12 Mayıs 2024 Pazar

16:22   BAŞKAN ÖZER, ESENYURTLU ANNELERLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   CHP ÇORUM MİLLETVEKİLİ TAHTASIZ, ALPAGUT`TA EYLEM YAPAN İŞÇİLERE DESTEK VERDİ: "EMEKTEN ALINTERİNDEN YANAYIZ"   15:54   ANNELER GÜNÜN`NDE İZMİR`DE VATANDAŞLAR ZÜBEYDE ANA`YA KOŞTU   15:47   ZÜBEYDE HANIM, ANNELER GÜNÜ`NDE İZMİR`DE ANIT KABRİ BAŞINDA ANILDI   15:06   SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA`NIN AÇIKLADIĞI "ONAYLI RANDEVU DÖNEMİ" YARIN BAŞLIYOR   14:49   KEMAL KILIÇDAROĞLU`NDAN ANNELER GÜNÜ MESAJI: "EVLADINI TOPRAĞA VERMİŞ BÜTÜN ANNELERİMİZİN ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLUYORUM"   14:45   TOKİ MAĞDURLARINDAN İSTANBUL`DA EYLEM: “5 YIL GEÇTİ, İNŞAATLAR HÂLÂ YAVAŞ İLERLİYOR”   14:35   YARGITAY`DA YARIN ÇİFTE SEÇİM YAPILACAK   14:07   METEOROLOJİ`DEN 10 İLDE GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI   14:05   BAKAN ERSOY`DAN İTİRAF... ERDOĞAN AİLESİNE YAKIN İSMİN İŞLETTİĞİ İSTANBUL PARK HÂLÂ TAHLİYE EDİLEMEDİ   13:31   ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ`DAN `ENGELLİLER HAFTASI` MESAJI: "KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDEKİ ENGELLİ KOTASI ARTIRILMALIDIR"   13:25   DİYABETLİ ÇOCUKLAR VAKFI`NDAN ÇAĞRI: "TİP 1 DİYABETLİ ÇOCUKLARIN HAYATINI DEĞİŞTİRECEK SENSÖRLER SUT KAPSAMINA ALINMALI. ÇOCUKLARIN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ BİR KONUDAN TASARRUF OLMAZ"   12:54   MSB`DEN `ANNELER GÜNÜ` MESAJI: "HER ŞEYİN EN GÜZELİNİ HAK EDİYORSUNUZ. İYİ Kİ VARSINIZ"   12:52   BAKAN ALİ YERLİKAYA`DAN ANNELER GÜNÜ MESAJI: "SİZLER BAŞIMIZIN TACISINIZ"   12:47   BAKAN GÖKTAŞ: "MAYIS AYINA İLİŞKİN TOPLAM 4,8 MİLYAR TL TUTARINDAKİ YAŞLI AYLIĞI VE ENGELLİ AYLIKLARINI HESAPLARA YATIRDIK"   12:44   ZEYNEL EMRE`DEN BAKAN TUNÇ`A: "2003-2023 YILLARI ARASINDA İNŞA EDİLEN YENİ ADLİYE BİNALARI VE CEZAEVLERİ İHALELERİNİ ALAN FİRMALAR İLE TOPLAM İHALE BEDELİ NEDİR?   12:44   CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL`DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI   12:42   CHP ALMANYA BİRLİKLERİ FEDERASYONU YENİ YÖNETİMİNİ BELİRLEYECEK   12:37   DEPREM UZMANI PROF. DR. ERCAN`DAN SEFERİHİSAR`DA 7.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI   12:17   METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYARDI: SAĞANAK VE GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞ BEKLENİYOR  
 
     
   

AKSARAYLI BESİCİ ERKEK: "VATANDAŞIMIZ GELİYOR KURBAN ALIYOR, ÖDEMEYE BÜTÇESİ YETMİYOR. `BİR AY SONRA ÖDEYEYİM` DİYOR BÖYLE VADELİ SATIŞLARIMIZ DA OLUYOR"


Kurban Bayramı yaklaşırken, Aksaraylı besici Ahmet Erkek kurban almak isteyen ancak parası yetmeyen vatandaşlara vadeli kurban satışı da yaptıklarını söyledi. Erkek, "Vatandaşımız geliyor kurban alıyor. Ödemeye bütçesi yeterli olmuyor ‘bir ay sonra ödeyeyim` diyor, ‘sonraki ay ödeyeyim` diyor. Bu şekilde verdiklerimiz de oluyor vadeli satışlarımız da oluyor idare ediyoruz" dedi. 

 

Tarih : 24 Haziran 2023 Cumartesi 11:16   Okunma : 359

KEMAL ONUR ATALAY

 

Kurban Bayramı yaklaşırken, Aksaraylı besici Ahmet Erkek kurban almak isteyen ancak parası yetmeyen vatandaşlara vadeli kurban satışı da yaptıklarını söyledi. Erkek, "Vatandaşımız geliyor kurban alıyor. Ödemeye bütçesi yeterli olmuyor ‘bir ay sonra ödeyeyim` diyor, ‘sonraki ay ödeyeyim` diyor. Bu şekilde verdiklerimiz de oluyor vadeli satışlarımız da oluyor idare ediyoruz" dedi. 

Kurbanlık hayvan fiyatları geçen yıla göre ciddi bir yükseliş yaşanırken, üreticiler ise bu artışa rağmen maliyetlerden dolayı kazanamadıklarından yakınıyor. Kurbanlık fiyatlarının 5-9 bin lira arasında olduğunu söyleyen besiciler, kurban satışlarında  düşüş olduğunu diye getirdi.

“VADELİ VERDİKLERİMİZ DE OLUYOR"

30 senedir küçükbaş hayvan damızlık ve kurbanlık ürettiklerini söyleyen besici Ahmet Erkek, şunları söyledi:

"Bu sene en düşük kurbanlık fiyatı 5 bin TL en yüksek 9 bin TL civarı küçükbaş. Bu sene satışlarımız biraz daha ağır gidiyor ama ne olur tabi ki daha bilmiyoruz kurbana daha yaklaşık bir hafta gibi bir zaman var ne olur bilmiyorum. Şu anki yem fiyatlarına bakarsak maliyete bakarsak tam kurtarmıyor, başa baş gidiyor. Çok az bir karımız oluyor. Küçükbaş hayvanların büyükbaş hayvanlara göre işlemleri daha kolay oluyor az yorucu oluyor, eti daha lezzetli oluyor. Hayvanların yaylım olması et lezzetinde daha bir artı yaratıyor. Onun için küçükbaş hayvan tercih etmelerini isterim. Hayvanda dikkat edilmesi gereken konu özür, sakat olmaması lazım en az 6-7 aylık olması gerekiyor. Tüylerinin biraz daha bakımlı ve kaliteli olması gerekiyor. Vatandaşımız geliyor kurban alıyor. Ödemeye bütçesi yeterli olmuyor ‘bir ay sonra ödeyeyim` diyor, ‘sonraki ay ödeyeyim` diyor bu şekilde verdiklerimiz de oluyor vadeli satışlarımız da oluyor idare ediyoruz. 

"AKSARAY KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMLİ BİR ÜRETİM MERKEZİ"

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise şunları söyledi:

"Bizim için Kurban Bayramı özellikle üreticilerimiz açısından en önemli dönem. Kurban satışlarımız her yıl olduğu gibi bu yıl da iyi düzeyde. Hem insanlarımızın alabileceği fiyat aralığı iyi 5-10 bin lira arası kurban fiyatları var. Kesmesi kolay, organik, eti iyi doğal, biz bütün hemşehrimizi küçükbaş kurban etmelerini tavsiye ediyoruz. Özellikle dişi hayvanların kesilmesini istemiyoruz. Damızlık sayımızın artması konusunda ama erkek kuzularımız, erkek kurbanlıklarımız mevcut sadece Aksaray`da değil İskenderun, Hatay, Adana, Antep, Ankara, İstanbul`a da yüz binlerce hayvanı buradan yurt içine gönderiyoruz. Aksaray küçükbaş hayvancılıkta önemli bir üretim merkezi, hayvan sayımız da yıllara göre düzenli şekilde artmakta. Üreticimiz de son iki üç yıldır bu işten para kazanmaya başladı. Bu seneki fiyatlarımız geçen seneki fiyatlarımıza göre daha iyi. Girdi fiyatlarımız son üç beş günde biraz arttı ama bundan önceki aylarda geçen yıla göre iyiydi, bu işten para kazanıyoruz bu sene.

"HAYVANIN EN AZ 40-45 KİLOGRAM OLMASI GEREKİYOR"

Küçükbaş hayvanlarda bir yaşında olma, koyunlarda özellikle 6 ayını doldurmuş annesi ağırlığında, yüksekliğine ve görünümüne gelen koyun kurban edilebiliyor. Her kuzu kurban olmuyor, 6 ayı doldurmuş olsa da olmuyor çünkü annesi büyüklüğüne ulaşması lazım. İlimizde Ak Karaman ırkı koyun var onların da annelerinin ağırlığı en az 45-50 kilogram. 6 aylığı doldurmuş bir erkek toklunun 45-50 kilogram canlı ağırlığa gelmesi lazım. Reklamlarda gördüğümüz bazı firmaların `16 kilogram koç işte şu para 17 kilogram koç bu para` vaatlerine kimse inanmasın çünkü 16-17 kilo olan bir hayvan canlı hali en fazla 30-32 kilogramdır. Bu hayvan da kurban edilmez. Dini ibadetimizi doğru düzgün islami şartlara uygun yapmak istiyorsak aldığımız, kestiğimiz hayvanın en az 40-45 kilogram olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Biz buna et yemek için yapmıyoruz bu bir dini ibadettir."

"ÜRETİCİ DESTEKLENİRSE ÇOK BÜYÜK POTANSİYEL VAR"

Aksaray`da 1 milyon 100 bin civarında küçükbaş hayvan olduğunu, 450 bin civarında kuzu yetiştirildiğini söyleyen Aktürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kuzuların önemli bir kısmını kurbanlık ve adaklık olarak değerlendiriyoruz. Bir kısmı kesimlere gidiyor. Aksaray küçükbaş hayvancılıkta ülke ekonomisine yıllık 12 bin ton küçükbaş etiyle, sütüyle, yoğurduyla, peyniriyle destek veriyor. Tabi bu ciddi anlamda küçükbaş hayvancılığın merkezi olma yolunda ilimiz ilerliyor. Hayvan sayımız artıyor, üreticilerimiz para kazandığı sürece. İstikrarlı bir tarım ve hayvan politikasıyla ülkemizde, Orta Asya`nın ve bölgenin et ve süt ihtiyacını karşılayacak potansiyel var. Desteklemelerimiz artarsa, üretici desteklenirse, bu potansiyeli biz kullanırız. Hem ülkemize hem dünyaya ihraç haline geliriz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA