Haber: CEYLAN SAĞLAM- Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU
Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) üyeleri, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde 3600 ek gösterge talebiyle eylem yaptı. TEÇ-SEN Genel Başkanı Ümit Demirel, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verileceği sözüne rağmen, Çalışma Bakanı tarafından kanun teklifinin hazır olduğu söylenmesine rağmen bugüne kadar Meclis`e getirilmemiş olmasını kabul etmiyoruz" dedi. Sendika üyesi memur emeklisi 69 yaşındaki Mehmet Bayraktar, "Maaşın yüzde 25`inde bir kayıp var. Bu yapılan memurlara çok büyük bir haksızlık. Bu insanları, bu emeklileri, kendi babası yaşındaki insanları mağdur etmesinler. Ayıptır, günahtır. Kul hakkıdır" diye konuştu.
TEÇ-SEN, 3600 ek gösterge talebi ile bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri, "3600 ek gösterge Meclis`e" , "3600 ek gösterge birinci dereceye" yazılı dövizleri taşıdı.
TEÇ-SEN Genel Başkanı Ümit Demirel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın 14 Mayıs genel seçiminden önce birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge sözü verdiğini anımsatarak şunları söyledi:
"3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ, YÖNETİM KADEMESİNDE OLAN ŞEFLERİMİZ, TEKNİK PERSONELLERİMİZ, MEMURLARIMIZ VE YARDIMCI HİZMETLER SINIFIMIZ AÇISINDAN DA EKSİK KALMIŞTIR. HAYAL KIRIKLIĞI YARATMIŞTIR"
"Bilindiği üzere 2 Temmuz 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde kabul edilen yasa ile öğretmenlerimiz, asker ve polislerimiz, din görevlilerimiz ve hemşirelerimiz başta olmak üzere 2.5 milyon kamu çalışanı 3600 ek gösterge kapsamına alınmıştır. Yıllardır bu yasayı bekleyen kamu çalışanları adına büyük bir müjde olan 3600 ek gösterge düzenlemesi, yönetim kademesinde
olan şeflerimiz, teknik personellerimiz, memurlarımız ve yardımcı hizmetler sınıfımız açısından da eksik kalmıştır. Hayal kırıklığı yaratmıştır. 3600 ek göstergenin eksik kalan tarafının tamamlanması, erişim kısıtlanmasının kaldırılması, kamu çalışanlarının tamamını kapsaması için TEÇ-SEN olarak sürekli eylemsel hale geçtik. Gerek basın açıklamalarımızda ve eylemlerimizde gerek mitinglerimizde gerekse Ankara`ya yaptığımız yürüyüşümüzle gerekse grevlerimizle 3600 ek gösterge konusu ana gündemmiz oldu.
"ÇALIŞMA BAKANI TARAFINDAN KANUN TEKLİFİNİN HAZIR OLDUĞU SÖYLENMESİNE RAĞMEN MECLİS`E GETİRİLMEMİŞ OLMASINI KABUL ETMİYORUZ"
14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimlerinden önce Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge
verileceği sözüne rağmen, Çalışma Bakanı tarafından kanun teklifinin hazır olduğu söylenmesine rağmen ve toplu sözleşme masasında mutabakat altına alınmasına rağmen bugüne kadar Meclis`e getirilmemiş olmasını kabul etmiyoruz. Birinci dereceye gelen her kamu çalışanına 3600 ek gösterge sözünün tutulması için bugün Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
önünden bir defa daha sesleniyoruz.
Kamuda görev yapan şefler olarak sesleniyoruz. Verilen söz yerine gelsin. Birinci dereceye 3600 ek gösterge kanun teklifi bir an önce Meclis`e gelsin ve adalet tecelli etsin. Kamuda görev yapan teknik personeller olarak sesleniyoruz. Verilen sözler yerine gelsin. Birinci dereceye 3600 ek gösterge kanun teklifi bir an önce Meclis`e gelsin ve adalet tecelli etsin. Kamuda görev yapan memurlar olarak sesleniyoruz. Verilen sözler yerine gelsin. Birinci dereceye 3600 ek gösterge kanun teklifi bir an önce Meclis`e gelsin ve adalet tecelli etsin. Kamuda görev yapan yardımcı hizmetler sınıfı olarak sesleniyoruz. Verilen sözler tutulsun. Birinci dereceye 3600 ek gösterge kanun teklifi bir an önce Meclis`e gelsin ve adalet tecelli etsin."
"3600 EK GÖSTERGE ÇIKTIĞINDA KAMUDA EMİN OLUN Kİ YÜZDE 50 YÜZDE 60 MEMUR, EMEKLİ OLUR. GENÇLERE DE YOL AÇILIR, İSTİHDAM SAĞLANIR"
Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Türkaslan, memurların taleplerine ilişkin ANKA Haber Ajansı`na şu değerlendirmede bulundu:
"O dönemki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin söz verdiler. 3600 ek göstergenin birin dördüncü kademesindeki tüm kamu çalışanlarına verilemesi ile ilgili... Şu anda kanun teklifinin bir an önce TBMM`ye sunulup, kanunlaşmasını bekliyoruz.
Aldığımız maaş ile geçinemiyoruz. Çünkü ortalık ateş pahası.. 38 yıllık devlet memuruyum ama emekli olamıyorum. Çünkü maaşım yarından daha aşağı düşüyor. Ev kirası verebileceğim emekli maaşıyla. Ondan dolayı 3600`ü bekliyoruz. 3600 ek gösterge çıktığında kamuda emin olun ki yüzde 50 yüzde 60 memur, emekli olur. Gençlere de yol açılır, istihdam sağlanır. Ama ne yazık ki şu anda bizim kolumuz kanadımız bekliyoruz.
8 bin 77 lira seyyanen verildi, en düşük memur maaşı 32 bin liraydı. O da emekliliğimize yansımıyor. Emekli olduğumuzda 8 bin 77 lira olan seyyanen verilen zam bizim emekli maaşımıza yansımıyor, buharlaşıp gidiyor. Geri kalan maaşımız üzerinden hesaplanma yapılıyor. O da 5434 sayılı yasa var, 5510 sayılı yasa var... 2010 öncesi memuriyete girmişsem 5434`ten; 2010 sonrasında da 5510`dan hesaplıyorlar. Asgari ücret zor alacağız emekli olduğumuzda.
Ev kirası olan bir insan geçinemez. Üniversitede bir çocuğu varsa, bir iki tane okutuyorsa Allah yardımcısı olsun. İkinci iş... İllaki ikinci işi yapacağız. Yapacak bir şey yok. Şu anda biz, fazla bir şey istemiyoruz. Biz ölük hakkımızı istiyoruz. Tüm kamu çalışanları, birinci dereceden dördüncü kademesine gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge istiyoruz. Verilen sözler yerine getirilsin istiyoruz."
"BU AYRIMCILIĞIN ORTADAN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ. FARKLI HİÇBİR ŞEY İSTEMİYORUZ. NEDEN AYRIMCILIK VAR"
3600 ek gösterge talebinde bulunan Erol Kaçakoğlu ise şunları söyledi:
"Bizim farklı bir isteğimiz yok. Tüm kamu çalışanlarına birinci dereceye gelmiş, eğitimini tamamlayan arkadaşlarımızın hepsine 3600`ün verilmesi taraftarıyız. Haksızlığın ortadan kaldırılması için. Belli bir meslek gruplarına verildi 3600 ama kamu çalışanlarında, birinci dereceye gelen arkadaşlarımıza verilmedi. Zamanında bu sözler verildi Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 3600`ün tüm kamu çalışanlarına verileceği sözün verilmesine rağmen hala Meclis`te yok. Çoğu 3600`Ü aldılar ama bizler hala alamadık.
Bizler eğitim ve öğretimin dışında kalan, genel idare hizmetler sınıfı, yardımcı hizmetler sınıfı, teknisyenler sınıfı veya mühendisler, mimarlar... Yüksekokulu bitiren dördün biri gelmiş, kamu çalışanlarının 3600 ek göstergeyi alması lazım, alması gerekiyor. Bugün başka bir bakanlığa baktığınızda, bizle aynı statüde alıyor; biz alamıyoruz. Bu ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Farklı hiçbir şey istemiyoruz. Neden ayrımcılık var?"
"MAAŞIN YÜZDE 25`İNDE BİR KAYIP VAR. BU YAPILAN MEMURLARA ÇOK BÜYÜK Bİ HAKSIZLIK"
Demiryolları memur emeklisi 69 yaşındaki Mehmet Bayraktar ise 3600 ek gösterge alamayanların yaşadığı haksızlığa ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, `Birinci dereceye gelmiş bütün herkese 3600 ek göstergeyi vereceğiz, mağdur etmeyeceğiz` dedi. Giden Vedat Bilgin, bizi kandırdı. Bir devlet bakanı yalan söylemez, `3600 ek göstege hazır; Meclis açılır açılmaz çıkacak` dedi. Yani yalan söyledi. Bir devlet bakanı yalan söyler mi? Bu yeni gelen bakan da `Sendikalar ile görüşeceğiz, 7. toplu sözleşme mutabakat metninde yazılı, imzalar atıldı. Hemen vereceğiz` dedi. Devamlı oyalıyorlar. Buradaki asıl amaç ne? İmamlar aldı, öğretmenler aldı, polisler aldı, hemşireler aldı... Aynı okulu bitiren, aynı derecedeki maliyedeki uzman almadı, Çalışma Bakanlığı`nda çalışan uzman almadı. Alamadı, vermediler... 40 sene çalıştım, 20 senedir birin dördünden kesinti oldu. Ben 17 bin alıyorsam, o 21 bin-22 bin alıyor. Maaşın yüzde 25`inde bir kayıp var. Bu yapılan memurlara çok büyük bir haksızlık.
Bir kahve 80 lira, bir çay 20-30 lira. O kadar mağdur oldular ki... Bir Cumhurbaşkanı söz verir de bunu yapmazda `el insaf` derim. Giden Çalışma Bakanı yalan söylerse... Bu insanları, bu emeklileri, kendi babası yaşındaki insanları mağdur etmesinler. Ayıptır, günahtır. Kul hakkıdır."