Daha ilk günden yerli ve yabancı yüzlerce turistin ziyaret ettiği stantta, Mersin’in tarihi, kültürel, turistik ve gastronomik değerleri tanıtıldı. Stantta yerini alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’da standı ziyaret eden katılımcılara Mersin’i tanıtarak hayata geçirdikleri hizmetlerden bahsetti.
Başkan Kocamaz, “Kültürel değerlerimizi en iyi şekilde tanıtıyoruz”
Büyükşehir Belediyesi olarak EMİTT Fuarına 5 yıldır katıldıklarını ve Mersin’in tanıtımı açısından oldukça yol kat ettiklerini belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bildiğiniz gibi Mersin çok önemli bir turizm merkezi. Belki bugüne kadar kentimiz yeterince tanıtılamadığı için turizmde yeterli payı alamıyor. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana Tarsus’ta başlattığımız fuarlara katılıp bölgeyi tanıtma çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi ile daha geniş bir ölçekte yapıyoruz. Israrla da bu işe devam etmemiz lazım. Çünkü Mersin bölgenin en eski yerleşim alanı. Tarihin derinliklerinden günümüze gelinceye kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kültürel değeri bünyesinde barındırıyor. Bunların en iyi şekilde tanıtılması lazım. Bir yerel yönetimin görevi sadece mahalli müşterek ihtiyaçlarını gidermek ve yol yapmaktan ibaret olmamalı. O kenti tanıtma konusunda da üzerine düşeni yapmalı. Ayrıca o kent bir barış, huzur ve kardeşlik kentiyse özellikle Mersin gibi çok yoğun göç almasına rağmen bu özelliklerini koruyorsa işsizliği çözmek için yoğun çabalar göstermek gerekir. Turizm emek ağırlıklı bir sektör. Dolayısıyla bu sektörde turist sayısına göre insan çalıştırtılıyor. Dolayısıyla işsizliğe çare olacak turizm sektörüne hep birlikte eğilmek mecburiyetindeyiz” dedi.
“Katıldığımız fuarlarda Mersin’in güzelliklerini fark ettirdik”
Mersin’in ilçelerine de yöresel güzelliklerini ve özelliklerini tanıtmaları için yer ayırdıklarını ve destek verdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz,“Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’in tanıtıma her yıl ciddi manada bütçe ayırıyoruz ve katkı sunuyoruz. Bu konuda sivil toplum örgütleri bizimle beraber hareket ediyor. Özellikle turizmciler bu konuda üstlerine düşeni yapmaya çalışıyor. Biz de onlara destek vermeye devam edeceğiz. Bugün burada merakla gelip bizim standımızı ziyaret edenler oldu. Demek ki biz kendimizi insanlara anlatmaya başlamışız. Bu tür çalışmaların devamı konusunda da herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Sadece Büyükşehir Belediyesi marifeti ile değil her ilçenin kendilerine özgü yöresel güzelliklerini tanıtması gerekiyor. Zaten standımızda tüm ilçelerimiz için yer ayırıyoruz. İnşallah bu tür faaliyetlerimiz bundan sonra da devam edecek” şeklinde konuştu.
Mersin’de turizm bölgesi ilan edilen 8 yerin olduğunu ancak yatırım yapılmadığı için tanıtım noktasında eksik kaldığını ifade eden Başkan Kocamaz, “Bizim sıkıntımız turizm bölgesi ilan edilen bölgelerine yatırımın başlamamış olması. Ben 1994 yılında Tarsus’ta göreve ilk geldiğimde MESİAD’la birlikte Tarsus sahillerinin turizm bölgesi olması için mücadele ettim. Ayrıca Karboğazı kayak merkezi olsun diye çalışmalar başlattık. Geçmişte bu tür yerlerin hiç kimse farkında değildi. Biz bu yerleri fark ettirdik. Ancak yatırım konusunda tek yetkili biz olmadığımız için, bu yerlerin sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu için oradan çıkacak kararları bekliyoruz. Planları, projeleri hazır. İnşallah bir an evvel bu bölgelerin planları onaylanır ve yatırımcılara teslim edilir. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak bu bölgelerde üzerimize düşen her türlü gayreti göstermeye hazırız. Bu işlerin gecikmemesi gerektiğini vurgulamak istiyorum ve Kültür Bakanlığı yetkililerini göreve davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Mersin standı ilk günden katılımcıların uğrak noktası oldu
Büyükşehir Belediyesi’nin standı daha önce Mersin’e gelen, yeniden gelmek isteyen ve daha önce Mersin’i görme fırsatı yakalayamayan insanların gözde standı oldu. Standa uğrayarak hem Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri hakkında bilgi alan hem de Mersin’in değerlerini tanıma fırsatı bulanlar stanttan Mersin’e hayran olarak ayrıldı.
Yüz binlerce yerli ve yabancı turistin katılım gösterdiği fuarda Mersin’in yöresel lezzetlerinden cezerye, şalgam, Anamur muzu, Silifke yoğurdu, Bozyazı kavutu ve ala kilimi ve Çamlıyayla iğne oyasının tanıtımı yapıldı.
Ayrıca stantta Mersin örenyerlerine ait magnet, kartpostal ve figürlü anahtarlık, Kültür yayınları kitapları, Mersin’in tüm ilçelerini anlatan kent rehberi, Mersin turizm haritası da standı ziyaret eden katılımcılara hediye edildi.
Mersin’e özgü kültürel ögelerin tanıtıldığı Mersin standında, dünya çapında 7 ödül alan ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Sanal Gerçeklik Projesi VR Mersin ile Mersin’in kültürel ve doğal zenginlikleri EMİTT’e taşındı. Mersin’e daha önce yolu düşmeyen katılımcılar VR Mersin Projesi ile Mersin’in güzelliklerini ve özelliklerini görme imkânı buldu. Vr Mersin projesi ile Mersin’de istedikleri yeri sanal ortamda görebilen katılımcılar şaşkınlıklarını gizleyemezken, projeyi hayranlıkla incelediler.