12 Mayıs 2024 Pazar

23:21   AYŞE ATEŞ`TEN BAHÇELİ`YE ÇAĞRI: "GELİN BU DAVANIN ÖNÜNÜ AÇIN"   23:07   TRENDYOL 1. LİGE YÜKSELEN AMEDSPOR ŞAMPİYONLUK KUPASINI ALDI   22:34   CUMHURBAŞKANI, DENİZKURDU-II/24 TATBİKATI`NA KATILAN ASKERLERE SESLENDİ: "DENİZ KUVVETLERİMİZİN ARAÇ GEREÇ VE PERSONEL BAKIMINDAN EN ÜST SEVİYEDE OLMASINA ÖNEM VERİYORUZ"   22:28   TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI YAŞ ÇAY ALIM FİYATINI BELİRLEDİ   21:46   SÜPER LİG`E YÜKSELEN GÖZTEPE ŞAMPİYONLUK KUPASINI ALDI   21:07   SEFERİHİSAR SIĞACIK`TA MARİNANIN GENİŞLETİLMESİNE KARŞI EYLEMLER SÜRÜYOR... BELEDİYE BAŞKANI YETİŞKİN: "GEREKİRSE İNŞAAT ALANINDA ÇADIR KURACAĞIZ"   19:01   MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ LEVENT UYSAL’DAN ANNELER GÜNÜ MESAJI   18:48   CHP`DEN BELEDİYE BAŞKANLARINA “İSRAFLA MÜCADELE VE KAYIRMACILIK” GENELGESİ: “KAMU KAYNAKLARININ İSRAFINDAN UZAK DURUN”   16:17   CUMARTESİ ANNESİ HANİFE YILDIZ: ANNELER GÜNÜ`NÜN BENİM İÇİN BİR ANLAMI KALMADI, ANNELİĞİM ELİMDEN ALINDI   15:51   ÖZGÜR ÖZEL, REYHANLI SALDIRILARININ 11`İNCİ YIL DÖNÜMÜNDE YAŞAMLARINI YİTİREN VATANDAŞLARI ANDI   15:50   ALİ MAHİR BAŞARIR, SOMA MADEN FACİASI DAVA SÜRECİNİ ELEŞTİRDİ: 10 YIL SONRA BÜROKRATLAR YARGILANMAYA BAŞLIYOR. NEDEN O GÜN YARGILAMADINIZ?   15:34   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI ARSLAN: “ANNELERİN HAYALİNİ KURDUĞU BİR DÜNYA KURULSUN”   15:15   ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: "`ONAYLI RANDEVU` SİSTEMİ VATANDAŞLARIN SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİMİNİ DAHA DA ZORLAŞTIRACAKTIR"   15:02   DEM PARTİ MİLLETVEKİLİ ALİ BOZAN AÇIKLADI: AKP’Lİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK VE EKİBİ BELEDİYE ŞİRKETİNDEN DE AYLIK MAAŞ ALMIŞ!   14:50   CANAN GÜLLÜ : “TARİKATLARLA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLLERİ İMZALAYAN İKTİDAR, 9. YARGI PAKETİ İLE KADINLARIN KAZANILMIŞ HAKLARINA KARŞI CEPHE OLUŞTURUYOR”   14:45   CUMARTESİ ANNELERİ`NİN BİNİNCİ KEZ TOPLANMASI FRANSIZ LE MONDE GAZETESİNİN ANA SAYFASINDA...   14:45   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KORGAN`DA: FIRTINALI DENİZLERDE İKTİDAR MÜCADELESİ VERECEĞİZ   14:44   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI AHMET SERKAN TUNCER’DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI   14:41   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ, ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI   14:37   BAŞKAN YILDIZ, TOROSLAR’IN KADIN ÜRETİCİLERİYLE ANNELER GÜNÜ ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU  
 
     
   

CHP GRUBU`NUN “AYM KARARLARININ BAĞLAYICILIĞINA RİAYET EDİLMEMESİNİN SEBEPLERİ HAKKINDA GENEL GÖRÜŞME” ÖNERİSİ AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ


CHP Grubu`nun “Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararının Yargıtayca tanınmaması ve Yargıtay`ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması özelinde AYM kararlarının bağlayıcılığına riayet edilmemesinin sebepleri hakkında genel görüşme” önerisi TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, “AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz” dedi.

 

Tarih : 9 Kasım 2023 Perşembe 17:53   Okunma : 178

CHP Grubu`nun “Anayasa Mahkemesi`nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararının Yargıtayca tanınmaması ve Yargıtay`ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması özelinde AYM kararlarının bağlayıcılığına riayet edilmemesinin sebepleri hakkında genel görüşme” önerisi TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, “AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz” dedi.

CHP Grubu`nun “AYM`nin Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararının Yargıtayca tanınmaması ve Yargıtay`ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması özelinde AYM kararlarının bağlayıcılığına riayet edilmemesinin sebepleri hakkında genel görüşme” açılması önergesinin öne alınması önerisi TBMM Genel Kurulu`nda bugün AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, şunları söyledi:

“Bütün bunları başınıza açan benim. 8 yıl süren bir dava sürecinin sonunda AYM kararıyla geri döndüğüm için açılan yol, şu an tartışılıyor. Bakın ben 8 yıldır milletvekiliyim bu sekiz yılın sadece 6 yılını Meclis`te geçirebildim. Kalanı ya hapishanede ya da milletvekilliğim düşürüldüğü için sağda solda geçti. Sonuç ne oldu? AYM, bir kuralın, kanunun yersiz yere çiğnendiğini kabul etti. Benim milletvekilliğimi geri verdi. Bu geçen sekiz yıldaki meseleyi kabul etmemek, sorunu görmemek, körlemesine hakimleri, yargıçlarını birbirine sokmak bu yüce Meclis`e yakışıyor mu? Kitabın ortasından soruyorum. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin istediğini yaparsanız benim karşınızdaki. Kandan, candan, etten bir örneğim ben. Bütün bunları yaşamak zorunda değilim. Başka hiçbir vekilin de yaşamasını istemem. Burada doğrular konuşulmuyor. Meclis`e parmak sallayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi diyor ki: Can Atalay`ın kararını niye okumuyorsunuz? İki ayrı Meclis Başkanı benim kararımı okumadı burada. Şimdi mi aklı başına geldi Yargıtay 3. Daire`nin? AYM, dosyanın esasına girmedi. Söylediği şey şu: Anayasa`nın 83 ve 84. maddeleri dokunulmazlığı tarif ediyor. Benim milletvekilliğimi de tanımadı önce Yargıtay. 3-4 ay beni süründürdü hapishanede. Anayasa 83`e göre hükümle birlikte tahliye etti ve Meclis`e bıraktı kararı. Bu dosyada da bir tutarlılık yok. Onu da yapmamış. 

Bana şunu izah edin ya: AYM, kendini nasıl bir başka mahkemenin yerine koyuyor? Anayasa`nın amir hükmü ortadayken bir milletvekilini yargılama diyor. Milletvekilliği düştükten sonra ne istersen yaparsın diyor. Benim dosyam şu anda 14. Ağır Ceza`da bekliyor. Bir daha milletvekili olmazsam gideceğim o davada yargılanacağım. AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz. 

Burada mesele iktidar ortakları arasındadır. Bu ortaklar kendi aralarında bir karar verecekler. Ya bu ülkede milletvekilliği, artık bu kadar değersiz, önüne gelenin kendi kafasına göre yetkilerini belirlediği bir statü olmaktan çıkacak ya da bu işler çok daha karmaşık hale gelecek. Eğer bireysel başvuruyu kısıtlamak gibi bir yanılgıya pirim verilerek devam edilirse Türkiye`nin kalkınmasının finansmanı zorlaşacaktır.”

YARGITAY, BAŞTAN BERİ DEVAM EDEN HUKUKSUZLUĞA TÜY DİKTİ

İYİ Parti Grubu adına Tekirdağ Milletvekili Selcan Yamşıoğlu da şöyle konuştu:

“Hukuk devletinde Yargıtay ya da o ayardaki bir mahkemenin böyle bir had ve yetki aşımında bulunmasının imkan ve ihtimali yoktur. Ne yaptığınızın farkında mısınız siz? AYM üyelerini görevlerini yapmakla suçlamak ne demek? Bu saatten sonra siz hangi meşruiyetle var olabileceğini düşünüyorsunuz? Yargıtay, baştan beri devam eden hukuksuzluğa tüy dikti. Tuzu kokuttu sadece.”

“ESAS SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASI GEREKEN YARGITAY ÜYELERİDİR”

Saadet Partisi Grubu adına Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, öneri üzerine şunları söyledi:

“Yargıtay 3. Daire bir karar veriyor. Bu kararda AYM`nin üzerinde olduğunu söylüyor. Eğer AKP 2007 yılında kapatma davası açıldığında o zaman Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı`nın dedikleri yapılmış olsaydı, AYM olmasaydı kapatılmıştınız. Demek ki AYM`ye de ihtiyaç var.

Yapılmak istenen şu: Biz bir yandan yargıyı korkuturuz, mesajlar veririz biz istediğimizi yaparız diyorsunuz. Türkiye bu yargının bağımsız olmamasından çok ağır bedeller ödedi. Bir yandan Türkiye`de aidiyet duygusunu geliştiremezsiniz, Türkiye`nin ekonomi seviyesini geliştiremezsiniz. Hiçbir ülke buraya yatırım yapmaz. AYM üzerine vesayet kurmaya kalkmayın. AYM üyelerine sesleniyorum burada: Zaman zaman sizler de burada ihsas-ı reylerde bulunuyorsunuz. Orada tenkit edebiliriz, yargının yanlış, eksik kararları olur. Saygı da duymayabiliriz. Ama bugün Yargıtay kesinlikle doğru bir karar vermemiştir. Yetkilerini aşmıştır. Esas suç duyurusunda bulunulması gereken Yargıtay üyeleridir.”

“BU KARARIN ÖZETİ, BİR DARBE MUHTIRASIDIR”

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, öneri üzerine şöyle konuştu:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi verdiği kararla aynen şunu dedi Türkiye halklarına: Ey Türkiye halkları dedi. Artık hiçbiriniz hukuken güvence altında değilsiniz dedi. Ayağınızı denk alın. Her an biz sizi böylesi emsallerle yargılarız dedi. Bana sorarsanız bu kararın özeti, bir darbe muhtırasıdır.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA