Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği işbirliği ile düzenlenen Girit Türklerinin Mersin’e Gelişinin 96. Yıldönümü Anma Programı Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlik ile gerçekleştirildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleşen anma etkinliğine, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Giritliler Federasyon Başkanı Yunus Çengil, Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Dernek Başkanı M. Yaşar Güngör, Mersin ve Akdeniz Bölgesi Girit Dernek Başkanları, il dışından gelen misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Program, Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı. Çelenk töreninin ardından mübadele sırasında denizde hayatını kaybetmiş Giritli Türkler anısına denize karanfil bırakılarak dua edildi.
Başkan Kocamaz: “Yeniden köklerinin bulunduğu bölgeye geldiler”
Denize karanfil bırakılmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz gerçekleştirdiği konuşmasında,“Bugün Mersinimiz açısından güzel bir gün. Türkiye’nin değişik bölgelerinden Giritli kardeşlerimiz buradalar. Kültürlerine sahip çıkıyorlar, gönüllerini birleştiriyorlar. Birbirleri ile hemhal oluyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleri Aziz Atatürk’ün önderliğinde kurtuluş mücadelesi sonucunda kuruldu. O dönemde Osmanlı’nın değişik bölgelerinden insanlarımız, soydaşlarımız mübadele çerçevesinde Anadolu’ya geldiler. Zaten buradan gitmişlerdi. Yeniden köklerinin bulunduğu bölgeye geldiler. Halen Balkanlar’da, Avrupa’da, Yunanistan’da, dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan soydaşlarımız var. Biz bunların hepsi ile bir soydaş olarak Türk milletinin bir ferdi olarak gurur duyuyoruz, gönül bağımızı koparmamaya çalışıyoruz” dedi.
“Girit Kültürü’nün anlaşılması ve yaşatılması çok önemli”
Başkan Kocamaz Girit Türklerinin kültürlerinin yaşatılmasının önemine vurgu yaparak, O günden bu yana Girit’ten gelen kardeşlerimiz farklılıklarını gösterdiler, kültürlerini yaşattılar ve uzun ömürlü yaşamanın nasıl sağlanacağını Türkiye’deki vatandaşlarımıza da öğrettiler. Böyle bir etkinlik Mersinimiz için önemli dedik ve Girit Kültürü’nün anlaşılması ve yaşatılması açısından çok önemli. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu kültüre destek veriyoruz. Giritli kardeşlerimizin farklılıklarını göstermelerine imkân sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Çengil: “Tüm Anadolu halkına teşekkür ediyoruz”
Giritliler Federasyon Başkanı Yunus Çengil anma programında yaptığı konuşmasında, “Girit nedir diye sorarsanız, Girit bir sevdadır. Bu sevda maalesef sonu güzelliklerle bitmemiş bir sevda olmuş ve bu yüzden her zaman bizim içimizde biz acı olarak kalmıştır. Ama bizler bu acıyı yeri geldi mutluluğa dönüştürdük. Bunun için Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bize kucak açan tüm Anadolu halkına teşekkür ediyoruz” diye belirtti.
Güngör: “Kültürümüzü özgürce yaşayabileceğimiz nice 96 yıllarımız olsun”
Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Dernek Başkanı M. Yaşar Güngör Girit Türkleri’nin Anadolu kıyılarına nasıl geldiklerinin tarihçesinden bahsederek, “Atalarımızın ‘Elveda doğduğum toprak!’ diyerek terk ettikleri Girit’ten, ‘Merhaba vatanım!’ diye ayak bastığımız Mersinimize gelişimizin 96. yıldönümünü kutlamaktayız. Vatan topraklarına dönmemizi sağlayan Yüce Önder Atatürk’ümüzü saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Onun çizdiği yolda ve ilkelerinde bizler ve bizden sonraki nesillerimize örnek olmaya devam edeceğiz. 96 yıl geçmiş olsa da gelenek ve göreneklerimizi, yaşam şeklimizi önce çocuklarımıza, sonra da torunlarımıza, yani geleceğe sizler taşıyacaksınız. Kültürümüzü yaşayabileceğimiz bayrağımızın altında hep birlikte özgürce nice 96 yıllarımız olsun” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Başkan Kocamaz ve protokol üyeleri stantları gezdiler. Giritlilerin Mersin’e gelişini anmak, kültürlerini tanıtmayı hedefleyen ve Girit’in geleneksel lezzetlerini halkla buluşturmayı amaçlayan etkinlik kapsamında açılan stantlar, Mersinliler tarafından yoğun ilgi gördü. Etkinliğe katılan ve stantları dolaşan katılımcılar geleneksel Girit yemeklerini tadarken, Giritliler tarafından yapılan el emeği göz nuru ürünleri, hediyelik eşyaları da incelediler.
Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen etkinlikte dans gösterisi, müzik dinletisi ve halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi.