5 Haziran 2024 Çarşamba

15:48   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÜRETICIYE BIR MÜJDE DAHA   15:44   CHP TARSUS KADıN KOLLARı İLÇE BAŞKANı FIGEN ACıYIYEN’DEN TEŞEKKÜR MESAJı   15:40   AKİB, YÜZDE 35 ARTıŞLA 1,65 MILYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTIRDI   15:21   AKDENIZ’DEN KAYYUM İÇIN HAKKARI İLE DAYANıŞMA ÇAĞRıSı: HALKıN IRADESINI GERI VERIN!   15:04   YKS`YE GERI SAYıM BAŞLADı...    15:01   CHP HEYETI, HAKKARI`YE GELDI   14:43   MERSIN YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT: “‘UYUTMA` ADı ALTıNDA HAYVANLARıN ÖLDÜRÜLMESINI KABUL ETMIYORUZ"   14:32   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL KAYYUM ATAMASıNA BIR KEZ DAHA TEPKI GÖSTERDI   13:29   TUNCER BAKıRHAN`DAN BAKAN YERLIKAYA`YA: "YA SOYLU GIBI `SUÇIŞLERI BAKANı` OLARAK ALGıLANACAKSıNıZ YA DA IŞINIZI HUKUKA GÖRE YAPACAKSıNıZ"   12:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KURS MERKEZLERI`NDE YKS ÖNCESI SON DENEME SıNAVı YAPıLDı   11:57   SILIFKE BELEDIYESI, YOL YAPıM VE ONARıM ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   11:39   CHP`NIN `EMEK MITINGI`NIN TARIHI BELLI OLDU   11:11   BAHÇELI, HAKKARI BELEDIYE BAŞKANı`NıN GÖREVDEN ALıNMASı VE KAYYUM ATANMASıNA DESTEK VERDI   09:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, HAŞERE ILE MÜCADELEDE TıBBI VE AROMATIK BITKILERI DE KULLANıYOR   09:35   GEZI`DE GÖZÜNÜ KAYBEDEN SARıKAYA`Yı VURAN POLIS HALA BULUNAMADı   09:30   BAKAN YERLIKAYA: "GÖÇMEN KAÇAKÇıLıĞı OPERASYONLARıNDA 63 ORGANIZATÖR YAKALANDı, 38`I TUTUKLANDı"   07:33   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ZEYBEK, TBB SEÇIMLERI ÖNCESI PARTILERLE GÖRÜŞTÜ   22:34   VAN`DAKI KAYYUM PROTESTOSUNA POLIS MÜDAHALESI: 5 GÖZALTı   22:05   28 BARODAN ORTAK AÇıKLAMA: "KAYYUM UYGULANMASıNA SON VERILMELI"   21:26   DOĞU VE GÜNEYDOĞU`NUN BIRÇOK KENTINDE EYLEM VE ETKINLIKLER YASAKLANDı  
 
     
   

ULAŞ KARASU, "KAYIP DENİZCİLERİ" SORDU: “SAĞLIKLARI SÜREKLİ RİSK ALTINDA BULUNAN GEMİCİLERİN SAĞLIKLI YAŞAM VE CAN GÜVENLİKLERİ İÇİN BAKANLIĞINIZIN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR NELERDİR?”


CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 2016-2022 yılları arasında 348 denizcinin kayıp olarak kayıtlara geçtiğini belirtti; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`na “Ticarî gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?” sorusunu yöneltti.

 

Tarih : 24 Ocak 2024 Çarşamba 12:47   Okunma : 261

CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 2016-2022 yılları arasında 348 denizcinin kayıp olarak kayıtlara geçtiğini belirtti; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`na “Ticarî gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?” sorusunu yöneltti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`nun yanıtlaması istemiyle hazırlayıp, TBMM Başkanlığı`na sunduğu soru önergesinde; kayıp denizcileri Meclis gündemine taşıdı.

Karasu, önergesinin gerekçesinde; şu değerlendirmeleri yaptı:

“Son dönemde yaşanan gemi kazalarında gemilerin eski olmasının büyük bir payı olduğu iddia edilirken, gemilere ilişkin denetimlerin yeterli olmadığı belirtilmektedir.

Özellikle ticari gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları nedeniyle ölümle burun buruna yaşayan gemi insanlarının mesai saatlerinin uzaması, olumsuz hava şartları, sosyal hayattan uzak kalmaları gibi pek çok olumsuz koşullarda yaşadıkları bilinmektedir.

Son olarak Yunanistan-İtalya seferi yapan Malta bayraklı MT TORC isimli kimyasal tanker gemisinde Mesina Boğazı`na yakın bir mevkiide, kazan patlaması yaşanmış ve gemide 2. mühendis olarak çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 2017 Makine Bölümü Mezunu Mehmet Altaş hayatını kaybetmiştir. 28.08 2022 tarihinde de aynı gemi Bandırma Limanındayken yine kazanının patlaması meydana gelmiş ve 2. Mühendis Harun Duran ile kazan servis personeli Halit Demir yaralanmıştır.

Yaklaşık 1,5 ay önce Karadeniz`de İkinci Dünya Savaşı`ndan kalma bir mayına çarparak hasar gördüğü belirlenen ve Karadeniz Ereğli ilçesinde 19.11.2023 tarihinde fırtına nedeniyle mendireğe çarptıktan sonra batan Türk bayraklı ‘Kafkametler` adlı gemideki 7 kayıp personel de hala bulunamamıştır.

Denizcilik Genel Müdürlüğü`nün kaza istatistiklerine göre 2016 ile 2022 yılları arasında meydana gelen 3 bin 717 deniz aracı kazasında; 793 mürettebat hayatını kaybetmiş, 348 mürettebat ise kayıp olarak kayıtlara geçmiştir.”

Karasu, Bakan Uraloğlu`na; şu soruları yöneltti:

“Türkiye`nin deniz filosunda kaç adet petrol tankeri, kimyevi madde tankeri, LPG, LNG ve asfalt, kuru yük, dökme kuru yük, konteyner, Ro-Ro, yolcu-yük gemisi, petrol, kimyevi madde tankeri bulunmaktadır?

Türkiye deniz filosundaki gemilerin yaş aralığı nedir? Son dönemde yaşanan gemi kazalarında gemilerin eski olmasının büyük payının olduğu iddiası doğru mudur?

Gemilerin klas ve bayrak denetimlerinde denize elverişliliğinin onaylanması için sac ölçümleri, tank kontrolleri vb. gibi denetimlerin yapıldığı ve sonuçlarına göre tersane bakım sürecinden geçtiği mevzuatımızda belirtilmektedir? Bu filonun denetimleri hangi aralıklarla ve nasıl yapılmaktadır? Son bir yıl içinde filodaki gemilerin denetimlerin sonuçları nelerdir? Buna bağlı olarak uygulanan yaptırımlar nelerdir?

Özelde önergede de belirtilen MT TORC isimli tanker ile ‘Kafkametler` adlı gemide bakanlığınızın en son denetimi ne zaman yapılmıştır? Sonuçları ne olmuştur? 

Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere ülkemizde ticari gemi taşımacılığında çalışan kaç kaptan, çarkçıbaşı, makine zabiti, yağcı, güverte tayfası bulunmaktadır?

Ticarî gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Sürekli ölümle burun buruna yaşayan Türk veya yabancı bayraklı gemilerde çalışan gemicilerin sosyal güvencelerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi adına bakanlık olarak yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir?”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA