14 Mayıs 2024 Salı

16:51   MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ, OTİZMLİ ÇOCUKLARIN VE AİLELERİNİN SESİ OLDU   16:39   CHP MYK, SOMA`DA TOPLANDI…    16:34   CAN ATALAY`DAN SOMA İÇİN SİLİVRİ`DEN MEKTUP   12:59   GÜLNAR’IN TANITIMINA MERSİN BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ   12:10   TARSUS’TA HAYVAN HAKLARI GÜNDEMDE: 1. SOKAK HAYVANLARI ÇALIŞTAYI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!   11:51   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN EŞİTLİK VURGUSU   11:46   YENİŞEHİR BELEDİYESİNİN ATÖLYE TEMELLİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR   10:20   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTİN DÖRT BİR YANINDA ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ŞEHİR TİYATROSU KURSİYERLERİ, İZLEYİCİ KARŞISINA ÇIKMAK İÇİN GÜN SAYIYOR   09:45   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`DEN KADIN ÜRETİCİ PAZARI`NA ‘ANNELER GÜNÜ` ZİYARETİ   09:44   301 MADENCİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ SOMA FACİASININ ÜZERİNDEN 10 YIL GEÇTİ...   16:22   BAŞKAN ÖZER, ESENYURTLU ANNELERLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   CHP ÇORUM MİLLETVEKİLİ TAHTASIZ, ALPAGUT`TA EYLEM YAPAN İŞÇİLERE DESTEK VERDİ: "EMEKTEN ALINTERİNDEN YANAYIZ"   15:54   ANNELER GÜNÜN`NDE İZMİR`DE VATANDAŞLAR ZÜBEYDE ANA`YA KOŞTU   15:47   ZÜBEYDE HANIM, ANNELER GÜNÜ`NDE İZMİR`DE ANIT KABRİ BAŞINDA ANILDI   15:06   SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA`NIN AÇIKLADIĞI "ONAYLI RANDEVU DÖNEMİ" YARIN BAŞLIYOR   14:49   KEMAL KILIÇDAROĞLU`NDAN ANNELER GÜNÜ MESAJI: "EVLADINI TOPRAĞA VERMİŞ BÜTÜN ANNELERİMİZİN ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLUYORUM"   14:45   TOKİ MAĞDURLARINDAN İSTANBUL`DA EYLEM: “5 YIL GEÇTİ, İNŞAATLAR HÂLÂ YAVAŞ İLERLİYOR”   14:35   YARGITAY`DA YARIN ÇİFTE SEÇİM YAPILACAK   14:07   METEOROLOJİ`DEN 10 İLDE GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI  
 
     
   

BURCU MELTEM ARIK: “SINAV SİSTEMİ BASKISI OLAN BİR ÜLKEDE, DEPREM BÖLGESİNE DAHA ADİL YAKLAŞILMASI İÇİN BÖLGENİN HASSASİYETİNİ DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR”


Eğitim Reformu Girişimi`nden Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık, “Deprem bölgesinde çocuklarda ciddi bir travma var. Çocuklar eğitime eşitsiz koşullarda devam ederken çevrelerindeki yıkımla ve travmalarıyla uğraşıyorlar. Travmaya duyarlı planlama yapılması son derece kritik. Çoğu derslikte dersler 40 dakika süremiyor. Çocukların odaklanması, tetiklenmeleri, algılamaları değişti. Sınav sistemi baskısı olan bir ülkede, bu bölgeye daha adil yaklaşılması için bölgenin hassasiyetini düşünmemiz gerekiyor. Çok zor koşullarda görev yapmaya çalışan öğretmenlerin barınma ve ulaşım meselelerine önem vermek gerekiyor” dedi.

 

Tarih : 4 Şubat 2024 Pazar 11:46   Okunma : 268

Eğitim Reformu Girişimi`nden Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık, “Deprem bölgesinde çocuklarda ciddi bir travma var. Çocuklar eğitime eşitsiz koşullarda devam ederken çevrelerindeki yıkımla ve travmalarıyla uğraşıyorlar. Travmaya duyarlı planlama yapılması son derece kritik. Çoğu derslikte dersler 40 dakika süremiyor. Çocukların odaklanması, tetiklenmeleri, algılamaları değişti. Sınav sistemi baskısı olan bir ülkede, bu bölgeye daha adil yaklaşılması için bölgenin hassasiyetini düşünmemiz gerekiyor. Çok zor koşullarda görev yapmaya çalışan öğretmenlerin barınma ve ulaşım meselelerine önem vermek gerekiyor” dedi.

Gazeteci Semra Topçu`nun Youtube kanalında yayınlanan “Yaşasın Çocuklar” programının “Çocuğun yeri okuldur” temalı üçüncü bölümünde konuk olan Arık, deprem bölgesine özel ilgi gerektiğini belirtti. Deprem bölgesinde saha çalışması yapan Burcu Meltem Arık, şunları söyledi:

“Beslenme, ısınma, eğitime erişim konularında kamu iradesinin paydaşlarıyla, belediyelerle birlikte çalışmak gerekiyor. Deprem bölgesinde çocuklarda ciddi bir travma var. Çocuklar eğitime eşitsiz koşullarda devam ederken çevrelerindeki yıkımla ve travmalarıyla uğraşıyorlar. Travmaya duyarlı planlama yapılması son derece kritik. Çoğu derslikte dersler 40 dakika süremiyor. Çocukların odaklanması, tetiklenmeleri, algılamaları değişti. Sınav sistemi baskısı olan bir ülkede, bu bölgeye daha adil yaklaşılması için bölgenin hassasiyetini düşünmemiz gerekiyor. Çok zor koşullarda görev yapmaya çalışan öğretmenlerin barınma ve ulaşım meselelerine önem vermek gerekiyor. Sınıflar kalabalıklaştı, sadece belli mekanlarda eğitim veriliyor, çocuklar toplanarak gidiyor. Küçük yaştaki çocuklar için uygulanan ulaşım sistemi onların yaşlarına ve gelişimlerine de uygun değil.”

“EĞİTİM BÜTÇESİNİN ARTMASI GEREK”

Okul dışına itilen çocukları kazanmak için yapılacakları da anlatan Arık, “Eğitim bütçesinin artması gerek. Burası çok net ama eğitimin sorunlarının çözümü, eğitime ayrılan bütçeyle de sınırlı değil” ifadelerini kullandı ve öğretmenlerin özlük haklarının güçlendirilmesi, kapasitelerinin artırılması, meslektaş dayanışmasına alan açılması gibi gerekliliklerin de eğitim hakkını etkilediğini ekledi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konulu derslerin müfredattan silindiğini söyleyen Arık,
kız çocuklarının okullaşma oranındaki düşüşe yönelik önlem almak gerektiğini de vurguladı ve kız çocukların okullaşmasında yerel özelliklere ve hassasiyetlere dikkat edilmesi gerektiğini, zira yerel kanaat önderleri ve yerel yetkililerin desteğini alan projelerin geçmişte başarılı olduğunu hatırlattı. Arık, “‘Haydi Kızlar Okula` gibi başarılı projelere ihtiyaç var, bu projeler gibi kız çocuklarını okula döndürecek farklı projeler gerekli” dedi.

SEMRA TOPÇU: “ANAYASAL BİR HAK OLAN EĞİTİM, SİVİL TOPLUMA DA ÖZEL OKULLARA DA DEVREDİLEMEZ”

Gazeteci Semra Topçu da “Anayasal bir hak olan eğitim, sivil topluma da özel okullara da devredilemez. Eşit ve ücretsiz şekilde sağlanmalıdır. Ama devlet asli görevi olan eğitimden çekilip sivil topluma bırakmakla övünüyor” diye konuştu.

MENEKÇE TOKYAY: “NİTELİKLİ EĞİTİMİ SAĞLAYACAK ENTELEKTÜEL ARKA PLANIMIZ GÜÇLÜ”

Programda gazeteci-çocuk hakları uzmanı Dr. Menekşe Tokyay da bu yıl Birleşmiş Milletler`in 2030 yılına kadar koyduğu sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birinin nitelikli eğitim olduğunu hatırlattı. Tokyay, “BM yaşam boyu eğitimi de kapsayacak kadar erişilebilir ve nitelikli bir eğitimin yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Köy Enstitüleri gibi radikal bir eğitim deneyiminden gelmiş bir ülkeyiz; nitelikli eğitimi sağlayacak entelektüel arka planımız güçlü” ifadesini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA