9 Mayıs 2025 Cuma

14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   12:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ÖZYIĞIT: “EĞRIÇAM`DAKI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMIZ 6 YıLDıR IMZA BEKLIYOR”   11:35   CHP`LI NALBANTOĞLU TUTUKLU GENÇLER IÇIN HÜKÜMETE TEPKI GÖSTERDI: “ADALET DUYGUNUZUN OLMADıĞıNı BILIYORDUK MEĞERSE SIZDE HIÇ VICDAN DA YOKMUŞ”   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   09:39   MESKİ`DEN TOROSLAR, KAZANLı VE HOMURLU`YA BÜYÜK YATıRıM   01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”   22:22   TBMM GENEL KURULU... MURAT ÇAN: "23 YıLDıR KANUN YAPMAYı, DEVLET YÖNETMEYI ÖĞRENEMEDINIZ"   21:42   ÖZGÜR ÖZEL, KENDISINE YÖNELIK SALDıRıYı DEĞERLENDIRDI: "BIR EMNIYET MÜDÜR YARDıMCıSıNıN AÇıK KUSURU VAR, PARÇASı DEĞILSE PARÇASı OLANDAN EMIR ALMıŞTıR"   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:48   VATIKAN: "14`ÜNCÜ LEO ADıNı ALAN KARDINAL ROBERT FRANCIS PREVOST, 267``ÜNCÜ PAPA OLARAK SEÇILDI"  
 
     
   

TÜRK MOBİLYASINA FAS İLGİSİ


Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, ekim ayında yüzde 3,5’lik düşüşle 678 milyon dolarlık ihracat yaparken, Akdeniz’den yapılan ihracat yüzde 5,3 arttı. Son dönemde Afrika pazarında büyüyen sektöre özellikle Fas ilgisi yoğun şekilde devam ediyor. Sektör geneli bu ülkede ekim ayında yüzde 69,8 büyüme kaydederken, AKAMİB ise yüzde 95’lik artış sağladı. Afrika kıtasında büyüme ivmesi yakaladıklarını kaydeden AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Çift haneli büyümelerimizin devam edeceğini öngörüyoruz. Diğer yandan ABD’de en az 1 milyar dolarlık ihracat potansiyelimiz var. Bu bilinçle de yoğun şekilde çalışmalar yapıyoruz.Başta ABD olmak üzere dünyanın her noktasında önce Türkiye, sonra Türk mobilyası algısını güçlendirecek tanıtımlar yapmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Tarih : 14 Kasım 2023 Salı 14:50   Okunma : 1867

Türkiye’nin ekim ayı ihracatı yüzde 7,4 artışla 22,9 milyar dolar oldu. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün Türkiye geneli ihracatı yüzde 3,5’lik düşüşle 678 milyon 37 bin dolar olarak gerçekleşti. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise ekim ayı ihracatında sektör genelinin aksine büyüme göstererek, yüzde 5,3’lük artışla81 milyon 740 bin dolarlık ihracat geliri elde etti.

Yılın ilk 10 ayında ise Türkiye geneli sektör ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,3 oranında azalış göstererek6 milyar 621 milyon 360 bin dolar olurken, AKAMİB’den yapılan ihracat yüzde 6,7 azalış ile 723 milyon 49 bin dolara ulaştı.

ABD’ye ihracat artışı sürdü

Sektörün ekim ayında Türkiye genelinden yaptığı ihracatta en başarılı pazar 85,7 milyon dolarla Irak oldu.Irak’ı sırasıyla; Birleşik Krallık, ABD, Almanya ve Libya izledi. İlk 10 pazar arasında en dikkat çekici artış yüzde 69,8 ile Fas’a, yüzde 15,4 ile ABD’ye yapılan ihracatta kaydedildi.

AKAMİB’in ekim ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. 20,2 milyon dolar ihracat yapılan Irak’ı sırasıyla; Almanya, Suriye, Romanya ve Fransa takip etti. İlk 10 pazar arasında en dikkat çekici artışlar ise yüzde 95 ile Fas’a, yüzde 74,7 ile Romanya’ya, yüzde 64,2 ile Almanya’ya yapılan ihracatta görüldü.

Fas ve Libya hem sektör genelinin hem de AKAMİB’in ilk 10 pazarı arasında yer alırken, büyüme serilerini sürdürdü. Böylece sektör Afrika pazarındaki büyümesine de istikrar kazandırmayı başardı.

“Fiyat rekabeti sağlamak için üretici maliyetlerine destek verilmeli”

Ekim ayına ilişkin değerlendirmede bulunan AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer,“Türkiye geneli ihracatımızda miktarda 3,6’lık artış sağlamamıza rağmen değerde yüzde 3,5 düşüş yaşandı. Siparişlerimizin artması memnun edici fakat fiyat rekabetinde dezavantajlı konumda yer almamız değer bazındaki rakamlarımıza olumsuz yansıyor. Enerji ve işçilik gibi önemli üretim kalemlerindeki artışların yanı sıra, enflasyona paralel gitmeyen kurun etkisiyle fiyat vermek, rekabet edebilmek zor. Yıl başında işçiliğe gelecek zamları da düşündüğümüzde ihracatın maliyet hesabı yapması, müşterilerine uygun fiyatı sunması kolay değil. Ekonomi yönetimimizden üretici maliyetlerini rahatlatacak adımlar atmalarını ivedilikle bekliyoruz” dedi.

ABD pazarında 1 milyar dolarlık potansiyel var

Küreseldeki talep durgunluğunun da ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Kılıçer, “Biz de bu süreçte alternatif pazarlara yoğunlaşarak kayıplarımızı telafi etmeye çalışıyoruz. Afrika kıtasında büyüme ivmesi yakaladık. Çift haneli büyümelerimizin devam edeceğini öngörüyoruz. Diğer yandan dünyanın en büyük ithalatçısı olan ABD’de artışlarımız sürüyor. Bu pazarda 1 milyar dolarlık ihracat potansiyelimizin olduğunu vurguluyoruz, bu bilinçle de yoğun şekilde çalışmalar yapıyoruz. Başta ABD olmak üzere dünyanın her noktasında önce Türkiye, sonra Türk mobilyası algısını güçlendirecek tanıtımlar yapmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA