20 Nisan 2025 Pazar

13:23   BÜLENT ARıNÇ`TAN EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTUKLANMASıNA ELEŞTIRI: "SIYASI TUTUKLULUK HIÇ OLMAMALı"   12:48   İNGILTERE`NIN ESKI AVRUPA BAKANı MACSHANE`DEN IKTIDARDAKI İŞÇI PARTISI`NE "İMAMOĞLU SESSIZLIĞI" ELEŞTIRISI   12:45   MHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı FETI YıLDıZ`DAN YENI ANAYASA ÇAĞRıSı: “DAHA FAZLA ERTELENEMEZ”   12:25   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER: "MEZITLI`DE BIRLIK, BERABERLIK, DAYANıŞMA VAR"   12:21   TRT, SOSYAL MEDYA PAYLAŞıMıNı GEREKÇE GÖSTEREREK BIR UZMANıN IŞINE SON VERDI   11:41   CHP MALATYA`DA ÇIFTÇILERLE BULUŞTU… ÇIFTÇILER DEVLETTEN ACIL DESTEK BEKLIYOR   11:24   MERSIN`DE MERCEK KURSIYERLERI, 23 NISAN DOLAYıSıYLA ÇOCUKLARA KıYAFET DIKTI   11:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, CNR LOJISTIK VE TAŞıMACıLıK FUARı`Nı ZIYARET ETTI   11:17   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANLARı HATIMOĞULLARı VE BAKıRHAN`DAN PASKALYA BAYRAMı MESAJı   11:13   TBMM`NIN AÇıLıŞıNıN 105`INCI YıL DÖNÜMÜ DOLAYıSıYLA KUTLAMALAR YAPıLACAK   11:11   VAHAP SEÇER: BIZ HALKTAN VE HUKUKTAN YANAYıZ   11:10   DEM PARTI: YENIDEN DOĞUŞUN VE UMUDUN SEMBOLÜ OLAN PASKALYA BAYRAMı KUTLU OLSUN   11:08   ABD YÜKSEK MAHKEMESI GÖZALTıNDAKI VENEZUELALıLARıN SıNıR DıŞı EDILMESINI DURDURDU   11:01   HALIKARNAS BALıKÇıSı`NıN 135`INCI YAŞı "MERHABA GÜNÜ"NDE KUTLANDı   10:18   GÜRER`DEN NIĞDE`DEKI ZIRAI DONA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "YıLLıK 614 BIN TON ELMA ÜRETILEN NIĞDE`DE, BU YıL 500 BIN TONA YAKıN KAYıP YAŞANACAK"   09:50   CHP BAŞAKŞEHIR İLÇE BAŞKANı BEYZADE KAYABAŞı`NDAN "KANAL İSTANBUL" AÇıKLAMASı: “EKREM BAŞKAN`ı SILIVRI ZINDANLARıNA ATANLAR PROJEYI ALELACELE HAYATA GEÇIRME SÜRECINI BAŞLATTıLAR”   01:44   ÖZGÜR ÖZEL, SOSYAL MEDYA HESAPLARıNDAKI KAPAK FOTOĞRAFıNı TRAKTÖR KONVOYUYLA YOZGAT MITINGINE GELDIĞI BIR KARE ILE DEĞIŞTIRDI   01:09   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TUNCER BAKıRHAN: HASTA MAHPUSLARA YAKLAŞıM, KÜRT SORUNUNA, DEMOKRASIYE VE HUKUKA YAKLAŞıMıN AYNASıDıR   23:13   ÖZGÜR ÇELIK`TEN VALI GÜL`E: FILISTIN DAVASıNDAN RANT DEVŞIREN BIRILERINI ARıYORSANıZ ABD VE TRUMP`ıN TEHCIR PLANLARı KARŞıSıNDA SUS PUS OLANLARA BAKıN     21:32   GÖZTEPE, BEŞIKTAŞ ILE 1-1 BERABERE KALDı  
 
     
   

MERSİN`DE EV KİRALAMAK İSTEYEN MALATYALI DEPREMZEDE: `BİR YILLIK KİRAYI PEŞİN VERECEKSİN` DİYORLAR. BİRİLERİNİN CANI GİDECEK, BİRİLERİNİN CEBİ DOLACAK; OLACAK ŞEY Mİ? BU DEVLET NEREDE


Malatya`nın Doğanşehir ilçesinde çiftçilik yapan Hüseyin Polat, depremin dördüncü gününde ailesiyle birlikte Mersin`e giderek ev kiralamak istediğini belirterek, “Bir yıllık kirayı peşin istediler. ‘Tutuyorsan peşin para vereceksin` diyorlar. Bana, 150 bin liradan 200 bin liraya kadar teklif geldi. Vazgeçmek zorunda kaldım. Ben, aynı zamanda kayısı üreticisi bir çiftçisiyim. Emekliyim. Şu anda 6 bin lira maaş ile Mersin`de nasıl geçinebilirim? Birilerinin canı gidecek, birilerinin de cebi dolacak; olacak şey mi? Bu yetkililer nerede? Bu devlet nerede ya” dedi.

 

Tarih : 28 Şubat 2023 Salı 16:50   Okunma : 430

Haber: EMRE SERCAN İKE - Kamera: EYLEM LADİN DEĞER

Malatya`nın Doğanşehir ilçesinde çiftçilik yapan Hüseyin Polat, depremin dördüncü gününde ailesiyle birlikte Mersin`e giderek ev kiralamak istediğini belirterek, “Bir yıllık kirayı peşin istediler. ‘Tutuyorsan peşin para vereceksin` diyorlar. Bana, 150 bin liradan 200 bin liraya kadar teklif geldi. Vazgeçmek zorunda kaldım. Ben, aynı zamanda kayısı üreticisi bir çiftçisiyim. Emekliyim. Şu anda 6 bin lira maaş ile Mersin`de nasıl geçinebilirim? Birilerinin canı gidecek, birilerinin de cebi dolacak; olacak şey mi? Bu yetkililer nerede? Bu devlet nerede ya” dedi.

Kahramanmaraş`ta 6 Şubat`ta meydana gelen iki büyük deprem, 10 ilde büyük yıkıma ve çok sayıda can kaybına yol açtı. Depremden etkilenen Malatya`nın Doğanşehir ilçesinde yaşayan Hüseyin Polat, deprem sonrasında yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı`na şöyle anlattı:

"Malatyalıyım, Doğanşehir ilçesinde, Polatdere Mahallesi`nde yaşıyorum. 6 Şubat`ta meydana gelen depremde depremzede olduk. Fakat deprem o kadar zarar vermedi yaşadığımız bölgede, onun için dışarıya çıktık. Yaşadığım mahallede bir can kaybımız olmadı. Olan iki tane can kaybımız var aynı mahallede, aynı köyde. Onlar da sobanın gazdan zehirlenerek öldüler.

"BİRİLERİNİN CANI GİDECEK, BİRİLERİNİN DE CEBİ DOLACAK; OLACAK ŞEY Mİ"

Aile olarak biz 7 kişiyiz. Dört gün kaldık depremzede olarak mahallemizde. Yollar kapandı, sular kesildi, elektrikler kesildi, telefon şebekeleri çekmiyordu. Yani tamamen baş başa kalmıştık. Ulaşım yoktu, yardım yoktu. Zaten yardım da o günkü şartlarda yetiştirilemezdi, yol da yoktu ve vatandaş kendi imkanlarıyla o yolu açtı. Daha sonra biz, Mersin`e doğru gittik. Bir tanıdık arkadaşın evinde kaldık.

Mersin`e giderken bir arayış içerisinde olduk. Yani buradan kiralık bir ev bulup 2023`ün sonuna kadar kalmak niyetindeydik. İki öğrenci torunum var, onların öğrenimi için Mersin`de kiralık ev aramaya başladık. Maalesef bu Mersin`de ortalama 3 bin, 3 bin 500, 4 bin, 5 bin lira olan kiralar bir anda fırladı. Aylık 10 bin lira, 15 bin lira, 20 bin lira, 30 bin lira ve bu kiralar da bir yıllık olarak peşin isteniyor. Yani aylık kira verilmiyor. Vatandaş 10 bin lira verse dahi yine de kabul edilmiyordu. Onun için bu kira konusunda hangi Bakanlık; Çevre, Şehircilik Bakanı mı, başkası mı bilemiyorum ama bunların gündeme gelmesi gerekir. Devletin buna müdahale etmesi gerekir. İki tane eve gittim, dedim ki ‘Kiralık ev var mı burada`. ‘Var, 5 artı 1` dedi. ‘Peki fiyat ne` dedim. Dedi ki ‘Yıllık 500 bin lira, peşin para`. Hayret bir şey, olacak bir şey mi ya? Bir de bu, depremzede 10 ilden gelen insanlardır ya. Birilerinin canı gidecek, birilerinin de cebi dolacak; olacak şey mi? Bu yetkililer nerede? Bu devlet nerede ya?

"EMEKLİYİM. 6 BİN LİRA İLE MERSİNDE NASIL GEÇİNEBİLİRİM"

Peşin ve yıllık. Yani ‘12 ay tutuyorsan peşin para vereceksin` diyorlar. Bana yıllık 150 bin liradan 200 bin liraya kadar teklif geldi. 200 bin liraya kadar peşin para. Vazgeçmek zorunda kaldım. Bunun geleceği belli değil, garantisi belli değil. Ben, aynı zamanda kayısı üreticisi bir çiftçiyim. Emekliyim. Şu anda 6 bin lira maaş ile Mersin`de nasıl geçinebilirim?

"KENDİ İMKANLARIMLA ŞU ANDA İKİ AİLE OLARAK OTEL PARASI ÖDÜYORUZ"

Mersin`de bir hafta, 10 gün kaldıktan sonra memlekete gittim. Mersin`de deprem olunca orada çocuklarım, torunlarım, o deprem sebebiyle Konya tarafına çıktılar. Konya`dan da Ankara`ya geldik. Kendi imkanlarımla şu anda otelde kalıyorum. İki aile olarak otel parasını ödüyoruz. Fakat dönmek istiyorum, kendi memleketime dönmek istiyorum çünkü benim burada kalacağım bir durumum yok. Onun için kendi memleketime dönmek istiyorum.

"DOĞANŞEHİR BÖLGESİNDE HALEN ÇADIR YOK"

Devletten de halen deprem bölgesinde insanlar bir şey istemiyor. İstedikleri bir çadır. Halen şu anda, telefonlaşıyoruz, Doğanşehir bölgesinde, Malatya bölgesinde halen çadır yok. Tamam var, verilmiş; piknik çadırıyla olur mu? Aile bir arada kalır mı bugünkü soğuk şartlar altında?"

"MALATYA`NIN YÜZDE 90`I TARIM, TARIMIN YÜZDE 90`I KAYISI. DEVLETTEN, HİÇ KİMSEDEN SES YOK"

Kayısı üreticisi olan Hüseyin Polat, bu yılın mahsulü olan kayısıların halen depolarda durduğunu belirterek devletten yardım istedi. Polat, şunları söyledi:

"Tarım Bakanlığı`ndan hiçbir cümle söylenmedi. Hatta 2022 sezonunda kuru kayısısı halen ambarımda duruyordu. Gittim, onu çıkardım, başka yere taşıdım. Malatya`nın yüzde 90`ı tarım, tarımın yüzde 90`ı kayısı. Kayısı deyince, bu da dövizle olan bir şeydir. Hiç kimseden, Tarım Bakanlığı`ndan, devletten hiç kimseden ses yok. Şu anda sezon yeni başladı. Şu anda, mart ayında ilaçlamak zorundayız. Devam etmek zorundaydık. Yani yarın öbür gün 50 kilogramlık bir torbayı 3 bin liraya mı, bugünkü şartlarda 4 bin liraya mı alırız, onu da bilemiyorum. Bunun ilacı, bunun gübresi, bunun girdisi, bunun mazotu, bunun ebadı bunlar hep maliyet. Yani ben, çiftçi için, Malatyalılar adına söylüyorum, bugünden itibaren artık para harcamaları lazım."

“HAYATA DEVAM ETMEMİZ LAZIM”

Depremzede Polat, çadır bulması halinde memleketi Malatya`ya dönerek çiftçiliğe devam istediğini de dile getirdi. Polat, “Dışarıda çadırda kalabileceğim bir durum olursa -yani Doğanşehir iklimi için söylüyorum- bahçeye gidip, çadırı orada kurup orada kalmak istiyorum. Başka bir alternatifim yok. Yani başka bir yere gitme durumum yok. Çünkü ben, yıllarca verdiğim o emeği bir anda yerinde bırakamam. Bırakamam, gitmek zorundayız. Benim gibi binlerce Malatyalı, Maraşlı, 10 ilden insanlar, hepsi parçalanıp sağa sola savrulmuş. Genellikle sağa sola savrulanların yüzde 50`si tarımla uğraşan insanlardır. Onun için bir an önce devletin buna el atması lazım. Yardımcı olması lazım. Biz, şu anda devletten acil bir ev istemiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Ama acil şeylerimiz vardır. Yapmak zorunda olduğumuz şeyler vardır. Muhakkak bunu yapmamız lazım. Hayata devam etmek lazım. Onun için devletten yardım bekliyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA