11 Mayıs 2024 Cumartesi

15:34   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI ARSLAN: “ANNELERİN HAYALİNİ KURDUĞU BİR DÜNYA KURULSUN”   15:02   DEM PARTİ MİLLETVEKİLİ ALİ BOZAN AÇIKLADI: AKP’Lİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK VE EKİBİ BELEDİYE ŞİRKETİNDEN DE AYLIK MAAŞ ALMIŞ!   14:44   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI AHMET SERKAN TUNCER’DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI   14:41   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ, ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI   14:37   BAŞKAN YILDIZ, TOROSLAR’IN KADIN ÜRETİCİLERİYLE ANNELER GÜNÜ ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU   11:22   SİNOP`TA CEVİZ SATIŞI YAPAN ŞAHİN: "GEÇİNEBİLSEM 75 YAŞINDAKİ KİŞİ BURAYA KADAR GELİP BEKLER Mİ?"   11:09   TAKSİ ÜCRETLERİNE GELEN ZAM... OSMANİYELİ TAKSİCİ: "MÜŞTERİLER `BUNDAN SONRA YÜRÜRÜZ` DİYORLAR"   10:42   GAMZE TAŞCIER: "ERDOĞAN İKTİDARI KADINLARI KUŞATAN ŞİDDETLE MÜCADELE ETMEK BİR YANA VAR OLAN POLİTİKALARDAN DA VAZGEÇME NİYETİNDE"   10:39   DİYARBAKIR``DA ``EVLAT NÖBETİ`` TUTAN ANNELER, ANNELER GÜNÜ`NE BURUK GİRİYOR   10:27   VAHAP SEÇER`DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI   10:22   RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANAN CUMHURBAŞKANI KARARIYLA, 7 BİN YABANCI HASTAYA ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ VERİLECEK   09:58   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN ‘ENGELLİLER HAFTASI` KAPSAMINDA SEMİNER   05:37   EĞİTİM SENDİKALARI OKUL MÜDÜRÜNÜN ÖLDÜRÜLMESİNİ PROTESTO ETTİ   01:02   9. YARGI PAKETİ TASLAĞINA ANKA HABER AJANSI ULAŞTI: TEKERRÜR HALİNDE İŞLENEN SUÇLAR İÇİN DE KOŞULLU SALIVERME GELİYOR   19:35   BM GENEL KURULU, FİLİSTİN`İN BM ÜYELİĞİNİ İÇEREN KARAR TASARISINI KABUL ETTİ   16:04   TARSUS’TA “DÜNYA SAĞLIK İÇİN HAREKET ET”GÜNÜ RENKLİ AKTİVİTELERLE KUTLANDI   16:01   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK   15:56   MERSİN BAROSU BAŞKANI ÖZDEMİR, KENDİSİNE HAKARET EDEN HÂKİM HAKKINDA HSK’YA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU   14:11   TÜRKİYE’NİN BİRÇOK NOKTASINDA ÖĞRETMENLER İŞ BIRAKTI   12:41   YENİŞEHİR BELEDİYESİ 19 MAYIS AYAK TENİSİ TURNUVASI DÜZENLİYOR  
 
     
   

MAHMUT TANAL`DAN, YARGITAY`IN CAN ATALAY KARARINA TEPKİ: "YARGITAY BÖYLE BİR TESPİTTE BULUNAMAZ, ASIL YETKİ AŞIMINI YAPAN YARGITAY`DIR"


CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin, Anayasa Mahkemesi`nin cezaevindeki Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımaması ve ihlal kararı yönünde oy kullanan üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili; "Türk hukuk tarihinde bir ilki yaşıyoruz. Yargıtay Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında `hak ihlali` kararına imza atan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay Anayasa Mahkemesi`ni Anayasa`yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını savundu. Yargıtay böyle bir tespitte bulunamaz, asıl yetki aşımını yapan Yargıtay`dır" açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 8 Kasım 2023 Çarşamba 20:21   Okunma : 338

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin, Anayasa Mahkemesi`nin cezaevindeki Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımaması ve ihlal kararı yönünde oy kullanan üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili; "Türk hukuk tarihinde bir ilki yaşıyoruz. Yargıtay Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında `hak ihlali` kararına imza atan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay Anayasa Mahkemesi`ni Anayasa`yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını savundu. Yargıtay böyle bir tespitte bulunamaz, asıl yetki aşımını yapan Yargıtay`dır" açıklamasını yaptı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi`nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği yönündeki kararına uyulmamasına hükmetti. Daire, “yargısal aktivizm” yapmakla suçladığı ihlal kararı yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Daire aynı zamanda Atalay`ın milletvekilliğinin de düşürülmesi işlemlerine başlanması için kararı TBMM Başkanlığı`na gönderdi.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal; Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin, Anayasa Mahkemesi`nin cezaevindeki Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımaması ve ihlal kararı yönünde oy kullanan üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi. Tanal, konuyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"YARGITAY BÖYLE BİR TESPİTTE BULUNAMAZ, ASIL YETKİ AŞIMINI YAPAN YARGITAY`DIR"

"Türk hukuk tarihinde bir ilki yaşıyoruz. Yargıtay Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında `hak ihlali` kararına imza atan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay Anayasa Mahkemesi`ni Anayasa`yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını savundu. Yargıtay böyle bir tespitte bulunamaz, asıl yetki aşımını yapan Yargıtay`dır. Mevcut olan Anayasa`mızın 6. maddesinin 2. fıkrası Anayasa`nın koyduğu esaslara göre ve yetkili organlar eliyle kullanılır. Anyasa`nın 11. maddesi ise; `Anayasa`nın hükümleri yasama, yürütme, yargı herkesi bağlar` diyor. Anayasa`da, Yargıtay`ın Anayasa Mahkemesi`ni böyle denetleme hak ve yetkisi görevi verilmemiştir. Hak ihlali kararlarını vermeyle yetkili olan Anayasa Mahkemesi`dir. Anayasa Mahkemesi`nin görevleri Anayasa`nın 153. maddesinde yazılıdır. Anayasa Mahkemesi`nin verdiği kararlar kesindir, kimse bunu tartışamaz, değiştiremez ve Anayasa`nın 153. maddesinin son fıkrası, `Anayasa Mahkemesi`nin kararları; yasama, yürütme, herkesi bağlar` ve Yargıtay`ın bu rest çekmesiyle Anayasa`yı ihlal suçunu işlemektedir ve yargıda bir kriz çıkarılmıştır. Yargıda bir restleşme vardır. Yargının bu restleşmesi Türkiye Cumhuriyeti`ni, devletini dünya ülkeleri arasında itibarsızlaştırmaktadır, yargıya olan güveni azaltmaktadır, hukuk güvenliğini tehlikeye düşürmektedir ve bu sebepten dolayı yerli ve yabancı yatırımcı ülkemize yatırım yapmaz. Ülkeye verilebilecek tahribatın en büyüğü verilmiştir.

Anayasa hukuku kitaplarında öğrencilere Anayasa Mahkemesi`nin kararlarının bağlayıcı, kesin olduğu ve hiçbir kurumun bun değiştiremeyeceğini ve Yargıtay`ın bunu hak ve denetleme yetkisinin olmadığını öğrencilere ders kitabı olarak öğretilmektedir. Aslında bu kararı veren Yargıtay üyeleri Anayasa`da bir daha sınava girerlerse sınıfta kalırlar, bir daha dersi geçemezler."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA