CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, “Hatay il sınırları içinde hala 80 bine yakın çadır ihtiyacı var. Mevcut çadırlarda da altyapıydı, tuvaletti, banyoydu, elektrikti, ısıtmaydı sorunlar hala ön planda. 19`uncu günde hala barınma sorunu çözülmüş değil. Gıda stokları azaldıkça çadır kentlerdeki öğün sayısı da bir hayli azalacak bu önemli bir sorun. İskenderun Devlet Hastanesi`nde kurulan sahra hastanesi çok fonksiyonel değil, ameliyathanesi, doğumhanesi yok, kan, idrar tahlili bakılamıyor. Personelin elini yıkayabileceği su bile temin edilememişken sahra hastanesi hizmet görmeye çalışıyor” açıklamasını yaptı.
CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, 6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat Hatay depremlerinden etkilenen Hatay`da afetin ilk gününden itibaren devam eden altyapı ve koordinasyon sorunları ile bölgedeki hastanelerin sorunlarına ilişkin açıklama yaptı. Kasap, şunları dile getirdi:
“HATAY İL SINIRLARI İÇİNDE HALA 80 BİNE YAKIN ÇADIR İHTİYACI VAR, MEVCUT ÇADIRLARDA ISINMA, ELEKTRİK SORUNU ÖN PLANDA”
“Maalesef 19`uncu günde bu aksaklıkları anlatmak olmamalıydı gündemimiz ama şöyle söyleyeyim; acil olarak Hatay il sınırları içinde hala 80 bine yakın çadır ihtiyacı var. Mevcut çadırlarda da altyapıydı, tuvaletti, banyoydu, elektrikti, ısıtmaydı sorunlar hala ön planda. 19`uncu günde hala barınma sorunu çözülmüş değil, beslenme, içme suyu sorunu başlangıçta hayırseverlerin yardımı ile kısmen çözülmüştü. Tırlar dolusu su ve kuru gıda geliyordu ama şu anda o yardımlar kısmen azaldı. Burada ziyaret ettiğimiz çadır kentlerin bazılarında artık iki öğün yemek sunulabiliyor. Bazı çadır kentlerde içme suyu temininde güçlükler çıkıyor. Yardımlar azaldıkça bu sıkıntı daha da artacak. Gıda stokları azaldıkça çadır kentlerdeki öğün sayısı da bir hayli azalacak bu önemli bir sorun.
“İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ`NDE KURULAN SAHRA HASTANESİ ÇOK FONKSİYONEL DEĞİL, AMELİYATHANESİ, DOĞUMHANESİ YOK, KAN, İDRAR TAHLİLİ BAKILAMIYOR”
Sağlıkla ilgili olarak şu anda Hatay il sınırı içinde gerek Antakya`da gerekse İskenderun`da kamuya ait tüm hastaneler ya yıkıldı ya ağır, orta dereceli hasarlı oldukları için şu anda hastaneler bina olarak hizmet veremiyorlar. Onun yerine sahra hastaneleri ile çözüm sağlanmaya çalışılıyor. Kamuya ait İskenderun Devlet Hastanesi`nde kurulan sahra hastanesi çok fonksiyonel değil, ameliyathanesi, doğumhanesi yok, kan, idrar tahlili bakılamıyor. Personelin elini yıkayabileceği su bile temin edilememişken sahra hastanesi hizmet görmeye çalışıyor. Siz 112`yi çağırdığınızda sağlık kuruluşuna yani sahra hastanesine götürüyor ama geri dönüşte sıkıntı çekiyorsunuz. Buradaki insanların çoğunun arabası yok, arabası olsa bile benzin alacak durumları yok çünkü paraları yok, benzi temininde de sıkıntı var. Burada bir koordinasyonsuzluk söz konusu. Antakya merkezde hastane olmadığı için tıp fakültesi bahçesine bir sahra hastanesi kuruldu ayrıca yabancıların kurduğu bir sahra hastanesi var. Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin kurmuş olduğu bir sağlık kuruluşu var. Orada şu anda ameliyat ve doğum hizmetleri başlamak üzere.”