OSMAN BEKKAR
Manisa`nın Ahmetli ilçesinde kasaplık yapan Ahmet Özdemir, “Vatandaş 20 liralık kıyma istiyor. 100 gram bile etmiyor. 98 yılından beri bu işi yapıyorum, çıraklığım daha da eski, böyle yıl görmedim. Eleman çalıştırmıyorum, dolapları çalıştırmıyorum, yine de zarar ediyorum” dedi. Muammer Candan ise “Kendi dükkanımda işçiyim şimdi. Burası benimdi, devrettim. Benim için yevmiye daha iyi, hiç olmazsa aldığımı biliyorum” diye konuştu.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa`nın Ahmetli ilçesinde kasapları ziyaret etti. Kasapların sorunlarını dinleyen Başevirgen, ete gelen fahiş zamlar nedeniyle hem kasapların hem de vatandaşların mağdur olduğunu belirterek şunları söyledi.
“Bizler, süt hayvanları kesilirken çok dile getirdik, ‘Bu et fiyatları giderek artacak ve 250 liraya çıkacak` dedik. Şu anda büyükşehirlerde Et ve Süt Kurumlarının önü kuyruk. Kasapların 220 liraya sattığın kıymayı 190 liraya alabilmek için insanlar kuyrukta yani. Tüm kasaplar aynı durumda, ‘Bir ayda 3-4 dana keserken şimdi bire düşürdük` diyorlar. Besiciler de bir yerde haklı. Bunların hepsi zincirleme. Çünkü yemin fiyatı hiç durmuyor ki. Hayvan yetiştiricisini gezdiğimiz zaman, haftalık değişen, yemin kilo fiyatından bahsediyor. ‘Biz ne yapalım vekilim` diyorlar. ‘İktidar destek olsa, biz yemi ucuz alsak biz de düşük kâr yapacağız` diyorlar. Kasapların hepsi vatandaşın alım gücünün düştüğünü söylüyor.”
“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DURDU”
Kasap Mehmet Ali Adıgüzel, kesim fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Kesim 170 lira. Bir ay önce 120 lira idi. Yem fiyatları yüksek, sebep bu. Vatandaşın alım gücü biraz durdu. Bundan bir ay önce işler yoktu. Ben kendim üreticiyim, ama kasap olarak 7 yıldır bu işi yapıyorum. Haftada iki dana kesiyorsak şimdi bir dana kesiyoruz" dedi.
Bir başka kasap ise "Vatandaş 30-40 liralık kıyma almaya geliyor. Bir pişirimlik. Kilo işi bitti" diye konuştu.
“KENDİ DÜKKANIMDA YEVMİYELİ İŞÇİ OLDUM”
Devrettiği kasap dükkanında yevmiyeli işçi olarak çalıştığını belirten kasap Muammer Candan da şöyle konuştu:
“Kuşbaşı et, kıyma 220 lira ama zam yapacağız. Antrikot 250, bonfile 350 lira. Vatandaş et alamıyor. Her gün 20-30 kilo kıyma satardık, şimdi 2 kilo kıyma satılmıyor. Lokantalar almasa işimiz çok kötü. Pişirme de yapıyoruz, yoksa batardık. 6 tane pişmemiş köfte bile 27 lira tutuyor. Nasıl alsın vatandaş? 4 kişilik bir aile gelip birer porsiyon köfte yese, pişirme parasıyla birlikte 160 lira tutacak. Böyle bir dönemi hiçbirimiz görmedik. Şu an elimizdekilerle götürüyoruz. Elimizdekiler bitince biz de kapatıp gideceğiz. Kapatan da çok. İnternette ikinci el kasap eşyaları dolu. Hep kapatmışlar. Dükkanı satsak da alan yok, kim alsın kasap dükkanını? Kendi dükkanımda işçiyim şimdi. Burası benimdi, devrettim. Benim için yevmiye daha iyi, hiç olmazsa aldığımı biliyorum."
“ELEMAN ÇALIŞTIRMIYORUM, DOLAPLARI ÇALIŞTIRMIYORUM, YİNE DE ZARAR EDİYORUM”
Ahmetli`de 25 yıldır kasaplık yapan Ahmet Özdemir, etin kilosunun 220 liraya çıktığını söyleyerek, "Bu fiyatlara eti ben almakta zorlanıyorum, vatandaş nasıl alsın? Kullandığımız bıçaklara bile zam geldi. Bundan bir ay önce bıçak parası 90 lira iken şimdi 170 lira oldu. Bıçağa gelen zammı et fiyatına yansıtamıyoruz. Ayda 10 tane dana keseceğime, ‘yok` dememek için bir tane kesiyorum. Kesip dükkanda sergilemek mesele değil, ama satılmıyor. Neden bir de zararla uğraşayım? Az satılsın, az zarar edeyim. 20 liralık kıyma istiyor. 100 gram bile etmiyor. 98 yılından beri bu işi yapıyorum, çıraklığım daha da eski, böyle yıl görmedim. Tabandan geldiğim için biliyorum. Eleman çalıştırmıyorum, dolapları çalıştırmıyorum, yine de zarar ediyorum. Eşimin emekli olmasını bekliyorum. Emekli olsun kapatıp gideceğim" diye konuştu.