29 Eylül 2024 Pazar

21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NDEN MUZ ÜRETİCİSİNE DESTEK 


Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından muz seracılığının yoğun olarak yapıldığı Anamur ve Bozyazı`daki üreticiye muz dal parçalama makinesi dağıtıldı. 

 

Tarih : 11 Haziran 2023 Pazar 12:15   Okunma : 432

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından muz seracılığının yoğun olarak yapıldığı Anamur ve Bozyazı`daki üreticiye muz dal parçalama makinesi dağıtıldı. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, artan girdi maliyetlerinin yükünü azaltabilmek ve tarımın daha kaliteli yapılabilmesine destek olmak amacıyla üreticiye destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından üreticilere dağıtılan muz dal parçalama makineleri, üreticinin işini kolaylaştırıken; toprağı organik madde bakımından da zenginleştirerek çevreye fayda sağlıyor.  

Bozyazı`daki tüm muz üreticilerinin, Büyükşehir tarafından verilen muz kütüklerini öğütme makinesinden yararlanabileceğini belirten Dokuma ve Kültür Ürünleri Geliştirme Derneği Başkanı Begüm Balcı, şunları söyledi:

“Makineyi daha verimli kullanmak adına çalışmalar devam ediyor. Kompost gübre olarak çok iyi kullanılabileceğini anladık. Organik tarım yapan arkadaşlarımız var. Bu kompost gübreyi naylonun arasına koyup mayalandırarak bahçelerinde kullandılar. Ayrıca yakıt olarak preslenip kütük haline getirilmesi denendi. Bunların hepsi Bozyazı ve Anamur ekonomisine yüksek katma değer sağlar. Çünkü çok fazla gübre parası ödüyorlar. O zaman yerel kaynaktan bunu sağlamış olacaklar. Elde edilen ürün yakıt olarak kullanıldığında da çok büyük destek sağlayacak.”

Gübre fiyatlarının dövize bağlı olarak sürekli yükseldiğine dikkat çeken Balcı, dağıtımı yapılan makinelerin sürdürülebilir tarım için çok değerli olduğunu kaydetti. Üretilen ürünün meyvesinden, lifinden faydalanılarak sıfır atık elde edileceğine dikkat çeken Balcı, şöyle devam etti:

“Bu durumda hem bitki besleniyor, hem de doğa kendi kendine bir dönüşüm içerisinde oluyor. Yani hem organik tarım açısından, hem de normal tarım açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz. Derneğimize verdiği bu destekler için başta Vahap Seçer Bey olmak üzere, tüm Tarım Dairesi`ne çok teşekkür ederiz.”

Destekten faydalanan Bozyazı ilçesinden muz üreticisi Ali Öksüz, “Bu makineleri, malzemeleri öğüterek tekrar gübreye dönüştürmek amaçlı çalıştırıyoruz. Seranın büyüklüğüne göre tonlarca malzeme çıkar. Mesela 1 dönümden 5-6 ton malzeme çıkar. Önceden bu atıklar arazinin içinde çürüyüp gidiyordu. Ama bundan sonra değerlendirilecek. Seranın içindekiler kendi kendine 3-5 ayda eriyip bitiyor ve gübre haline dönüşüyor” dedi.

Muz dal parçalama makinelerini yeni tanımaya başladıklarını aktaran Öksüz, “Şu anda deneme aşamasındayız. İnşallah iyi bir şey olur. Kısa sürede gübreye dönüşür. Bir de dökülen, dışarıya atılan malzemeleri değerlendirmek çok önemli. Organik gübre elde ediyoruz” diye konuştu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA