Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, UNESCO`nun bu yıl eylül ayında Riyad`da yapacağı toplantıda Ankara`nın Polatlı ilçesindeki Gordion Antik Kenti`nin “UNESCO Dünya Mirası Listesi”ne girmesinin beklendiğini belirterek, “İnanıyorum ki Gordion, Türkiye`den listeye giren 20`inci mirasımız olacak, başkentimiz ise ilk mirasına kavuşacak” dedi.
“Gordion Antik Kenti`nin UNESCO Dünya Mirası Listesi Adaylık Süreci Bilgilendirme Toplantısı”, ATO Başkanı Gürsel Baran ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş`in açılış konuşmalarıyla; ATO ev sahipliğinde yapıldı.
“GORDİON EKONOMİ İÇİN KATALİZÖR OLACAKTIR”
ATO Meclis Salonu`ndaki toplantıda konuşan Gürsel Baran, UNESCO`nun bu yıl eylül ayında Riyad`da yapacağı toplantıda Ankara`nın Polatlı ilçesindeki Gordion Antik Kenti`nin “UNESCO Dünya Mirası Listesi”ne girmesinin beklendiğini belirterek, “İnanıyorum ki Gordion Türkiye`den listeye giren 20`inci mirasımız olacak, Başkentimiz ise ilk mirasına kavuşacak” dedi.
Baran, “Ankara, bacasız sanayi olarak adlandırılan turizmi de en güçlü olduğu sektörler arasına yazabilmeli. Şehrimizin otellerinin doluluk oranı yüzde 90`lara çıkmalı. Lokantalarımız, restoranlarımız dolup taşmalı. En değerli turizm destinasyonları arasında Gordion`un da ismi yazmalı. Hükümetimizden yeni uçuşlar, ek seferler talep etmek zorunda kalmalıyız. Gordion, bu büyüklükteki ekonominin önemli bir kısmını Ankara`ya aktarmaya katalizör olacaktır. Gordion`un Dünya Miras`ı listesine alınması, Ankara`nın dünya çapında stratejik üstünlüğünü alma hamlesidir. Hizmet sektörünün iş kapasitesini artırmasının, gençlere istihdam sağlamanın yolu Gordion`dan geçiyorsa Ankara Ticaret Odası da Gordion`da olmak zorundadır” diye konuştu.
Ankara Ticaret Odası olarak bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeleri dikkatle izleyerek uyguladıklarını, tarihi ve kültürel değerlerden güç alarak, bu birikimleri ve değerleri uluslararası ekonomik etkileşime entegre etmeye çalıştıklarını kaydeden Baran, ATO`nun tarih ve kültür turizmi konusunda ve Gordion özelinde yaptığı çalışmalara da değindi.
“GORDION`UN DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜYOR”
Baran, “Gordion Düğümü Efsanesi”ne atıfta bulundu. “Milattan önce Büyük İskender`in Gordion düğümünü kılıcıyla kesmesine ilişkin efsaneye göre, dünyaya hâkim olmanın yolu Gordion`un düğümünü çözmekten geçer. Bugün ise dünyaya hâkim olmanın yolu tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkarak, ekonomiyi geliştirmektir. Gordion efsanesini gerçek kılmak için köklerimizden güç alıp güçlü ülkemizin kalelerini tahkim etmek zorundayız” diye konuştu.
“TURİZM, TÜM SEKTÖRLER ARASINDA EKONOMİYİ EN FAZLA ETKİLEYEN İLK 20 SEKTÖR ARASINDA”
Turizmin Türkiye`de 54 sektörü etkilediğini kaydeden Baran, “Turizm, yılda 30 milyar dolara yakın satın alma yapmaktadır. Turizm, tüm sektörler arasında ekonomiyi en fazla etkileyen ilk 20 sektör arasındadır. Gençlerimize aş ve iş bulmak en önemli konumuz. Ticaretimizi ve girişimci sayımızı artırmak, 13 sanayi bölgesine yenilerini ekleyip kapasitelerini artırıp ilave istihdam yaratmak ise bizlerin görevi” diye konuştu.
“ANKARA İÇİN HER ŞEY YENİ BAŞLAYACAK”
Gordion`un Ankara`dan UNESCO Dünya Mirası Listesi`ne girmesinin bölgedeki turizm sezonlarının uzamasına, turizm çeşitliliğinin artmasına, turizme konu olan coğrafyanın genişlemesine, ekonomik faaliyetleri sınırlı bölgeler için yeni gelir imkânlarının yaratılmasına, yeni istihdam alanlarının sağlanmasına katkı sağlayacağı göz önüne alındığında Gordion`un öneminin bölge için bir mücevher gibi ortaya çıktığını belirten Baran, “Dünyadaki benzer çekim merkezlerinin verilerine bakıldığında da kültürel mirasların bölge kalkınması için büyük katkılar sağladığını görmekteyiz. Dünya Mirası Listesi`ne girmek elbette çok önemli bir hamle. Ancak bununla işimiz bitmiş olmayacak. Ankara için her şey yeniden başlayacak. Yolumuz açık olsun” diye konuştu.
