23 Kasım 2024 Cumartesi

16:29   KıLıÇDAROĞLU SAVUNMA YAPTı... GÖKHAN GÜNAYDıN: BU DAVA, FIILEN MILLETVEKILLIĞI VE GENEL BAŞKANLıK GÖREVINI SÜRDÜRMEKTE OLAN HERKESE VERILMIŞ BIR GÖZDAĞı   16:19   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, SAVUNMASıNı TAMAMLAMASıNıN ARDıNDAN ÖZGÜR ÖZEL ILE BERABER ADLIYEDEN AYRıLDı   16:09   ERDOĞAN`A HAKARETTEN YARGıLANAN KEMAL KıLıÇDAROĞLU SAVUNMA YAPTı: "ERDOĞAN; ÜLKEMIZ, DEVLETIMIZ, BIRLIĞIMIZ VE GELECEĞIMIZ IÇIN BIR TEHDIT VE TEHLIKEDIR"   15:24   ANKARA ADLIYESI`NDE KıLıÇDAROĞLU DAVASı NEDENIYLE IZDIHAM YAŞANDı... KıLıÇDAROĞLU, SAVUNMASıNı TAMAMLADı   14:42   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER`DEN KENT LOKANTASı VE TANDıR EVI`NE ZIYARET   14:25   ANKARA ADLIYESI`NDE KıLıÇDAROĞLU DAVASı IZDIHAMı   12:55   KıLıÇDAROĞLU`NUN SAVUNMA YAPACAĞı ANKARA ADLIYESI ÇEVRESINDE YOĞUN GÜVENLIK ÖNLEMLERI ALıNDı   12:18   CHP LIDERI ÖZEL ILE CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`ıN "PAZAR ZIYARETI" TARTıŞMASı PAZAR YERINDE YANKı BULDU: YAŞAMA ŞANSıMıZı ALDı ELIMIZDEN, SEÇIM ISTIYORUZ...   12:03   YENIDOĞAN ÇETESI DAVASı DURUŞMASıNıN 5. GÜNÜ... 112 AMBULANS ŞOFÖRÜ GıYASETTIN MERT ÖZDEMIR: HASTA YÖNLENDIRMESINDEN DOLAYı MADDI KAZANCıM OLDUĞUNU KABUL EDIYORUM   11:42   YARGıTAY ONURSAL BAŞKANı PROF. DR. SELÇUK: ``TÜRKIYE ADALET DEYINCE NUTUK ÇEKMESINI IYI BILIYOR AMA NASıL GERÇEKLEŞTIRIRIZ, BUNUN ÜZERINDE HIÇ DURMUYOR``   11:04   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ILÇE GENELINDE EŞ ZAMANLı ASFALT ÇALıŞMASı   10:48   YERALTıNDA DIRENIŞ SÜRÜYOR: 500 MADENCININ EYLEMINDE 48 SAAT GERIDE KALDı, KONTROL EKIBI MADENE INDI   09:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KıRSAL MAHALLE BULUŞMALARı, TAŞKUYU`DA ŞENLIĞE DÖNÜŞTÜ   09:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `İLERI YAŞTA BESLENME` KONUSUNDA EMEKLILERI BILINÇLENDIRDI   01:44   ÖZGÜR ÖZEL EYLEMDEKI MADENCILERE SESLENDI: "BU MÜCADELENIZ TÜRKIYE`DEKI DIĞER EMEK MÜCADELELERINE DE ILHAM VERECEK"   16:04   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU`NDAKI KAVGA... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ: "YAŞANAN GÖRÜNTÜLER FEVKALADE ÜZÜNTÜ VERICIDIR"   15:06   MİT BAŞKANı KALıN, ÖZGÜR ÖZEL VE KURMAYLARıNA "TERÖR ÖRGÜTLERININ FAALIYETLERI" IÇERIKLI SUNUM YAPTı...   12:18   CHP`LI BAŞARıR`DAN BAKAN YERLIKAYA`YA: "MECLIS ODALARıNı DINLIYORSUNUZ, TELEFONLARı DINLIYORSUNUZ"   11:58   ``CEMAATE AIT EVDE ÇıKAN YANGıNDA`` ÖLEN IKI IŞÇININ AILELERININ AVUKATı REŞITOĞLU: "İŞÇILER BARAKA BIR EVDE, SIGORTASıZ ŞEKILDE, UCUZ IŞ GÜCÜ OLARAK ÇALıŞTıRıLMıŞ VE ÖLÜME TERK EDILMIŞTIR"   09:43   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN ÇAMLıYAYLA`DAKI ÖĞRENCILERE EĞITIM DESTEĞI  
 
     
   

CHP`nin Meclis`e ikinci kez Can Atalay çağrısı... Murat Emir: "TBMM, bir üyesinin fiilen cezaevinde tutulmasına daha fazla seyirci kalamaz"


CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, partisinin yaptığı başvuruyla Gezi Parkı davası hükümlüsü milletvekilliği düşürülen Can Atalay için ikinci kez TBMM`nin 10 Eylül`de toplanmak üzere olağanüstü toplantıya çağrılmasına ilişkin; "Meclis Başkanı, milletvekili ve bir tüzel kişilik olarak TBMM; bu hukuksuzluğa, anayasa tanımamaya, haksızlığa ve bir üyesinin fiilen cezaevinde tutulmasına daha fazla seyirci kalamaz, kulaklarını tıkayamaz ve her bir milletvekiline düşen görev Can Atalay`ın özgürlüğüne kavuşması için ve milli iradenin olması gerektiği gibi temsiliyeti için burada görev yapmaktır" dedi.

 

Tarih : 3 Eylül 2024 Salı 16:49   Okunma : 436

(ANKARA) - CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, partisinin yaptığı başvuruyla Gezi Parkı davası hükümlüsü, milletvekilliği düşürülen Can Atalay için ikinci kez TBMM`nin 10 Eylül`de toplanmak üzere olağanüstü toplantıya çağrılmasına ilişkin; "Meclis Başkanı, milletvekili ve bir tüzel kişilik olarak TBMM bu hukuksuzluğa, Anayasa tanımamaya, haksızlığa ve bir üyesinin fiilen cezaevinde tutulmasına daha fazla seyirci kalamaz, kulaklarını tıkayamaz ve her bir milletvekiline düşen görev Can Atalay`ın özgürlüğüne kavuşması için ve milli iradenin olması gerektiği gibi temsiliyeti için burada görev yapmaktır" dedi.

Murat Emir, başvurunun ardından olağanüstü toplantı çağrısıyla ilgili TBMM`de basın açıklaması yaptı. Can Atalay`ın YSK`ya başvurduğunda temiz kağıdı aldığını ve Hatay`dan, Hatay halkının iradesiyle milletvekili seçildiğini vurgulayan Emir, ayrıca milletvekili seçildiğinin Meclisce de kabul edildiğini, Meclis`teki oylamada oy birliğiyle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu`nun bir üyesi olduğunu belirtti. Emir, "Ama sonrasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi`nin Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen hukuku ve anayasayı çiğneyerek, Anayasa Mahkemesi kararlarını görmezden gelerek Can Atalay`ın tahliyesiyle eilgili gerekli işlemlerin yapmadığını ve Can Atalay`ın fiilen cezaevine tutulduğuna tanık olduk" diye konuştu.

"Can Atalay`ın milletvekili olduğunun tekrar tespit edilmesini talep ediyoruz"

Murat Emir, şunları kaydetti:

"Meclis`in bir üyesi, 600 vekilinden biri ve herkes kadar bu milletin oylarıyla seçilmiş bir milletvekili şu anda fiilen cezaevinde tutulmaktadır. Cezaevinde tutulmasının altında herhangi bir hukuki dayanak söz konusu değildir. Şu halde biz, Can Atalay`ın burada bir karar okutularak milletvekilliği düşürüldüğüne göre Anayasa Mahkemesi kararının da yine Meclis Genel Kurulu`na sunulmasını talep ediyoruz. Aynı işlemin tekraren yapılması, Can Atalay`ın milletvekili olduğunun tekrar tespit edilmesi ve Anayasa Mahkemesi kararının Meclis`e sunulması, ayrıca da Can Atalay`ın özlük haklarıyla ilgili işlemlerin ivedilikle başlamasını talep ediyoruz.

"Açık bir devlet krizi olduğunu görüyoruz"

Meclis Başkanı, milletvekili ve bir tüzel kişilik olarak TBMM bu hukuksuzluğa, anayasa tanımamaya, haksızlığa ve bir üyesinin fiilen cezaevinde tutulmasına daha fazla seyirci kalamaz, kulaklarını tıkayamaz ve her bir milletvekiline düşen görev Can Atalay`ın özgürlüğüne kavuşması için ve milli iradenin olması gerektiği gibi temsiliyeti için burada görev yapmaktır. Dolayısıyla biz Genel Kurulu, İçtüzük 7. madde uyarınca 10 Eylül gününde olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Bu toplantı talebimizi Meclis Başkanlığımıza ilettik. Sayın Meclis Başkanımızından randevu da talep ettik. Kendisinin uygun göreceği bir zamanda görüşmeyi arzu ediyoruz. Burada açık bir devlet krizi olduğunu görüyoruz.

"Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz"

İlk başta bir hukuki tartışma gibiydi. Yargıtay, yerel mahkeme, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymuyordu ama bu anayasa krizine dönüştü. Şu anda da bir devlet krizine dönüşmüş durumdadır. Anayasa`nın bağlayıcılığı orta yerde durduğuna göre Anayasa Mahkemesi kararları yasama-yürütme-yargıyı bağladığına göre bir yargı kurumu olan Yargıtay, `Ben Anayasa Mahkemesi tanımıyorum` diyemez. Bir yargı kurumu böylesine anayasal düzene meydan okurken TBMM Başkanı da buna kayıtsız kalamaz. Bu yargı krizinin de mutlaka görüşülmesi gerekiyor. Olağanüstü toplantı talebimizde Meclis`te bir araştırma komisyonu kurulmasını ve bu hukuk krizinin nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılması ve çözümü için gerekli adımların atılması için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz.

Meclis`in aynı konu ile iki defa toplanamayacağı görüşü baştan sona yanlıştır. İçtüzük 7. madde son derece açık. `Eğer siz tam sayının 5`te 1`i kadar imza ile olağanüstü toplantı talebinde bulunursanız Meclis Başkanı 7 gün içerisinde gereğini yerine getirir` diyor. `Meclis Başkanı değerlendirir` demiyor. Takdiri bir yetkisi yok. Kendileri anayasa tanımadıkları gibi içtüzük tanımamaya da devam etmesinler.

İkinci başvuruyu ilk başvurudan ayıran iki temel nokta

Başvrumuz, bir önceki başvrumuzdan iki temel noktada ayrılıyor. Birincisi, biz ilk başvurumuzu yaptığımızda Meclis Başkanı`nın Anayasa Mahkemesi kararını kendiliğinden Genel Kurul`a sunacağını umuyorduk. Ama kendisi Anayasa Mahkemesi kararı yokmuş gibi bu kararı okutmadı. Dolayısıyla başvurumuzda bu kararın Genel Kurul`a sunulmasını talep ediyoruz çünkü Can Atalay`ın milletvekilliğinin düşürüldüğü iddiası olar tezkere Meclis Başkanlığınca Genel Kurul`a sunuldu. Aynı işlemin bir kez de bu hukuksuzluğu gidermek üzere yapılmasını talep ediyoruz.

Diğer nokta,  bir öncekinde genel görüşme talebimiz olmuştu olsa bu kez araştırma önergesi veriyoruz. Bu derin yargısal krizi, anayasal krizi, devlet krizini ve bunun çözülmesi için atılması gereken adımları konuşacağız. Sayın Meclis Başkanı, `Bana bir yol söyleyin, yolları tükettik. Yerel mahkeme kararı var iken Meclis Başkanı ne yapabilir` demişti. Sayın Başkan bunu yapabilirsiniz. Meclis bunu konuşmak zorunda, bunu araştırmak zorunda. Yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi kararına uymadı diye anayasamızdan vazgeçecek değiliz. Yasama organı bir üyesinin fiilen cezaevinde tutulmasına daha fazla sessiz kalamaz."

"Harbiyelilerin `Mustafa Kemal`in askeriyiz` demesinden mi rahatsız oldunuz"

Emir ayrıca Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından "Mustafa Kemal`in Askerlerleriyiz" sloganları atarak yemin eden teğmenlere yönelik tepkilere ilişkin şöyle konuştu: 

"Harbiyeli teğmenlerin mezuniyet töreninde içtikleri yemin bir tartışma konusu oldu. Sayın Bakan`ın sözlerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Kendisi bu görüntülerden milletin rahatsız olduğunu söylüyor. Yeminde, `Laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkma` var. Laik, demokratik cumhuriyetten mi rahatsız oldunuz? Cumhuriyet ilkelerinden mi rahatsız oldunuz? Harbiyelilerin `Mustafa Kemal`in askeriyiz` demesinden mi rahatsız oldunuz? O üniformayı giyen herkes Mustafa Kemal`in askeridir."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA