16 Mayıs 2024 Perşembe

16:47   MGM HAVA TAHMİN UZMANI MURAT ACAR: HAFTA SONU BATI KESİMLERDEN BAŞLAYARAK HAVA SICAKLIKLARI ARTACAK   16:14   AYHAN BORA KAPLAN DAVASI KAPSAMINDA GİZLİ TANIĞIN İSMİNİ VERDİĞİ 4 POLİS GÖZALTINA ALINDI   16:11   SAADET- GELECEK GRUBUNDAN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA   15:05   MERSİNLİ SANATÇILAR ‘UZAKLAR’DAN DÖNDÜ   14:16   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER KORKUSUZ KAHRAMANLARLA BİR ARAYA GELDİ   12:31   DEM PARTİ`DEN KOBANİ DAVASI İÇİN ÇAĞRI   11:38   MSB: "GARA VE HAKURK`TA 12 PKK`LI TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   11:03   TÜRKİYE`DE DOĞURGANLIK HIZI SON 22 YILDA 2,38 ÇOCUKTAN, 1.51 ÇOCUĞA DÜŞTÜ   10:11   MERSİN’DE DANS VE RİTMİN BÜYÜSÜYLE ENGELLER BİR KEZ DAHA AŞILDI   09:57   MERSİN’DE 19 MAYIS, RUHUNA YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLANACAK   22:44   CHP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU: "DEDAŞ BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLERE BÜYÜK ZULÜM UYGULUYOR"   22:31   DEM PARTİ ANKARA İL ÖRGÜTÜ`NDEN KOBANİ AÇIKLAMASI: ”BU ÇIKMAZDAN GERİ DÖNÜN, DİYALOG VE MÜZAKERELERİN, BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN”   22:11   CAN ATALAY İÇİN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDEN ADALET ÇAĞRISI... TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: "ADINDA ADALET OLAN BU PARTİ TÜRKİYE`DE ADALETİ KATLEDEREK VAR OLUYOR"   21:36   İYİ PARTİ `KAMUDA İSRAFIN ARAŞTIRILMASINI` İSTEDİ... İYİ PARTİ`Lİ KARAKAŞ: "BU PAKET KAMUDAKİ İSRAFIN İTİRAFIDIR"   21:19   TBMM GENEL KURULU`NDA İKTİDARIN REDDETTİĞİ ÖNERGELER TARTIŞMA YARATTI... "AKP GRUBU`NUN ADI BUGÜNDEN SONRA `REDGİLLER` OLMALI"   20:20   TBMM`DE DEM PARTİ VE AKP`LİLER ARASINDA İLİÇ TARTIŞMASI... KORDU`DAN KARSLI`YA: "SORUMLULUKLARI VAR, SAVUNMA PSİKOLOJİSİYLE CEVAP VERMESİNLER"   19:37   ODTÜ`LÜ MİLLETVEKİLİ KONURALP`TEN ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ`NE TEPKİ: "ÖĞRENCİLER HAKKINDA AÇILAN SORUŞTURMALAR DURDURULMALI, BARIŞÇIL EYLEMLERİNE VE TALEPLERİNE SAYGI GÖSTERİLMELİDİR"   19:02   HAKKARİ BELEDİYE BAŞKANI AKIŞ: "KAYYIM TARAFINDAN BELEDİYE BÜTÇESİNDEN AKP`Lİ ADAYIN SEÇİM KAMPANYASI İÇİN 29 MİLYON 939 BİN TL HARCANMIŞ"   17:55   CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI`NDAN 18 MAYIS`TA DÜZENLENECEK SARAÇHANE MİTİNGİNE KATILIM ÇAĞRISI   17:47   OSMAN KAVALA DAVASINDA YARGILAMANIN YENİLENMESİ TALEBİNİ YENİ HEYET DEĞERLENDİRECEK  
 
     
   

ÇYDD: TÜRKİYE CUMHURİYETİ`NDE HİLAFET ÇAĞRISI YAPMAK AÇIK BİR SUÇTUR


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Filistin`e destek gösterilerinde ve sosyal medyada yapılan hilafet çağrılarına tepki gösterdi. ÇYDD, “Filistin halkı ile dayanışma gerekçe ve bahane edilerek yapılan gösterilerde veya sosyal medyada Türkiye Cumhuriyeti`nde hilafet çağrısı yapmak açık bir suçtur. Türkiye Cumhuriyeti devleti topraklarında yapılan hilafet çağrısı, Cumhuriyet`in 100. yılını kutladığımız günlerde cumhuriyet rejimine ve Anayasa`da düzenlenen devletin temel niteliklerine başkaldırı niteliğindedir” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 3 Ocak 2024 Çarşamba 15:57   Okunma : 194

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Filistin`e destek gösterilerinde ve sosyal medyada yapılan hilafet çağrılarına tepki gösterdi. ÇYDD, “Filistin halkı ile dayanışma gerekçe ve bahane edilerek yapılan gösterilerde veya sosyal medyada Türkiye Cumhuriyeti`nde hilafet çağrısı yapmak açık bir suçtur. Türkiye Cumhuriyeti devleti topraklarında yapılan hilafet çağrısı, Cumhuriyet`in 100. yılını kutladığımız günlerde cumhuriyet rejimine ve Anayasa`da düzenlenen devletin temel niteliklerine başkaldırı niteliğindedir” açıklamasını yaptı. 

ÇYDD`den bugün yapılan yazılı açıklamada, Filistin`e destek amacıyla Türkiye`de düzenlenen gösterilerde hilafet çağrısına yönelik sloganların atıldığı ve bayraklar açıldığı anımsatıldı. Hilafet çağrısının suç olduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi: 

“Filistin`e destek amaçlı yürüyüşte hilafet çağrısına yönelik sloganların atıldığı ve bayrakların açıldığı kamuoyuna yansımıştır. Filistin halkının uğradığı zulüm ve bölgede yaşanan ağır insan hakları ihlallerine ulusça tepki göstermekteyiz, ancak Filistin halkı ile dayanışma gerekçe ve bahane edilerek yapılan gösterilerde veya sosyal medyada Türkiye Cumhuriyeti`nde hilafet çağrısı yapmak açık bir suçtur. 

Türkiye Cumhuriyeti devleti topraklarında yapılan hilafet çağrısı, Cumhuriyet`in 100. yılını kutladığımız günlerde cumhuriyet rejimine ve Anayasa`da düzenlenen devletin temel niteliklerine başkaldırı niteliğindedir. 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası`nın 2. maddesi uyarınca Türkiye, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Cumhuriyet`imizin bu niteliği değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif bile edilemez. 

Cumhuriyet`in ilanının hemen ardından hilafet, 3 Mart 1924 tarihli kanun ile kaldırılmıştır. Bu kanun, Cumhuriyet`in en önemli hukuksal düzenlemelerindendir ve bugün halen yürürlüktedir. 

Hatırlatmak isteriz ki kimse Türkiye`de rejimi, hukuku ve kamu düzenini geriye yürütme, suç işleme hakkına sahip değildir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile öngörülen düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek, Türk Ceza Kanunu`nda yaptırımı oldukça ağır bir suçtur. Laiklik ilkesine ve Anayasa`ya aykırı olan hilafet çağrıları karşısında Cumhuriyet savcılıklarınca derhal soruşturma başlatılmalıdır. 

Hilafetin kaldırılma gerekçelerinin siyasal ve tarihsel etkisini zaten yitirmiş olduğu, laik toplum ve devlet yapısında yeri olmadığı gerçeği de toplumsal hafızamızdadır. 

Kuruluşundan bugüne Mustafa Kemal Atatürk`ün yolundan ilerleyen ÇYDD, Anayasa`da yer alan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devlet olan Cumhuriyet`imizin temel değerlerini savunmaktadır ve savunmaya devam edecektir.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA