11 Mayıs 2024 Cumartesi

15:34   AKDENİZ BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI ARSLAN: “ANNELERİN HAYALİNİ KURDUĞU BİR DÜNYA KURULSUN”   15:02   DEM PARTİ MİLLETVEKİLİ ALİ BOZAN AÇIKLADI: AKP’Lİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK VE EKİBİ BELEDİYE ŞİRKETİNDEN DE AYLIK MAAŞ ALMIŞ!   14:44   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI AHMET SERKAN TUNCER’DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI   14:41   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ, ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI   14:37   BAŞKAN YILDIZ, TOROSLAR’IN KADIN ÜRETİCİLERİYLE ANNELER GÜNÜ ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU   11:22   SİNOP`TA CEVİZ SATIŞI YAPAN ŞAHİN: "GEÇİNEBİLSEM 75 YAŞINDAKİ KİŞİ BURAYA KADAR GELİP BEKLER Mİ?"   11:09   TAKSİ ÜCRETLERİNE GELEN ZAM... OSMANİYELİ TAKSİCİ: "MÜŞTERİLER `BUNDAN SONRA YÜRÜRÜZ` DİYORLAR"   10:42   GAMZE TAŞCIER: "ERDOĞAN İKTİDARI KADINLARI KUŞATAN ŞİDDETLE MÜCADELE ETMEK BİR YANA VAR OLAN POLİTİKALARDAN DA VAZGEÇME NİYETİNDE"   10:39   DİYARBAKIR``DA ``EVLAT NÖBETİ`` TUTAN ANNELER, ANNELER GÜNÜ`NE BURUK GİRİYOR   10:27   VAHAP SEÇER`DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI   10:22   RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANAN CUMHURBAŞKANI KARARIYLA, 7 BİN YABANCI HASTAYA ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ VERİLECEK   09:58   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN ‘ENGELLİLER HAFTASI` KAPSAMINDA SEMİNER   05:37   EĞİTİM SENDİKALARI OKUL MÜDÜRÜNÜN ÖLDÜRÜLMESİNİ PROTESTO ETTİ   01:02   9. YARGI PAKETİ TASLAĞINA ANKA HABER AJANSI ULAŞTI: TEKERRÜR HALİNDE İŞLENEN SUÇLAR İÇİN DE KOŞULLU SALIVERME GELİYOR   19:35   BM GENEL KURULU, FİLİSTİN`İN BM ÜYELİĞİNİ İÇEREN KARAR TASARISINI KABUL ETTİ   16:04   TARSUS’TA “DÜNYA SAĞLIK İÇİN HAREKET ET”GÜNÜ RENKLİ AKTİVİTELERLE KUTLANDI   16:01   AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK   15:56   MERSİN BAROSU BAŞKANI ÖZDEMİR, KENDİSİNE HAKARET EDEN HÂKİM HAKKINDA HSK’YA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU   14:11   TÜRKİYE’NİN BİRÇOK NOKTASINDA ÖĞRETMENLER İŞ BIRAKTI   12:41   YENİŞEHİR BELEDİYESİ 19 MAYIS AYAK TENİSİ TURNUVASI DÜZENLİYOR  
 
     
   

ULAŞ KARASU, "KAYIP DENİZCİLERİ" SORDU: “SAĞLIKLARI SÜREKLİ RİSK ALTINDA BULUNAN GEMİCİLERİN SAĞLIKLI YAŞAM VE CAN GÜVENLİKLERİ İÇİN BAKANLIĞINIZIN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR NELERDİR?”


CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 2016-2022 yılları arasında 348 denizcinin kayıp olarak kayıtlara geçtiğini belirtti; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`na “Ticarî gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?” sorusunu yöneltti.

 

Tarih : 24 Ocak 2024 Çarşamba 12:47   Okunma : 245

CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 2016-2022 yılları arasında 348 denizcinin kayıp olarak kayıtlara geçtiğini belirtti; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`na “Ticarî gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?” sorusunu yöneltti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu`nun yanıtlaması istemiyle hazırlayıp, TBMM Başkanlığı`na sunduğu soru önergesinde; kayıp denizcileri Meclis gündemine taşıdı.

Karasu, önergesinin gerekçesinde; şu değerlendirmeleri yaptı:

“Son dönemde yaşanan gemi kazalarında gemilerin eski olmasının büyük bir payı olduğu iddia edilirken, gemilere ilişkin denetimlerin yeterli olmadığı belirtilmektedir.

Özellikle ticari gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları nedeniyle ölümle burun buruna yaşayan gemi insanlarının mesai saatlerinin uzaması, olumsuz hava şartları, sosyal hayattan uzak kalmaları gibi pek çok olumsuz koşullarda yaşadıkları bilinmektedir.

Son olarak Yunanistan-İtalya seferi yapan Malta bayraklı MT TORC isimli kimyasal tanker gemisinde Mesina Boğazı`na yakın bir mevkiide, kazan patlaması yaşanmış ve gemide 2. mühendis olarak çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 2017 Makine Bölümü Mezunu Mehmet Altaş hayatını kaybetmiştir. 28.08 2022 tarihinde de aynı gemi Bandırma Limanındayken yine kazanının patlaması meydana gelmiş ve 2. Mühendis Harun Duran ile kazan servis personeli Halit Demir yaralanmıştır.

Yaklaşık 1,5 ay önce Karadeniz`de İkinci Dünya Savaşı`ndan kalma bir mayına çarparak hasar gördüğü belirlenen ve Karadeniz Ereğli ilçesinde 19.11.2023 tarihinde fırtına nedeniyle mendireğe çarptıktan sonra batan Türk bayraklı ‘Kafkametler` adlı gemideki 7 kayıp personel de hala bulunamamıştır.

Denizcilik Genel Müdürlüğü`nün kaza istatistiklerine göre 2016 ile 2022 yılları arasında meydana gelen 3 bin 717 deniz aracı kazasında; 793 mürettebat hayatını kaybetmiş, 348 mürettebat ise kayıp olarak kayıtlara geçmiştir.”

Karasu, Bakan Uraloğlu`na; şu soruları yöneltti:

“Türkiye`nin deniz filosunda kaç adet petrol tankeri, kimyevi madde tankeri, LPG, LNG ve asfalt, kuru yük, dökme kuru yük, konteyner, Ro-Ro, yolcu-yük gemisi, petrol, kimyevi madde tankeri bulunmaktadır?

Türkiye deniz filosundaki gemilerin yaş aralığı nedir? Son dönemde yaşanan gemi kazalarında gemilerin eski olmasının büyük payının olduğu iddiası doğru mudur?

Gemilerin klas ve bayrak denetimlerinde denize elverişliliğinin onaylanması için sac ölçümleri, tank kontrolleri vb. gibi denetimlerin yapıldığı ve sonuçlarına göre tersane bakım sürecinden geçtiği mevzuatımızda belirtilmektedir? Bu filonun denetimleri hangi aralıklarla ve nasıl yapılmaktadır? Son bir yıl içinde filodaki gemilerin denetimlerin sonuçları nelerdir? Buna bağlı olarak uygulanan yaptırımlar nelerdir?

Özelde önergede de belirtilen MT TORC isimli tanker ile ‘Kafkametler` adlı gemide bakanlığınızın en son denetimi ne zaman yapılmıştır? Sonuçları ne olmuştur? 

Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere ülkemizde ticari gemi taşımacılığında çalışan kaç kaptan, çarkçıbaşı, makine zabiti, yağcı, güverte tayfası bulunmaktadır?

Ticarî gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Sürekli ölümle burun buruna yaşayan Türk veya yabancı bayraklı gemilerde çalışan gemicilerin sosyal güvencelerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi adına bakanlık olarak yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir?”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA