MERVE GÜVEN
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın “Sağlık altyapısında dünyada Türkiye`nin eline su dökecek ülke olmadığını herkes kabul ediyor” ifadesine ilişkin “Sağlık altyapımız güçlü derken eğer hekimlerin, sağlık emekçilerinin özveri ile çalışması kastediliyorsa evet o altyapıyı güçlü kılan bu ama doğru bir dağılımın olmadığı, koruyucu sağlık hizmetlerinin olmadığı koşullarda altyapının eşsiz olduğunu söyleyebilmek mümkün değil” dedi.
“SAĞLIK ALTYAPISININ EŞSİZ OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLMEK İÇİN ÖNCELİKLE KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNE BAKMAK GEREKİYOR”
“Türkiye`nin sağlık altyapısının eşsiz olduğunu söyleyebilmek için öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerine bakmak gerekiyor. Koruyucu sağlık hizmetlerinde ne düzeydeyiz? Bunun en önemli göstergelerinden biri bebek ölüm hızıdır. Ne yazık ki geçtiğimiz yıl binde 9.6`dır. Çok yüksek olmadığı iddia edilebilir ama bir başka gösterge daha var; o da bölgesel dağılım. Marmara illerini kapsayan bölgede binde 6,5 olan bebek ölüm hızı ne yazık ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu`ya gidildiğinde 13.6`ya çıkıyor yani 2 katına yükseliyor, bu sağlıkta eşitsizlik demek. Özellikle İstanbul`da kamu hastanesi sayısının 3 katına ulaşmış olan 164 özel sağlık kurumunun var olduğu bir ilden söz etmek gerekiyor. İster istemez o 23 milyon randevusu olup da gitmeyenin bu bekleme süresinde erişemediği sağlık hizmetlerine özel sağlık kurumlarından erişmek zorunda kalmasını ifade ediyor. Bunlar çok ciddi sorunlar.
“ERDOĞAN ALTYAPI GÜÇLÜ DERKEN SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ KAST EDİYORSA EVET GÜÇLÜ”
Bunun yanı sıra özellikle geçen yıl itibarıyla her kişinin yılda 10 kez hekime gitmek zorunda kalması ve bu 10 ziyaretin 3`te 2`sinin 2. ve 3. basamaklara olması da bir başka uygun olmayan ve sağlıkta altyapının gücünü göstermeyen boyut. 10 hayli yüksek bir sayı, biz oranın tersine dönmesini, birinci basamak sağlık kuruluşlarına 4 kez başvuru olduyasa 2. ve 3. basamağa 2 kez başvuru olmasının beklenen oran olmasını bir kez daha hatırlatmalıyız. Sağlık altyapımız güçlü derken eğer hekimlerin, sağlık emekçilerinin özveri ile çalışması kastediliyorsa evet o altyapıyı güçlü kılan bu ama doğru bir dağılımın olmadığı, koruyucu sağlık hizmetlerinin olmadığı koşullarda altyapının eşsiz olduğunu söyleyebilmek mümkün değil.”