalardan edindiğimiz bilgilere göre de nisan ayına kadar bu ilaç yokluğu, krizi devam edecek. Tabi buradaki en büyük sıkıntılarımızdan birisi de hastalarımızla eczacılarımız ilaç yokluğu meselesinde karşı karşıya kalıyor. Bazen artık hastalarımıza bu konuyu anlatmakta zorlanıyoruz. Ama bilsinler ki bulunamayan ilaçların sebebi eczacılar, eczaneler değil. Bizim tek görevimiz rafımızda bir tane bile olsa hastanın o ilacını tamamlayıp tedavisini devam ettirmek. Depolarda da yok şu anda.

"20 YILLIK MESLEK HAYATIMDA BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞMADIM”

Her kış belli salgın dönemlerinde bazı ilaçları bulmakta zorlandıklarını ifade eden Ceylan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu yaşadığımız çok farklı bir şey. Ben hayatımda, 20 yıllık mesleğimde böyle bir durumla karşı karşıya kalmadım. Ateşli çocuğuyla eczaneme gelmiş bir hastaya antibiyotiğin olmadığını söylediğim bir durumla karşı karşıya kalmadım. Ateş düşürücüleri, ağrı kesicileri hastalarımıza teslim edemediğimiz, kanser hastalarımıza ilaçlarını teslim edemediğimiz bir durumla karşı karşıya kalmadım. O sıkıntıyı hissederdik, bende bulamazsa yandaki eczanede bulurdu. Onda olmasa başka eczanede bulurdu. 10, 15 eczane gezmiş hastalarımız var. Yazık değil mi bu insanlara?"

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA