28 Eylül 2024 Cumartesi

21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"  
 
     
   

ÇORUM`UN BOĞAZKAYA KÖYÜNDE AÇILACAK TAŞ OCAĞINA KÖYLÜLER KARŞI ÇIKTI: "TAŞ OCAĞI YAPILIRSA SU KAYNAKLARIMIZ TAMAMEN YOK OLACAK"


Çorum`un Mecitözü ilçesine bağlı Boğazkaya köyünde açılması planlanan taş ocağı ve hazır beton santrali mahkemeye taşındı. Köy sakinlerinden Hüseyin Eraydın, "Eğer şimdi bu taş ocağı yapılırsa su kaynaklarımız tamamen yok olacak, o ağaçlar yok olacak, börtü böcekler yok olacak. Ağaçları da geçtim, orada yaşayan börtü böcekler, yılanlar, çıyanlar; günah değil mi bunlara. Biz, taş ocağı istemiyoruz" dedi.

 

Tarih : 6 Temmuz 2023 Perşembe 15:26   Okunma : 482

ERKAN KARACA

Çorum`un Mecitözü ilçesine bağlı Boğazkaya köyünde açılması planlanan taş ocağı ve hazır beton santrali mahkemeye taşındı. Köy sakinlerinden Hüseyin Eraydın, "Eğer şimdi bu taş ocağı yapılırsa su kaynaklarımız tamamen yok olacak, o ağaçlar yok olacak, börtü böcekler yok olacak. Ağaçları da geçtim, orada yaşayan börtü böcekler, yılanlar, çıyanlar; günah değil mi bunlara. Biz, taş ocağı istemiyoruz" dedi.

Çorum Valiliği`nin verdiği `ÇED gerekli değildir` raporuyla ortaya çıkan ve Fernas AŞ tarafından Boğazkaya köyünde açılması planlanan, A Grubu Kalker Ocağı, Kırma Eleme Tesisi, Asfalt Plent Tesisi, Makanik Plent Tesisi ve Hazır Beton Santrali`ne karşı köylüler dava açtı. Çorum Valiliği`nin verdiği `ÇED gerekli değildir` raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açıdan dava kapsamında, Boğazkaya köyünde dün bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi heyetine köy sakinleri de eşlik etti.

"BİR TAŞ OCAĞI UĞRUNA TARIMIMIZ BİTECEK"

Köy sakinlerinden Hasan Karaca, şunları söyledi:

"Tarım yapılıyor, arıcılık yapılıyor, hayvancılık yapılıyor. Aynı zamanda da sebze ve meyve yetiştiriciliği de vardır köyümüzde. Fernas diye bir şirket, bu dağlarda bir taş ocağı kurmak istiyor, aynı zamanda da maden ocağı yapmak istiyor. 6 ay önce taş ocağının geleceğini öğrendik, çok olmadı aslında.

Köyün suyu, o maden yapılacak yerden çıkıyor. Sularımız kirlenecek, ağaçlarımız gidecek, meralarımız yok olacak, tarımımız bitecek. Hepsi bir taş ocağı uğruna olacak maalesef ve biz buna karşıyız. Köylülerimiz de karşı. İstemiyoruz."

"GELECEK NESİLLERE HİÇBİR ŞEY BIRAKAMAYACAĞIZ"

Köylülerden Serpil Eryenilmez ise "Bizim su kaynaklarımızın hepsi oradan geliyor. Oraya taş ocağı geldiği zaman bizim suyumuz kesilecek ve benim orada tarlalarım var, hemen onun dibinde. Onlarla geçinen insanlarız. Onlar da hayvancılık yapamayacak. Bizler sütümüzü, yoğurduğumuzu nereden alacağız? Bu köyde yaşıyoruz. Bizim ekinimiz, buğdayımız, arpamız, hepsi olmayacak ve ben torunlarıma bir şey bırakamayacağım orası kurulduğu zaman, en kötüsü de o" dedi.

Emine Karaca da şöyle konuştu:

"Emekli astsubay eşiyim. Emekli olduk, arazilerimize geldik ama arazilerimizde taş ocağı yapılırsa ekip biçemeyeceğiz. Su kaynaklarımıza zarar verecek, artı çocuklarımıza, gelecek nesillere bir şey bırakamayacağız. Yani çok sıkıntılı. Hayvancılık olmayacak. Emekli olduk, kendi memleketimize geldik doğal yiyip yaşayalım diye ama doğallığımız bitecek, eğer yapılırsa. 40 yıl sonra buraya geri döndük. Bizim için, çocuklar için, torunlar için çok güzel, kaliteli, kendi memleketimde, bahçemde ekiyorum; taze, hormonsuz yetiştirip çoluk çocuğumla yemek istiyorum ama taş ocağı olursa bunu yapamayacağım. Katkı olacak ister istemez. Katkı da olunca hastalık olacak. Yani sıkıntımız o. İstemiyoruz biz taş ocağı memleketimize. Her şeyimiz, hayvandan aldığımız sütümüz doğal, bahçemizde ektiğimiz sebzemiz doğal, ama yarın arazilerimizde buğdaylarımızda olmayacak. Yani çok sıkıntılı ve kesinlikle istemiyoruz."

"BU HAVAYI BİZE ÇOK GÖRMESİNLER"

Hüseyin Eraydın, "Çocukluğum bu topraklarda geçti. Eğer şimdi bu taş ocağı yapılırsa su kaynaklarımız tamamen yok olacak, o ağaçlar yok olacak, börtü böcekler yok olacak. Ağaçları da geçtim, orada yaşayan börtü böcekler, yılanlar, çıyanlar; günah değil mi bunlara? Biz, taş ocağı istemiyoruz. Bakın şu meyvelere sebzelere, bir bakın ağaçlara. Doğru bir şey mi bu? Bitti demek yaşam burada, bitti demek. Onun tozu kanser yapar. Yarın orada dinamit patlatacak. Dinamit patlatınca ne olacak? Buradaki evler çatır çatır ikiye ayrılacak, doğru mu? Şu üç günlük dünyada değer mi buna? Ben, 30 senedir İstanbul`dayım. Evim var, tarlam var, arazim var burada. Geliyorum şurada bir 15 gün hava alıyorum mis gibi. Ya bu havayı da bize çok görmesinler. Lütfen, istemiyoruz" dedi.

"BABA OCAĞIMIZ BURASI, TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ"

Menşure Yıldırım ise şunları söyledi:

"Taş ocağının yapılmasını istemiyoruz. Gelmesin, çünkü bizim doğamız kaybolacak. Yeşilliklerimiz gidecek, güzel köyümüz mahvolacak. Bize zarar verecek. Bunu biliyoruz. Biz buraya ev yaptık, 2017`den beri kredi çektik, ödüyoruz. Ödemekteyiz daha da ama güçlükle ödüyoruz zaten. Köyümüz de baba yurdudur, gelmek zorundayız. Şehirde yapamıyorum. Astım hastasıyım. Nefes almak için köyüme geldim ama köyümde de bu taş ocağını istemiyorum ben. Sularımız geliyor oradan. Gerek yok ki yani taş ocağına. Sularımız mahvolacak. Zaten patlamış, muhtar ilgilenmiyor, azalar ilgilenmiyor. Bunu da duysun isterse muhtar, benim de hiç umurumda değil. Korkum da yok hiç kimseden. Taş ocağı da istemiyorum. 2017 yılından beri taş ocağı kurulacağı söylentisi vardı. Ben, 2017 yılında geldim. Tarla satmışlar, bizim haberimiz yoktu yani. Benim o zaman cenazem vardı, annem ölmüştü. O zaman geldim, bir daha da gitmedim. Çünkü burasının havası temiz olduğu için, sağlığım yerine geldiği için gitmedim. Ev yapıyor herkes. Gördünüz, yukarıda bir inşaat var, buralarda yapılıyor. Yani nefes almak istiyoruz. Baba yurdu burası. Bırakıp gidemeyiz. İstanbul`da da olsak terk edemeyiz. Babamızın ocağı buraları. Kendi topraklarımız ama o taş ocağını da istemiyoruz. Toz toprak olacak. Doğamız kuruyacak. Yeşilliklerimiz gidecek. Güzel alanımız mahvolacak. İstemiyoruz taş ocağı."

"BUNDAN SONRA YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI UMUYORUZ"

Köylülerin ıavukat Mehmet Yücel ise şöyle konuştu:

"Bu köyde doğdum. Malum olduğu üzere, burada bir taş ocağı düşünülüyor. Sadece taş ocağı değil, asfalt işletmesi de söz konusu. Bununla ilgili köylü bir mücadeleye girişti. Bu sebeple biz de omuz verdik. Köylü ile birlikte bir dava açtık. Dava sonucunda da bugün keşif yapıldı. Mevzu şudur ki taş ocağının ve asfalt işletme yapım sürecinde ‘ÇED raporu gerekli değildir` kararı verilmiş ama bu kararın alınmasında usulsüzlükler söz konusu. Köyde ilanın askıya çıkması söz konusu değil. Bu usulsüzlükler nedeniyle köylü çok geç vakıf oluyor, geç öğreniyor. Geç öğrendiği için de toparlamakta güçlük çekiyor, organize olmakta güçlük çekiyor. Şu an organize olduk, davamızı açtık. Yürütmeyi durdurma talebimiz var. Bir keşif yaptık. Bir rapor incelemesi alınacak. Bundan sonra da yürütmenin durdurulmasını umuyoruz. Bölge itibarıyla burası hayvancılığa müsait. Yer itibarıyla da orman ve birçok bitki ve hayvan türlerinin olduğu bir bölge. Diğer taraftan burası, bizim su havzası olan bir bölge. Taş ocağı yapıldığında burasını olumsuz etkileyecek. 

"KÖYLÜ BU ZARARI TOLERE EDEMEZ"

Diğer taraftan, ÇED raporu ilgili olarak da ‘ÇED gerekli değildir` diye bir değerlendirme alınmış. Buradan hareketle de taş ocağı ruhsatlandırma istiyor. ‘ÇED gerekli değildir` raporunun gerekçesi de şu; 25 hektarın altında kalıyor olmak, 400 bin tonun altında kalıyor olmakla ilgili yıllık. Aslında kanunu dolamışlar. Hedefleri 95 hektara çıkmak, yıllık 1 milyon ton taşa ulaşmak. Bu sebeple kanunu dolaşmak gibi bir hedefleri var. Biz, bu keşifle bunu ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz. Raporlarında o yönde çıkacağını düşünüyoruz. Amacımız, bu idari işlemlerin iptal edilmesi, yürütmenin durdurulması, sonrasında da tabii ki buranın eski halinde devam etmesi. Çünkü gezip görüldüğünde herkes görecektir, orman yeşermiş, 30-40 yıldır bir emek var. Bu emeğin de zayi olmasını istemiyoruz. Taş ocağı gelirse suyun sapma ihtimali var. O bölge, aynı zamanda hayvancılık da yapılan bir bölge ve dolayısıyla hayvancılık da olumsuz etkilenecektir, zarar görecektir. Köylü bu zararı tolere edemez. O sebeple de iptali gerekmekte, önem arz etmekte. Taş ocağı kurulduğunda, orada tarım bölgeleri var, ceviz ve dikili ağaçlar var, aynı zamanda buğday tarımı yapılıyor, arpa tarımı yapılıyor, bunlar üzerinde toz yığılması bunları etkileyecektir. Öngörülerimiz o yönde. Çok yakın zaten, iç içe. Bu taş ocağı, ne kadar önlem alınsa da zarar verecektir. O sebeple de yapılmaması büyük önem arz ediyor."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA