27 Eylül 2024 Cuma

16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"   17:44   İMAMOĞLU`NDAN HAKKıNDAKI DAVAYLA ILGILI DEĞERLENDIRME   17:44   HÜLYA ŞELLAVCı`Yı KATLEDEN SANıK KAFFAR YEĞIN`E MÜEBBET HAPIS CEZASı VERILDI  
 
     
   

SİNOP ARICILAR BİRLİĞİ BAŞKANI FINDIK: "BİRÇOK ARICI BİRKAÇ YIL DAHA BÖYLE GİDERSE ARICILIĞI BIRAKMAKLA YÜZ YÜZE KALACAK"


Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, "Sadece rekoltenin düşük olması değil, aynı zamanda üreticilerimizin girdi maliyetlerinin de yükselmesi bunda kestane balının fiyat artışında ana neden olarak karşımıza çıkıyor. Balın rekoltesi zaten düşüyor. Yüksek fiyatlarda bal satışları da düşüyor. Dolayısıyla tüketici bu anlamda  örneğin 10 kilogram bal tüketmek istiyorsa, ne yazık ki bal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bal alış miktarında düşüş söz konusu oluyor. Şu anda birçok arıcı birkaç yıl daha böyle giderse arıcılığı bırakmakla yüz yüze kalacak ne yazık ki" dedi.

 

Tarih : 8 Şubat 2024 Perşembe 16:20   Okunma : 409

MUSTAFA USTA

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, "Sadece rekoltenin düşük olması değil, aynı zamanda üreticilerimizin girdi maliyetlerinin de yükselmesi bunda kestane balının fiyat artışında ana neden olarak karşımıza çıkıyor. Balın rekoltesi zaten düşüyor. Yüksek fiyatlarda bal satışları da düşüyor. Dolayısıyla tüketici bu anlamda  örneğin 10 kilogram bal tüketmek istiyorsa, ne yazık ki bal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bal alış miktarında düşüş söz konusu oluyor. Şu anda birçok arıcı birkaç yıl daha böyle giderse arıcılığı bırakmakla yüz yüze kalacak ne yazık ki" dedi.

Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık,  bal rekoltesinin bu sene de iyi olmasını beklemediklerini söyledi. Rekoltedeki düşüşün ekonomik kriz, iklim değişikliği ve ağaçlara dadanan gal arısından kaynaklandığını kaydeden Fındık, "Ekonomik boyutta baktığımız zaman özellikle kırsal kesimdeki insanlar bal üretimiyle ya da diğer arı üretimi üretimiyle ekonomik gelir sağlayan insanların ekonomik kaybına sebebiyet veriyor. Sinop Kestane balı özellikle aranan bir bal ama ne yazık ki, rekolte yıldan yıla çok farklı boyutlarda olduğu için insanların gelir kaybı söz konusu oluyor" diye konuştu.

"ÖZELLİKLE KESTANE BALI ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ"

Metin Oktay Fındık şunları söyledi:

“Son yıllarda arıcılık aslında Sinop ekonomisine ciddi katkı sağlayan bir tarımsal faaliyet olarak görülüyor. Özellikle kestane balı Sinop Üniversitemiz de sağ olsunlar, akademisyenler arkadaşlarımızın da katkılarıyla hem coğrafi işaret alan hem de bal kalitemiz Sinop Üniversitesinin kurmuş olduğu laboratuvarlarda tahliller sonucu ortaya çıktı ve aranan bir bal haline geldi. Tıbbı nitelikli bir baldır. Yerel ekonomiye de ciddi bir katkısı var kırsal kesimde. Özellikle kestane balı üretiminde önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Şöyle ki; Çin`den, İtalya`ya İtalya`dan da ne yazık ki, bizim ülkemize gelmiş bir böcek. Kestanenin yapraklarına ve çiçeklerine larvalarını bırakıyor bu da dolayısıyla gelişimini engelliyor. Bal oluşumunu ve meyve oluşumunu engelleyen bir böcek. Kestanelerde böyle bir rahatsızlık söz konusu olunca da bu bal üretiminin rekolte düşüşünü de sebebiyet veriyor. Aynı zamanda son dönemlerdeki küresel iklim değişimleri de arıcık sektörüne ülkemizde ciddi zarar veriyor. Kış mevsimi ılık ve sıcak geçtiği için arılar uyuyamıyor, bahar mevsiminde yağışlı geçmesi arıların çoğalmasının önüne engel olarak çıkıyor. Böyle olunca da bal rekoltesinde ciddi düşüş oluyor. Bu da üreticimiz için önemli kayıplara sebebiyet veriyor.

"YÜKSEK FİYATLAR BAL SATIŞLARINI DA DÜŞÜRÜYOR"

Ekonomik boyutta baktığımız zaman özellikle kırsal kesimdeki insanlar bal üretimiyle ya da diğer arı üretimi üretimiyle ekonomik gelir sağlayan insanların ekonomik kaybına sebebiyet veriyor. Sinop Kestane balı özellikle aranan bir bal ama ne yazık ki, rekolte yıldan yıla çok farklı boyutlarda olduğu için insanların gelir kaybı söz konusu oluyor. Kestane balı geçen yıl 600-700 liralardan satılırken, bu yıl kestane balı bin 500, bin 750 liralara  kadar çıktı. Bu bal arısından dolayı ya da iklimlerdeki değişimlerden dolayı kestane rekoltesinin düşmesi kadar aynı zamanda üreticinin girdi maliyetlerinin de artması bunda etkili. Sadece rekoltenin düşük olması değil, aynı zamanda üreticilerimizin girdi maliyetlerinin de yükselmesi bunda kestane balının fiyat artışında ana neden olarak karşımıza çıkıyor. Balın rekoltesi zaten düşüyor. Yüksek fiyatlar bal satışlarını da düşürüyor. Dolayısıyla tüketici bu anlamda  örneğin 10 kilogram bal tüketmek istiyorsa, ne yazık ki bal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bal alış miktarında düşüş söz konusu oluyor. Bu da üreticiye yansıyor. `Bu sene hiç bal alamadım` lafını çok duyduk. Alamayan da satamıyor doğal olarak. Şu anda birçok arıcı birkaç yıl daha böyle giderse arıcılığı bırakmakla yüz yüze kalacak ne yazık ki. Bu da tabi yöre ekonomisinde ciddi bir kayıp olacak."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA