Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yenişehir Belediye Başkan aday adayı Halil Öztoprak, Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Kadına yönelik şiddet sorununun, ataerkil kapitalist toplumun, gericiliğin, kadını eve hapsetmek isteyen baskıcı rejimlerin yarattığı, büyüttüğü, sürekli hale getirdiği bir sorun olduğuna değinen Öztoprak, bu sorunun ortadan kaldırılması için öncelikle devletin ve toplumun ataerkil bakış açısından kurtulup eşitlikçi bakış açısına kavuşması gerektiğini söyledi.
Kadına şiddet vakasının olağan, sıradan görülemeyeceğini, şiddete herhangi bir gerekçe ya da hafifletici sebep bulunamayacağını ifade eden Halil Öztoprak, kadına yönelik şiddetle mücadele de yerel yönetimlere de sorumluluk düştüğüne işaret etti.
‘KADIN AÇ KALMAYACAĞINI, AÇIKTA KALMAYACAĞINI BİLMELİ’
Kadınların sadece fiziksel ve cinsel şiddete değil psikolojik ve ekonomik şiddete de uğradığını, ekonomik ve psikolojik şiddet karşısında kendini çaresiz hisseden şiddet mağduru kadınların, fiziksel şiddete katlanmak, şiddeti saklamak zorunda kaldığını ifade eden Halil Öztoprak, "Devlet, belediyeler ve toplum, şiddet gören kadının çaresiz olmadığını yaşamın her alanında göstermelidir. Fiziksel ve cinsel şiddet gören kadın, buna isyan ettiğinde, yargıya gittiğinde aç kalmayacağını, açıkta kalmayacağını, işsiz kalmayacağını bilmeli, bunun güvencesini hissetmelidir" dedi.
‘KADIN ÇALIŞMA YAŞAMINDAN KOPARALIP EVE KAPATILMAK İSTENİYOR’
Yoksulluğu ‘bir toplumun işlemediği bir suçtan dolayı cezalandırılması’ olarak yorumlayan Halil Öztoprak, “Toplumun tüm kesimleri AKP iktidarında giderek daha yoksul ve eğitimsiz hale getirildi ama en büyük ceza kadınlara verildi. Kadın hem yoksul bırakıldı, hem çalışma yaşamından koparılmak, eve kapatılmak istendi. Yerel yönetimlerin buna dur diyecek potansiyeli var. Biz bu potansiyeli değerlendireceğiz” diye konuştu.
KADINLAR OT DA YETİŞTİRECEK, GDO’SUZ BEBEK MAMASI DA YAPACAK
Yenişehir Belediye Başkanı seçilmesi durumunda, kadınların hem toplumsal, hem ekonomik olarak güçlenmesi, görünür olması için projeler geliştireceklerini ifade eden Öztoprak, "İlçemizde Tarım Meclisi, Eğitim Meclisi, Kadın Meclisi kurma hedefimiz var. Öncelikle Kadın Meclisi ve Kadın Meclisi bünyesinde Kadın Üretim Kooperatifi kuracağız. Bu kooperatif aracılığıyla ekonomik değeri olan 40'tan fazla otun üretimini yapacağız. Bu ürünleri kadın üretici pazarında satacağız. Gül yetiştiriciliği, sahlep yetiştiriciliği, bal ormanı, keçiboynuzu ormanı kurup kadınlar için çalışma alanları yaratacağız. Kadınları ürettiği otları belediyenin yurtlarının, misafirhanelerinin yemekhanelerinde değerlendireceğiz. Türkiye’de bir ilk olarak gıda mühendisi, kimya mühendisi, işletmecisi, muhasebecisi, güvenliği, çalışanı, şoförü tamamen kadınlardan oluşan bir belediye girişimi ile ilk defa yüzde 100 yerli malı, GDO içermeyen çocuk maması üreten bir girişim kuracağız. Çocuklara, bebeklere yönelik olan bu girişim çocuk maması, takviye gıda üretecek. Bu projede en az bin kişi istihdam edilecek" dedi.
‘HER MAHALLEYE KREŞ AÇACAĞIZ, KADINLAR ÇALIŞMA YAŞAMINA KATILABİLECEK’
Her mahallede açacakları kreşlerde, o mahalledeki kadınları istihdam edeceklerini söyleyen Halil Öztoprak, "Çocuklar sevgi ile ayrımcılıktan ve siyasete bulaştırılmadan sevgi ile büyüyecek. Yenişehir ilçesinde yaşayan kadınlar, çocuklarını güvenli bir kreşe bırakıp çalışma hayatına katılabilecek. Kadınların öncelikle para kazanmasını, kendine güven duymasını sağlayacağız. Yenişehir kadının mutlu olduğu kent ve kadının üretici olduğu kent olacak. Kadınların örgütlenmesi, başta sığınmaevleri, danışma evleri gibi kurumların kurulması, geliştirilmesi sürecinde kadın derneklerinin görüşüne göre hareket edeceğiz. Kadın örgütleriyle birlikte karar alacağız. Evet bunları ve daha fazlasını yapabiliriz, birlikte yapabiliriz, istersek yapabiliriz. İhtiyacımız olan tek şey istemek ve harekete geçmek" ifadelerini kullandı.