“ANKARA`NIN GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTACAK”
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim de yaptığı konuşmada, Türkiye`nin kültür varlığını koruma konusunda çalışmalar yürüttüğünü belirterek, "Gordion da, Cumhuriyetimizin ve Ankara`nın başkent oluşunun 100. yılında, Türkiye`nin kalbi Ankara`dan, Dünya Mirası Listesi`ne girecek ilk kültür varlığımız olacak. Gordion`un Dünya Mirası Listesi`ne kaydedilmesi bu toprakların bizlere armağanlarının kültürel diplomasi amaçlı kullanımının en güzel örneklerinden birini teşkil ederken, devletimizin itibarını da artırıyor. Gordion`un, Dünya Mirası Listesi`ne kaydedilmesinin, Ankara`nın görünürlüğünü artıracağına, şehrin başta kültür turizmi olmak üzere farklı alanlarda çekim merkezi olmasına vesile olacağına inanıyoruz” dedi.
“TÜM İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI”
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz de yaptığı konuşmada, Dünya Mirası Listesi`ne girebilmek için doğal ve kültürel varlıkların üstün evrensel değere sahip olmaları, özgün ve iyi korunmuş olmaları, ayrıca etkin bir şekilde yönetiliyor olmaları gerektiğini belirterek, “Üstün evrensel değer, önemi ulusal sınırları aşarak şimdiki ve gelecekteki tüm insanlığın ortak mirası kabul edilen kültürel ve doğal varlıklar için oluşturulmuş bir tanımdır. Gordion`un Dünya Miras Listesi adaylığının değerlendirilmesi sürecinde; alanın sınırlarını, varlığın korunmuşluk durumunu, özgünlüğünü, bütünlüğünü, alandaki koruma ve yönetim sistemini ve varlığı etkileyen faktörleri alanda çalışma yürüten yetkililerle birlikte tartışmak üzere, geçtiğimiz yıl ağustos ayında, Dünya Miras Merkezi danışma organı ICOMOS`un görevlendirdiği uzman tarafından yerinde inceleme gerçekleştirilmiştir” dedi.
“BU MİRASA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”
ASO Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç konuşmasında, dünya kültür mirasında büyük oranda söz sahibi olan Türkiye`nin, kültür turizmi alanında çalışmalar yapmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirerek, "Ankara`nın eşsiz tarihsel zenginliğini bilmek ve bu mirasa sahip çıkmak zorundayız. Kültürel değerlere sahip çıkmak, insanın geleceğine de sahip çıkmasının bir gereğidir. Mevcut potansiyeli ile ön plana çıkan bu kültürel mirasın turistik ürüne dönüştürülmesi hem ülkemize hem de Ankara ekonomisine zenginlik katacaktır.” dedi.
“TURİZMLE KALKINMAYA KATKI SAĞLAYACAK”
Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya da, Polatlı ilçesinin iki büyük tarihi mirasa ev sahipliği yaptığını belirterek, bunlardan birinin Duatepe diğerinin ise Antik Gordion Kenti olduğunu söyledi. Yıldızkaya, “Riyad`da yapılacak toplantılardan hayırlı haberler bekliyoruz. Listeye girmenin bizlere çok büyük katkıları olacak. Ankara`mızın, Polatlı`nın ve bölgenin turizmle kalkınmasına çok büyük katkı sağlayacak” dedi.
“ANKARA`NIN UNESCO GEÇİCİ LİSTESİNDE TOPLAM 5 ALANI VAR”
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş de yaptığı konuşmada, kültür, doğa ve tarih turizminin bir bölgenin sosyoekonomik ve kültür gelişimine büyük katkılar sağladığını dile getirerek, Ankara`nın UNESCO`nun geçici listesinde Gordion, Tuz Gölü, Beypazarı, Hacıbayram Veli Camii çevresi ve Arslanhane Camii`si olmak üzere beş tane alanı olduğunu söyledi.
“RİYAD`DA, HERKESİN KENTİN HİKÂYESİNE SAHİP ÇIKTIĞINI ANLATACAĞIZ”
Açılış konuşmalarının ardından program, Gordion`un tarihi, turistik ve ekonomik önemine değinen bilgilendirme konuşmaları ile devam etti. Bu bölümde yaptığı konuşmada ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz Gordion`un Dünya Mirası Listesi`ne girmesi yolunda kentin tamamının bir araya gelerek kenetlendiğini kaydederek, “Kentin tamamı Polatlı`nın arkasında. Riyad`da, bu birleşmeyi ve herkesin kentin hikâyesine sahip çıktığını anlatacağız. Gordion`un turizmin ve kalkınmanın konusu olması için bu hikâyede bizler kent muhafızları olacağız” dedi.