15 Mayıs 2024 Çarşamba

15:05   MERSİNLİ SANATÇILAR ‘UZAKLAR’DAN DÖNDÜ   14:16   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER KORKUSUZ KAHRAMANLARLA BİR ARAYA GELDİ   12:31   DEM PARTİ`DEN KOBANİ DAVASI İÇİN ÇAĞRI   11:38   MSB: "GARA VE HAKURK`TA 12 PKK`LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:03   TÜRKİYE`DE DOĞURGANLIK HIZI SON 22 YILDA 2,38 ÇOCUKTAN, 1.51 ÇOCUĞA DÜŞTÜ   10:11   MERSİN’DE DANS VE RİTMİN BÜYÜSÜYLE ENGELLER BİR KEZ DAHA AŞILDI   09:57   MERSİN’DE 19 MAYIS, RUHUNA YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLANACAK   22:44   CHP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU: "DEDAŞ BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLERE BÜYÜK ZULÜM UYGULUYOR"   22:31   DEM PARTİ ANKARA İL ÖRGÜTÜ`NDEN KOBANİ AÇIKLAMASI: ”BU ÇIKMAZDAN GERİ DÖNÜN, DİYALOG VE MÜZAKERELERİN, BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN”   22:11   CAN ATALAY İÇİN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDEN ADALET ÇAĞRISI... TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: "ADINDA ADALET OLAN BU PARTİ TÜRKİYE`DE ADALETİ KATLEDEREK VAR OLUYOR"   21:36   İYİ PARTİ `KAMUDA İSRAFIN ARAŞTIRILMASINI` İSTEDİ... İYİ PARTİ`Lİ KARAKAŞ: "BU PAKET KAMUDAKİ İSRAFIN İTİRAFIDIR"   21:19   TBMM GENEL KURULU`NDA İKTİDARIN REDDETTİĞİ ÖNERGELER TARTIŞMA YARATTI... "AKP GRUBU`NUN ADI BUGÜNDEN SONRA `REDGİLLER` OLMALI"   20:20   TBMM`DE DEM PARTİ VE AKP`LİLER ARASINDA İLİÇ TARTIŞMASI... KORDU`DAN KARSLI`YA: "SORUMLULUKLARI VAR, SAVUNMA PSİKOLOJİSİYLE CEVAP VERMESİNLER"   19:37   ODTÜ`LÜ MİLLETVEKİLİ KONURALP`TEN ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ`NE TEPKİ: "ÖĞRENCİLER HAKKINDA AÇILAN SORUŞTURMALAR DURDURULMALI, BARIŞÇIL EYLEMLERİNE VE TALEPLERİNE SAYGI GÖSTERİLMELİDİR"   19:02   HAKKARİ BELEDİYE BAŞKANI AKIŞ: "KAYYIM TARAFINDAN BELEDİYE BÜTÇESİNDEN AKP`Lİ ADAYIN SEÇİM KAMPANYASI İÇİN 29 MİLYON 939 BİN TL HARCANMIŞ"   17:55   CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI`NDAN 18 MAYIS`TA DÜZENLENECEK SARAÇHANE MİTİNGİNE KATILIM ÇAĞRISI   17:47   OSMAN KAVALA DAVASINDA YARGILAMANIN YENİLENMESİ TALEBİNİ YENİ HEYET DEĞERLENDİRECEK   17:45   ERDOĞAN`DAN `YENİLENME` MESAJI: ``BİZİM AK PARTİ`DEN GÜÇ DEVŞİRECEK  İSİMLERE DEĞİL AK PARTİ`YE GÜÇ KATACAK ŞAHSİYETLERE İHTİYACIMIZ VAR``   16:56   MUSTAFA ADIGÜZEL: “TÜRKİYE`DEKİ 5,5 MİLYON ÇİFTÇİNİN YARISININ TARLASINDA İPOTEK BULUNUYOR. ÜRETİM YAPABİLECEK HALLERİ KALMADI”   16:50   TARSUS BELEDİYESİ PERSONELİNE YANGIN TATBİKATI VE EĞİTİMİ VERİLDİ  
 
     
   

CHP`Lİ TÜRKER ATEŞ: “SAĞLIK BAKANLIĞI, HARCADIĞI HER 4 LİRANIN 1 LİRASINI DOĞRUDAN ŞEHİR HASTANELERİNE AKTARIYOR”


CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Sağlık Bakanlığı`nın harcama verilerini derledi. Ateş, “Şehir hastaneleri hayata geçmeye başlamadan önce, 2015 yılında bakanlığın hizmet alım giderlerine harcadığı tutar toplam harcamalarının sadece yüzde ikisi. Bu rakam şehir hastanelerinin kurulması ile birlikte hızla artışa geçiyor. 2023 yılının ilk yedi ayında yüzde 26`yı aşıyor. Yani bugün bakanlık, harcadığı her 4 liranın 1 lirasını doğrudan şehir hastanelerine aktarıyor. Bu yılın başından temmuz ayı sonuna kadar şehir hastanelerine hizmet alım gideri olarak ödenen miktar 47 milyar lirayı aştı” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 29 Ağustos 2023 Salı 11:19   Okunma : 251

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Sağlık Bakanlığı`nın harcama verilerini derledi. Ateş, “Şehir hastaneleri hayata geçmeye başlamadan önce, 2015 yılında bakanlığın hizmet alım giderlerine harcadığı tutar toplam harcamalarının sadece yüzde ikisi. Bu rakam şehir hastanelerinin kurulması ile birlikte hızla artışa geçiyor. 2023 yılının ilk yedi ayında yüzde 26`yı aşıyor. Yani bugün bakanlık, harcadığı her 4 liranın 1 lirasını doğrudan şehir hastanelerine aktarıyor. Bu yılın başından temmuz ayı sonuna kadar şehir hastanelerine hizmet alım gideri olarak ödenen miktar 47 milyar lirayı aştı” açıklamasını yaptı.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş`in Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre; 2016 yılından 2023 yılının yedinci ayına kadar şehir hastanelerinde hizmet alım bedeli kalemine harcanan miktar 155 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın ilk 7 ayında hizmet alımları için 23 milyar lira oldu ve bu yılın ilk 7 ayında bu bedel 47 milyar lirayı buldu. Geçen yıla oranla artış yüzde 103 oldu. Bakanlığın 2016 yılından bu yana yaptığı toplam harcama ise 641,1 milyar lira. CHP`li Ateş, şu değerlendirmeleri yaptı:

Bakanlığın verilerini derleyen CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı 2016 yılından beri, şehir hastanelerine yapılan dövize endeksli garanti ödemeleri ‘ticari sır` oldukları gerekçesiyle saklamaya çalışıyor. Bakanlık şeffaf olmadığı için biz de şehir hastanelerine yapılan ödemeleri bilançolardan iğne ile kuyu kazarak hesaplamaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı`nın her ay açıkladığı bilançolardaki hizmet alım giderlerinin neredeyse tamamı ‘şehir hastanelerine yapılan ödemeleri` gösteriyor. Şehir hastaneleri hayata geçmeye başlamadan önce, 2015 yılında bakanlığın hizmet alım giderlerine harcadığı tutar toplam harcamalarının sadece yüzde 2`si. Bu rakam şehir hastanelerinin kurulması ile birlikte hızla artışa geçiyor. 2023 yılının ilk yedi ayında yüzde 26`yı aşıyor. Yani bugün bakanlık harcadığı her 4 liranın 1 lirasını doğrudan şehir hastanelerine aktarıyor.

"40 TAKLA ATIYOR"

Bu yılın başından temmuz ayı sonuna kadar şehir hastanelerine hizmet alım gideri olarak ödenen miktar 47 milyar lirayı aştı. Bu akıl almaz büyük bir rakam. 2022 yılının tamamında, şehir hastanelerine toplam 44 milyar lira ödeme yapılmıştı. Bu yıl ilk yedi ayda ödenen rakam, geçen yılın tamamımı geride bıraktı. Geçen yılın ilk yedi ayına göre ise, ödenen miktar yüzde 103 arttı. Ödenen miktarın büyüklüğünü göstermek için şöyle söyleyebiliriz. Sağlık Bakanlığı`nın personel ödemeleri hariç bırakıldığında, diğer işlemleri için harcadığı her 5 liranın 4 lirası şehir hastanelerine aktarılıyor. Bu inanılmaz bir rant transferi demek. Sağlık Bakanlığı asli görevini bırakmış, bütçesinin çok ciddi bir miktarını ranta aktarıyor. 2016`dan bugüne 13 şehir hastanesine ödenen toplam rakam 155 milyar 209 milyon lira. Bu rakamlara bakınca Sağlık Bakanlığının neden bu ödemeleri saklamak için 40 takla attığını anlıyoruz.”

Ateş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın yanıtlaması istemiyle TBMM`ye verdiği soru önergesinde ise şu sorulara yanıt istedi:

“İlk 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre, hizmet alım giderlerindeki yüzde 103 oranındaki artışın gerekçesi nedir? Son yıllarda hizmet alım giderlerindeki hızlı artışların gerekçeleri nelerdir? Bakanlığınız hangi kurum ya da şirketlerden hizmet almaktadır? Alınan hizmet türleri nelerdir? Şehir Hastanelerine yapılan ödemeler hizmet giderleri altında mı gösterilmektedir?”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA