2 Nisan 2025 Çarşamba

16:22   ERKAN BAŞ: "ERDOĞAN`ıN EN YAKıNıNDAKILERIN ÇOCUKLARı BILE ISYAN EDIYOR"   15:58   ADALET BAKANı YıLMAZ TUNÇ`TAN "SILIVRI CEZAEVI" AÇıKLAMASı: "İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE YAPıLDıĞıNA YÖNELIK IDDIALAR GERÇEK DıŞıDıR"   15:32   ALI BABACAN: "EKONOMININ ORTASıNA BÜYÜK BIR SIS BOMBASı BıRAKıLDı. SISLI ORTAMDA EKONOMI YAVAŞLAR"   15:27   ANKARA TABIP ODASı: "KÜRESEL SALGıNDA KAYBETTIĞIMIZ TÜM SAĞLıK ÇALıŞANLARıNıN ANıLARı ÖNÜNDE SAYGıYLA EĞILIYORUZ"   15:23   ÖZGÜR ÖZEL, VOLKAN KONAK`ıN CENAZESINE KATıLDı...”BU ÜLKENIN BÜTÜN HAKLı MÜCADELELERINE YÜREĞINI BASAN BIRINI KAYBETTIK”   14:32   İMAMOĞLU`NUN SOSYAL MEDYA HESABıNA ERIŞIM ENGELI TALEBI... CHP`LI BAŞARıR: "TÜM SOSYAL MEDYA HESAPLARıMıZ SAYıN İMAMOĞLU‘NUNDUR"   14:30   DEM PARTILILER ÖCALAN`ıNıN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAMAK IÇIN DIYARBAKıR`DAN ŞANLıURFA`YA YÜRÜYÜŞ BAŞLATTı   14:24   EKREM İMAMOĞLU PROTESTOLARıNDA HAKIMLIKÇE SERBEST BıRAKıLAN GENCIN AVUKATı BÖYLE SAVUNMA YAPTı: "MÜVEKKIL BIR HAFTA ÖNCE CUMHURBAŞKANıMıZıN YEMEĞINE KATıLDı"   11:57   CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ`TAN, ATATÜRK`ÜN GENÇLIĞE HITABESI`NI OKUYAN GENÇLERE VERILEN CEZAYA TEPKI   11:56   MEHMET MURAT ÇALıK, VOLKAN KONAK`A SILIVRI CEZAEVI`NDEN VEDA ETTI: “YOLUN AÇıK OLSUN KUZEY`IN OĞLU”   11:44   CHP`LI KıŞ`TAN YUSUF TEKIN`E "MÜFREDAT" TEPKISI: "ADı ‘MAARIF MODELI`, IÇERIĞI ISE MILLI DÜZENSIZLIKTIR"   11:37   TTB, KOVID-19 SALGıNıNDA YAŞAMıNı YITIREN SAĞLıK ÇALıŞANLARıNı ANDı   11:30   ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINDEN "EKONOMIK BOYKOT" ÇAĞRıSı: "2 NISAN`DA ALıM SATıM YAPMıYORUZ"   11:23   İÇIŞLERI BAKANı ALI YERLIKAYA BAYRAM TATILININ KAZA BILANÇOSUNU AÇıKLADı: 27 CAN KAYBı, 3 BIN 619 YARALı   11:10   SıRRı SÜREYYA ÖNDER`DEN VOLKAN KONAK`ı ANMA YAZıSı: "ŞEREFLE GIRDI HAYATıMıZA, ŞEREFLE YAŞADı, ŞEREFIYLE TAMAMLADı ZAMANıNı"   10:50   MANSUR YAVAŞ: “MAHIR POLAT`ıN TUTUKSUZ YARGıLANMASı, HEM INSANI BIR GEREKLILIK HEM DE VICDANI BIR YÜKÜMLÜLÜKTÜR”   10:41   MSB: İKINCI İNÖNÜ ZAFERI`NIN 104`ÜNCÜ YıL DÖNÜMÜNÜ BÜYÜK BIR GURUR VE COŞKUYLA KUTLUYORUZ   10:21   KEMAL KıLıÇDAROĞLU: “KURULTAY KARARı DOĞRU BIR KARARDı”   10:04   DEVLET BAHÇELI: "CHP`NIN TAKIP ETTIĞI SIYASET BUGÜN DE TÜRK MILLETININ EGEMENLIK VE TARIHSEL HAKLARıYLA TEMELDEN VE BÜTÜNÜYLE ÇATıŞAN BIR SIYASETE DÖNÜŞMÜŞTÜR"   09:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, ÇÖPTEN ENERJI ÜRETME KAPASITESINI ARTıRDı  
 
     
   

SABRİ ÜLKER VAKFI`NDAN KALP SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ÖNERİLER


Yüksek oranlarda ölüme yol açabilen kalp ve damar hastalıkları önlenebilir hastalıkların başında geliyor. Özellikle obezite, diyabet, hipertansiyon ve sigara kullanımının tetiklediği kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite büyük bir önem taşıyor. Sabri Ülker Vakfı uzmanları, her yıl 11-17 Nisan günleri arasında kutlanan Dünya Kalp Haftası kapsamında kalp sağlığını korumak için sağlıklı yaşam önerilerine dikkati çekiyor. 

 

Tarih : 11 Nisan 2024 Perşembe 15:21   Okunma : 6702

Yüksek oranlarda ölüme yol açabilen kalp ve damar hastalıkları önlenebilir hastalıkların başında geliyor. Özellikle obezite, diyabet, hipertansiyon ve sigara kullanımının tetiklediği kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite büyük bir önem taşıyor. Sabri Ülker Vakfı uzmanları, her yıl 11-17 Nisan günleri arasında kutlanan Dünya Kalp Haftası kapsamında kalp sağlığını korumak için sağlıklı yaşam önerilerine dikkati çekiyor. 

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol 2021-2026 Programı, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde en sık ölüme yol açan hastalıklarda ilk sıralarda olduğunu gösteriyor. Birçok hastalığı kapsayan kardiyovasküler hastalıklar, fiziksel aktivitenin az olması, obeziteye neden olan beslenme tarzı, diyabet, hipertansiyon, dislipidemi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor. Değiştirilebilir risk faktörlerinin azaltılmasıyla kardiyovasküler hastalıkların önüne geçilebileceğini belirten Sabri Ülker Vakfı uzmanları, kalp hastalığına ilişkin doğru bilinen yanlışları ve hastalığın önüne geçmek için yapılması gerekenleri anlattı. Uzmanların önerileri şöyle:

KALP HASTALIĞIYLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

-Balık yağı takviyesi almak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir:

1980`li yıllarda gündeme gelmeye başlayan omega-3 balık yağı takviyeleri bugün en popüler besin takviyeleri arasında yer alıyor. Yağlı balıkların, inflamasyonu hafifletmek ve kan pıhtılaşmasını önlemek gibi kalp ve damar sistemine fayda sağlayabilecek biyolojik etkilere sahip olan omega-3 yağ asitlerinin EPA ve DHA açısından zengin olduğu biliniyor. Ancak, son yirmi yılda omega-3 takviyelerini plaseboyla karşılaştıran çok sayıda araştırmada bu takviyelerin sağlıklı bireylerde kalp krizi veya buna bağlı sorunları önlemeye yardımcı olabileceğine dair net bir bilimsel kanıt sunmuyor. 

-65 yaş üzerinde kan basıncının yüksek olması normaldir:

İnsanlar yaşlandıkça atardamar duvarları sertleşir ve kalp daha fazla kan pompalamaya zorlanır. Bu nedenle, bazı doktorlar 65 yaş ve üzerindeki bireylerde sistolik kan basıncının (okumadaki en yüksek sayı) 150`ye kadar çıkabileceğini belirtiyor. Ancak, mevcut kılavuzlar yetişkinlerde sistolik ölçümün 130 veya daha düşük olmasını hedeflemelerini tavsiye ediyor. Bu nedenle, kaç yaşında olunursa olunsun, kan basıncının 130/80`in altında tutulması gerekiyor.

-Yalnızca kadınlarda alışılmadık kalp krizi belirtileri görülür:

Yaklaşık 20 yıl önce Amerikan Kalp Derneği, kadınlarda kalp hastalığı konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olmak amacıyla bir kampanya başlattı. Kalp krizi belirtilerinin tanınmasına yönelik bulantı veya kusma, baş dönmesi ve çene ağrısı gibi daha az görülen bazı belirtilerin altını çizdi. Bazı araştırmalar, kadınların bu belirtileri yaşama olasılığının erkeklere göre daha yüksek olduğunu öne sürdü. Ancak farklılıklar o kadar da fazla değil ve erkeklerde de daha az da olsa  tipik belirtiler ortaya çıkabilir. Bu sebeple tüm belirtilerin farkında olmak önem teşkil ediyor. 

3 ADIMDA KALP SAĞLIĞI

-Sofranızda sağlıklı yağlar ve balığa yer açınız:

Kalp sağlığı için beslenmede tekli doymamış yağlar (Zeytin, fındık, yer fıstığı, ceviz, avokado yağı vb.) ve çoklu doymamış (omega-3 ve omega-6) yağlara öncelik vermek gerekiyor. Ara öğünlerinizde badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler tüketerek bu besinlerin içerdiği sağlıklı yağlarla kalp sağlığınızı koruyacak bir adım atabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan balığı haftada en az 2 gün tüketmek altın kural niteliğinde. Balık tüketirken pişirme yöntemine dikkat etmek, kızartmak yerine fırında veya buğulama gibi pişirme teknikleriyle hazırlamak da bir o kadar önemli. 

-Yeterli ve kaliteli uykuyu ihmal etmeyiniz:

Vücudumuz günlük olarak ihtiyaç duyduğu uykuyu yeterli miktarda sağlayamadığında, yaş, kilo veya fiziksel aktivite oranından bağımsız olarak kalp hastalığı ve kalp krizi riskini artırmış oluyoruz. Ayrıca yapılan çalışmalar uyku kalitesi düşük olan bireylerde, daha yüksek besin tüketimi olduğunu ve diyet kalitesinin daha düşük olduğunu da gösteriyor. 

-Tabağınızda daha fazla sebze ve meyveye yer veriniz:

Çeşitli meyve ve sebzelerin yer aldığı zengin bir beslenme, kalp dostu lif, vitamin ve minerallerin vücuda alınması için bir fırsat sunuyor. Sebze ve meyve tüketiminin yüksek olması düşük kalp hastalığı riskiyle doğrudan ilişkili. Kalp sağlığınız için her gün beş porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve tüketimini hedefleyebilirsiniz. Porsiyon miktarı günlük enerji ve besin ögeleri gereksiniminize göre değişiklik gösterebilir. 

ADVERTORIAL YAYIN

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA